Новото данъчно облекчение ще свие приходите в бюджета

Работещите за 340-378 лв. ще взимат нетно по-малко пари от тези на минимална заплата
Обновена: 21 ное 2013 14:11 | 21 ное 2013 08:56,
38
Новото данъчно облекчение ще свие приходите в бюджета
Снимка: архив, Булфото

Предложението за връщането на данък общ доход за работещите на минимална работна ще свие приходите в бюджета, категорични бяха икономисти в ефира на bTV.

Според изчисленията на Владимир Каролев хората със заплати между 340 и 378 лева месечно нетно ще получават по-малко, отколкото работещите на минимална заплата.

Мярката ще засегне 250 хил. души, които най-вероятно ще поискат от работодателите им документално да намалят заплатите им, допълни Кольо Парамов. „Нечестно е да лъжем хората с едни 300 лева, които ще получат след 18 месеца”, коментира още той.

Още по темата
Мярката е популистка, съгласи се и Георги Ганев. Според него тя ще донесе допълнителни проблеми и няма да помогне на бедните. Бонусите са хубаво нещо, но трябва да бъдат заслужени, а не изсипани автоматично, обясни още той.

„За бедните парите идват от бюджета”, допълни Каролев и прогнозира допълнителни бюджетни дефицити, ако мярката бъде приета. Според него ще има и допълнителни разходи както за данъчната администрация, така и за самите работещи.

Причината е, че според плановете средствата се връщат след подаване на данъчна декларация, което означава разходи по обработването й, а от страна на работещите – за попълването й, за което в много случаи ще се търсят консултанти.

„За да е добър едни данък, той трябва да се администрира лесно”, допълни още той.

Каролев беше категоричен, че пропорционалният или т.нар. „плосък” данък е много по-справедлив и доказателство затова е повишената събираемост на данъчните приходи в страните, в които е въведен той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Алоу преди 10 години
Ще свие приходите в бюджета, но ще увеличи доходите на хората, което е много по-важно!
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До alf2Евентуалното премахване на плоския данък ще доведе до сериозен ръст на сивата икономика!
28
0
 
1
 
! Отговори
Prazov преди 10 години
3.5 miliona ot bg narod sa s mesechen dohod pod 150? i plastat 20%dds navred v bg. za kakvo?! i zasto?! bg 240 glavov parlament + bg evrodeputati proizvejdat ot bg narod beli robi za eu i drugite kontinenti?! i iznasyat bg resursi na dampingovi tzeni v sveta?!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе не знам кво се чудите защо е предложен толкова сложен начин за връщане на данъка вместо просто да не го събират. Комунистите правят по този начин зависими 250 000 избиратели които принуждават да гласуват за тях на евентуални предсрочни избори иначе няма да си видят парите. Преди изборите ще им кажат гласувайте за нас или няма връщане на данъка ако ГЕРБ вземат властта. По хитро и гадно животно от комунист няма.
26
0
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
"...социалният министър Хасан Адемов"А бе това за България ли става въпрос.
25
4
 
4
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
Ако бяха социална партия БсП щяха да отменят плоския данък .....плоския данък облагоделства олигарсите !
24
0
 
22
 
! Отговори
ЖороПърви преди 10 години
...И друго-"Работещи бедни" били тези със заплата до 340 лева, а тези с 500 са толкова богати, че се чудят къде да отидат на почивка през лятото-на Ривиерата или на Хаваите...ТЕЗИ ИЗТРЕЩЯХА НАПЪЛНО!
23
0
 
15
 
! Отговори
ЖороПърви преди 10 години
Хората, които получават каквито и да било доходи над минималната работна заплата, няма да могат да ползват новото данъчно облекчение, което правителството обмисля, обясни социалният министър Хасан Адемов.Както се казва-те ти, булке, Спасовзен! Поредния бездарен опит да се имитира активност...и сега какво? На 340 лева ще връщаме по 30-тина лева, на 345-НЕ!
22
0
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
още 50 години и тази България ще я няма. След 100 години ще има сигурно Македония или Сърбия, но български животни (българи) ще могат да се гледат само в зоологическата градина с табелка "пример за отрицателна еволюция не се доближавай заразително!"
21
2
 
18
 
! Отговори
До 23 преди 10 години
Не са некадърници. Така се купуват гласове без да се опразват партийните каси. А сметката ще я платиме всички - за 6 месеца опукаха 2 милиарда, до пролетта ще станат 4 и ще се подсигурят до 9 коляно!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Популизьм. Всичко за ромите, полуживите пенсионери и дс. Електората на бсп. Младите вълци ги яли. Нов роман на немили недраги в собствената родина.
19
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Георги Ганев от НПО-мрежата на соросовите фондации тръгнал да ни обяснява колко лошо е едни 250 хил. наши съграждани, които РАБОТЕЙКИ не могат да си изхранят децата, да си платят сметките или да си купят дърва за зимата, докато той получава по няколко хилядарки на месец, за да ни облъчва с пропагандата си! Това са същите либерасти, които твърдят, че не трябва да има минимална работна заплата, а ПАЗАРЪТ да определи заплатите! Това е проблемът на БЪЛГАРИЯ - ЛИБЕРАСТИТЕ,които изхвърлихме от властта
18
2
 
18
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 19Позволи ми да не съм сигласен с теб. Кой продаде земята на крупните земеделци? Масово върнатите земи бяха продадени за да си купи този или онзи колица или плейстейшън в най-комичния случай. И? След това почва да реве, че "няма и 1 декар бащинийка". :) Драматизираш. Никой не ни е виновен за собствените ни решения. И в момента масово наи сънародници точат лиги, как ще си продадат я вилата, я на баба си къщата на некой богат чужденец. Ако може за "ногу" пароци...
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 100 години всеки е имал едно парче земя и не е чакал на държавата а децата са помагали при обработката на земята Сега един държи 10 000 декара има 2 трактористи а за другите няма работа и деца няма нацията се затрива селяните бягат по градовете и там няма работа защото мутролигархията наряза заводите на скрап и така се затриваме като народ е вярно има 1000 супербогати семейства и те с тяхната алчност че унищожат народа си и държавата
16
6
 
4
 
! Отговори
234 преди 10 години
До НФБТака напълни бюджета че изчезнаха 4 милиарда от резерва и 2 милиарда здравни осигуровки то бива да си глупав ама ти си направо.............
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
24 години държавата се управлява на принципа След нас и попоп Важното е какво ще откраднем особено това важи за последното правителство
14
2
 
26
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
Преди 100 години, данъците които хората са плащали на държавата са служели за точно 3 пера - пътища и трен, армия (външна сигурност) и вътрешна сигурност. Сега 100 години по-късно всички реват за това, че държавата не ще да се грижи за тях и да осигурява децата им. В близко бъдеще, очаквайте и обвинения за това, че държавата отказва да им направи деца...Парите мое си ги завре всеки...сещате се къде. Искам нормален живот. Искам като се събудя сутрин се кача на колата - да няма свалено от нея. :)
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
''Каролев беше категоричен, че пропорционалният или т.нар. плосък данък е много по-справедлив '' Да справедлив е този данък за мутрите олигарсите и мафията даже и в Русия мислят да го премахат никъде в Европа няма плосък данък има скала за облагане най-ниските доходи не се облагат средните с нисък данък големите доходи с голям данък към 30-40 процента... А това което прави БСП е е като Я камилата я камиларя вземат а после я ги върнат я не
12
0
 
8
 
! Отговори
Винаров преди 10 години
Снощи взех решение (при отварянето на новото вино) за редовно плащане на данъците в двоен размер, което ще започне незабавно след завръщане на Орешарски на премиерския пост т.е. при неговия следващ мандат!
11
2
 
40
 
! Отговори
неработещ богат преди 10 години
Самото съчетание "работещи бедни" трябва да накара правителството да си подаде оставката, защото е недопустимо да работиш и да си беден - в нормалните държави и неквалифицираните работещи получават достойно възнаграждение за труда си !!! Разбира се, за грабежа в България винаги се намират оправдания!