Хонорарите на властта

2,7 млн. лева раздадени на чиновници по граждански договори за 9 месеца
Обновена: 28 ное 2013 09:40 | 28 ное 2013 09:15,
47
Хонорарите на властта
Снимка: Dnes.bg

2 719 887,80 лв. е дала властта за заплащане на чиновници по граждански договори за първите девет месеца на 2013 година.

Това показват справки от министерствата и Министерския съвет, изготвени по искане на в. "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

Справката обхваща дейността на три правителства - сегашното на Пламен Орешарски, служебното на Марин Райков и подалото предсрочно оставка на Бойко Борисов.

Само в периода от началото на годината до края на септември са изплатени суми по 3363 граждански договора, като. средната стойност на изплатените хонорари за чиновници на свободна практика е 853,43 лева.

Това е само с 11 лв. по-ниско от средната заплата в администрацията, която за 2012 г. е била 865 лв.

Най-много получават чиновниците по граждански договори в министерството на транспорта. Там средният хонорар е 3168 лв., като ведомството е направило 98 плащания от началото на годината. Някои договори са за месец, други - за по-дълъг период. Справката не дава отговор колко служители са се възползвали от хонорарната система.

Голямата сума на хонорарите по граждански договори в транспортното министерство се обяснява с това, че тук влизат и договори за участие в управлението на европроекти по оперативните програми и строежа на "Дунав мост 2" при Видин. Включени са и заплащанията на художници за нови пощенски марки.

2893,13 лв. пък плаща средно по граждански договор социалното министерство. Тук липсва уточнение дали в гражданските договори влизат плащания по европроекти, но още при встъпването си в длъжност социалният министър Хасан Адемов разкритикува големите плащания за чиновници по граждански договори, финансирани по оперативните програми.

1925,51 лв. пък е размерът на хонорара в Министерския съвет според предоставените данни. При администрацията на МС в справката не са включени хора, които работят по европроекти, а единствено договори за административни задачи. Не става ясно какви са конкретните плащания към чиновници по граждански договори и какви задачи са им били възложени.

С хонорари, които надхвърлят средната заплата в министерствата от 1181 лв., са и министерството на правосъдието с 1734 лв. средна сума, платена по граждански договори, министерството на земеделието и храните с 1444 лв. и министерството на културата с 1345,26 лв.

Най-ниските хонорари са във Външно, където средната сума е 257 лв. Сравнително ниска - 660 лв., е сумата по един договор и в министерството на регионалното развитие. Там обаче гражданските договори са близо 3 пъти над числеността на администрацията.

Граждански договори се ползват в администрацията при няколко случая. Първият е, за да се избегнат конкурсите за назначаване на държавен служител и ограниченията върху заплащането и се ползва за ръководни длъжности, като допълнителен бонус за чиновника е, че не носи административна отговорност за действията си, не разписва и документи. Вторият случай е наемането на външни експерти, каквито няма във ведомството. Третият повод за сключване на граждански договор е управлението или участието в европроект.

Рекордните плащания по граждански договори, които правят министерствата, са през 2012 г., последната от управлението на Бойко Борисов. Тогава общата сума достига 4 017 692, 34 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
мравчо преди 10 години
2,7 млн. лева са прекалено малко. Трябва да са поне 27 млн. лева. За разлика на продажните и алчни журналисти, които разбират от администрация, колкото прасе от кладенечна вода, министерствата плащат на чужди консултантски компании до 1 500 евро на ден на човек. Та, да направим сметка за 9 месеца са дадени по повече от 3 000 договора 2, 7 млн. лева, а само на един чужд експерт за този период от 9 месеца се плащат 580 881 лв. А, сега направете сметка, кое е по-изгодно.
46
0
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
До хах (41) и всички коментатори: къса ми се сърцето за горките чиновници, които се скъсват от работа за по 100 лв повече на месец! Ох милите, отрудените, дето получават допълнително заплащане за основните си задължения. Ама имало европейски програми...ми нали сме европейци...а защо ли на Позитано 20 има хиляди молби за държавна работа...и защо ли Нина Гергова контрапротестираше половин година със CV в джоба и сега е назначена за дъжавен експерт по различни проблеми с квалификация от паветата
45
2
 
10
 
! Отговори
до комуниста преди 10 години
бастунееееееее взимат шефовете и техните назначени послушници тва са еденици служителите са бачкатори ....ДИДО ПЕЕВСКИ И МАЙКА МУ ИМА 100 АПАРТАМЕНТА цецо имал 7 ама не се чува за ДС мафията аа
44
2
 
8
 
! Отговори
ДА преди 10 години
4 лев вдигнали ама месото скочи с 10 на сто горивата и те и накрая взимаш 4 по малко важното е позитано да ВЗЕМЕ МИЛИАРДИ КРЕДИТИ да ЗАДЛЪЖНЕЕТЕ ВСЕКИ С ПО ОЩЕ 100 ЛВ ТВА КОМУНИСТ И *** е едно исъщо
43
2
 
7
 
! Отговори
Шимон Дянков преди 10 години
до 42Е пак е някакво постижение бе, аз за 4 години вдигнах пенсиите с 0 лева.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното , че комунистите вдигнаха пенсията на баба ми с 4 лева от нова година! !! Хахахахха
41
5
 
6
 
! Отговори
хах преди 10 години
Умрях от смях като гледам как е представена статията. Я сега разделете средните 865 лева на 9 месеца и се получават около 100 лева отгоре на месец. Истината е че държавния служител взима по 200-300 лева за много много работа по тея проекти - който не ги е работил, той не знае за какво става дума. Другия вариант е да се назначат отделно служители за работа по проектите и да се увеличи администрацията, защото бюрокрацията и бумагите по някои програми е рекордна.
40
0
 
10
 
! Отговори
ихуу преди 10 години
Повечето от раздадените суми са на служители, които допълнително работят по европрограми. В социалното министерство са така от години и има служители, които имат много добри доходи. Нали, отделно, че само близките на началника са на такива договори....
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
крадат щото знаят че ще паднат от власт
38
3
 
7
 
! Отговори
do 35 преди 10 години
то да е само по времето на ГЕРБ...Работещите пенсионери хем получават пенсия,хем работна заплата.Би трябвало да получават само заплата със всичките удръжки,които се полагат.
37
1
 
4
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До стефановаЕ поне се разбра. То като никой нищо не знае по-добре ли е?Щото май така предпочитат някои? Казах еди факт и веднага минуси. Странно е, че в България диалога се води някак по тийнеджърски.
36
3
 
8
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
До 34 Е като се разбра при Герб за бонусите и краденето в фонд "Научни изследвания" и за апартаментите на ЦвЦв някой да върна нещо?
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога ще се приеме закон,според който да нямат право пенсионери да заемат държавни длъжности?Пълно е с такива по министерства и агенции,от времето на Герб.
34
4
 
8
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
При ГЕРБ поне излязоха наяве доста неща. Разбра се за бонусите. Комунистите и турците си траят. Взимат пари за какви ли не глупости. Консултанции и пр. В други държави има министри и политици в затворите. Тук не.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на нас служителите в малките общини не ни вдигат заплатите все няма - а за тези дори и допълнителни премии. мошеници долни вкопчили се във властта като пиавици.
32
0
 
11
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
Лошото е, че който и да изберем на изборите обещава честност, компетентност, наказание за корумпираните и после е алчен и безкрупулен като предишните, защото схемата е добре отработена от предните!А народа кучета го яли!
31
1
 
5
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Шофьорите и ватманите в София взимат над 1 000 лв. заплата. Ватманита се държат добре, но шофьорите са под всякаква критика. Например на линии 120 и 88. Постоянно псуване постоянно крещене, неспиране на спирки, неотваряне на врати, затварят пред теб. Не изчакват ако виждат, че тичап за рейса. Държатсе сякаш рейса е лично техен. Но ме успокоява, че повечето са на около 50 г. (шофьорите) и по някое време ще ги махнат. Тези си живеят в комунизма.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от 28Кой е тоя гербер с минусите, я кажи кой беше на власт до 29 май? ГЕРБ и ГЕРБ 2, разбира се.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка или уволнение за поне половината от армията държавни лентяйчета на всякакви служби и службички, уредени от тате, бате или вуйчо. Мързеливи, некадърни лентяй, специалисти в краденото и рушветите. Вън половината държавна администрация!!! Минимум :)))
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*ГЕРБ 2