Опозицията: Приходите в бюджета са неизпълними

Приходите от новата такса за ВЕИ-тата ще са около 160 млн. лв.
Обновена: 3 дек 2013 13:46 | 3 дек 2013 13:31,
10
Опозицията: Приходите в бюджета са неизпълними
Менда Стоянова. Снимка архив: Булфото

С критики на опозицията започна разглеждането на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 година.

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов направи доста негативна прогноза за изпълнението на приходната част на бюджета. По негови думи между 500 млн. лв. и 700 млн. лв. няма да могат да бъдат изпълнени в приходната част.

"В момента се краде ДДС като за световно.“, каза бившият шеф на НАП. По негови думи няма чуждестранни инвестиции, контролът е занижен.

Той не пропусна да направи и политическа оценка в изказването си. По думите на Стефанов безпричинно са били освобождавани териториални директори на НАП. Стефанов просрочи времето си и ядоса председателстващия заседанието Алиосман Имамов.

Веднага след това се изказа Владислав Горанов. "Ръстът на българската икономика не може да се постигне чрез по-голямо потребление за сметка на държавния бюджет. Българската икономика ще тръгне да расте, когато увеличим доверието в системата.“, каза бившият зам.-финансов министър. Той отново поиска намаляване на дълга и на дефицита. Голям спор предизвикаха приходите от новия 20% данък за ВЕИ-тата.

Предложението беше направено между първо и второ четене от "Атака". Планира се приходите от новата такса да бъдат 160 млн. лева.

Менда Стоянова се възпротиви на изказването на финансовия министър Петър Чобанов, който обясни, че тези приходи ще отидат като буфер в бюджета.

Тя настоя те да бъдат записани като приходи в член първи на закона за държавния бюджет. Срещу предложението се възпротиви Алиосман Имамов от ДПС. Той обясни, че тези 160 млн. лева са прогнозни. Според него и по правилник няма как това предложение да бъде направена в пленарна зала, защото предложение по същество не е редакционно.

В крайна сметка депутатите прекратиха дебатите по приходите на закона за държавния бюджет след повече от два часа дебати. Предложението беше направено от депутата от БСП Атанас Мерджанов. Народните представители от ГЕРБ се възпротивиха и направиха опит да бойкотират кворума.

Те поискаха поименна проверка преди прегласуване на предложението на Мерджанов и започнаха да се изнасят от зала. Председателстващият заседанието Алиосман Имамов обаче отказа поименната проверка, защото тя може да се иска преди гласуване, а не преди процедура по прегласуване.

В крайна сметка предложението на Мерджанов за прекратяване на дебатите мина, а народните представители излязоха в почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Тая оправи ли си грозните зъби?
9
1
 
0
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Ще направите всичко възможно това да се случи!
8
4
 
1
 
! Отговори
0 преди 10 години
Тая данъчна инспекторка много разбирала от бюджет,и кога успя да се научи толкова много,от ментора си Дянков ли се научи или просто е самоука.Затова България е на това дередже,аман от учили,недоучили "икономисти" които за пари сключват сделки и с дявола.А наистина способните и можещи хора им гледат сеира като на тая,но те никога няма да станат слуги на пожарникари и физкултурници.Поне Орешарски е от разбиращите хора.
7
2
 
2
 
! Отговори
hagen преди 10 години
До Анонимен 6Какви митници какви контрабанди те тресат тебе.Приходите от митниците са намалели с 30%.Контрабандата се е увеличила.Фискалният резерв е 4-9 милиарда и в скоро време няма да мръдне от там.Приходната част на бюджета също не ще се изпълни макар че *** миналата година плачеха че параметрите в него са занижени с цел да се изпълни.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегашните управляващи са по-хитри от ГЕРБ - прибират повече парици от митниците и от контрабанда. В политиката пари трябват, ей, не става само с приказки.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както е известно ,ГЕРБ не са на власт и само безмозъчни, продажни и без каквото и да е човешко приличие депутати напускат опозицията за да се влеят в групата на "позлатеният пръст".Кой го познава тоя Жоро *** ? Кой е гласувал за него ? Та сега се прави на демократична избран "независим " ?Просто Доган си осигури липсващия му глас и сега Сидероглу претърпя тотална обезценка на пръстчето си за гласуване.......Как може да има още такова безочие ?
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаем, че това което ВЛЕЗЕ КАТО БУФЕР в бюджета, ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ВЕДНАГА ОТ ТАМ като БОНУСЧЕ ЗА комунистическо-***-лудата КЛИКА ! Така, че ето ти го КРАДЛИВИЯ МОМЕНТ, И САМО ТОЗИ ЛИ Е ???
3
19
 
8
 
! Отговори
Христо Ботев преди 10 години
Само безмозъчни и жадни за власт *** могат да останат в ГЕРБ, след мафиотското, некадърно, полицейско,нагло,безпринципно, контрабандно и престъпно управление на *** БОРИСОВ и компания. НАРОДА е за СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА и казва НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ.
2
18
 
9
 
! Отговори
ннн преди 10 години
*** и некадърниците на герб да млъкнат вече!!!!!!!!!!!
1
3
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Нали всички са наясно какво се случва с новата такса за ВЕИ, просто част от ненормалната печалба за зеления ток се пренасочва към държавата. Същата тази държава която измисли допусна това безумие. Всички , всички *** трябва да бъдат ***.