ЕК спира парите за екология заради системни грешки

Преглед на по-интересните теми от печата на 9 декември
Обновена: 9 дек 2013 08:24 | 9 дек 2013 07:00, Петя Славова
23
ЕК спира парите за екология заради системни грешки
Снимка: Reuters

Системни грешки са причината за спирането на парите за екология, анонсира в интервю за "Труд" ресорният министър Искра Михайлова. "Констатирани са няколко типа нарушения в обществените поръчки. Първото е смесването на критериите за подбор и оценка на кандидатите. Това го имаше и като недостатък в предишното писмо от Брюксел за проекти от 2008 и 2009 г., заради което имахме наложени финансови корекции. Това е симптоматичен проблем. След като веднъж е открит такъв пропуск, той се констатира отново през 2010, 2011 и 2012 г. Той си стои и това е една от причините да се вземе крайната мярка със спирането на плащанията. Вторият недостатък е нерегламентирано съкращаване на сроковете за подаване на оферти. И този проблем е констатиран и повтарян - в одит от 2012 г. Отново повтаряне на грешката. Това дава яснота защо изведнъж ЕК реши да постъпи така. Хората са го констатирали веднъж, втори, трети път.

Третият проблем е забавяне на вземането на решение за обявяване на победителите в поръчки. Четвъртият пропуск е, че в някои от обществените поръчки се поставя условие кандидатите да членуват в български организации като БТПП и БСК. Това е дискриминационно изискване. Заради тези пропуски и защото Управляващият орган /дирекция в екоминистерството - б.а./ не е идентифицирал нито един от тях, ЕК спира временно възстановяването на искания за плащания", посочва Михайлова.

На първа страница "Капитал Daily" коментира: "Китайски вятър за 1 млрд . лв. Мистериозен китайски инвеститор, който според Националната електрическа компания ще вложи над 1 млрд. лв. във вятърна електроцентрала, предизвика недоумение сред експертите и инвеститорите в зелена енергия. Объркването в бранша е сериозно - държавата хем въвежда ограничения за ВЕИ сектора, хем лансира голям проект в Североизточна България, където мрежата вече е пренаситена от вятърни турбини."

Още през есента на 2014 г. шофьорите в София ще могат да карат непосредствено покрай Владайска река и да минават под моста на "Лъвов мост", заявява в интервю за "Преса" столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Очаква се ремонтът да започне всеки момент. Обновеният проект вече е изцяло готов. До дни ще бъде издадено и строителното разрешително, защото вече няма пречки за него. Веднага след това започват част от дейностите по реконструкцията на Лъвов мост, нищо че дойде зимата. Както на Семинарията, така и тук ще продължи строителството и през студените месеци", категорична е Фандъкова.

БСП и ДПС ще представят в НС цялостен пакет от антимонополни закони още в началото на 2014 г., съобщи лидерът на социалистите Сергей Станишев, пише на първа страница "Дума". Промените засягат начина на функциониране на банките и финансовите институции, както и енергийния сектор, защото правата на потребителите трябва да бъдат защитени, уточни той. Станишев изрази увереност, че хората и икономиката вече усещат ефектите от новата политика на кабинета, насочена към възраждане на производството, на икономическия растеж и към създаване на нови работни места.

Ако БСП и ДПС претърпят поражение на европейските избори през май, предсрочните избори ще станат политически неизбежни. Ако, което е много по-вероятно, управляващата коалиция спечели убедително през май, тогава предстрочният вот ще стане интересен за БСП и ДПС и могат сами да го организират наесен, за да качатнад 120 депутати. Вариантът "пат" - да се възпроизведе сегашната ситуация, също е възможен, но е малко вероятен. Тази прогноза дава в отговор на въпрос за "24 часа" социологът Андрей Райчев.

Все повече хора искат оставка на кабинета и предсрочни избори, показва проучване, отразено на страниците на "Капитал Daily". Докато през юли 50 процента от обществото е искало кабинетът да се оттегли, през октомври процентът е 51.3, а презноември - 54.3. Подкрепата за нови избори пък е нараснала от 46 на 50 процента.

Над 2.2 млн. лв. е раздала Държавната агенция за бежанците по бързата процедура на Закона за обществените поръчки само за 4 месеца. Без конкурс са били възложени 10 поръчки с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците. Това показва справка в Агенцията за обществените поръчки, съобщава под глава "Сега". Сумата на раздадените досега пари най-вероятно е половината от общо изразходваните средства, тъй като за последните четири поръчки няма данни колко са стрували.

Помилвана от ВСС съдебна шефка бави дела с години. При съдия Крънчева процесът срещу бившия директор на "Топлофикация" е отлаган над 30 пъти, а този за убийството на Стоян Балтов - 23 пъти, показва проверка на "Сега".

Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв., след като броят им е нараснал повече от два пъти през годините, твърди "Сега". През 2009 г., когато този тип подпомагане е въведено, 1434 майки са взели малко над 4 млн. лв. През 2012 г. броят на майките студентки вече е 3090, а общата сума на помощтагони 9 млн. лв., като увеличение се отчита през всяка година. Пред "Дума" социалният зам.-министър Светлана Дянкова споделя: "Бюджета за 2014 г. е леко напрегнат, защото са заложени доста повишени стойности на някои от основните елементи- увеличаването на минималната заплата, на помощите и пр. Отделно бюджетът на МТСП е с най-високите параметри в сравнение с всички предходни години, става дума за политиките, които МТСП ще изпълнява. Силно се надявам да се върнем към нормалните неща и отново хората да са по-важни от асфалта. Силно се надявам, че сме излезли от "социалния фризер" на предишното правителство и това да допадне на хората. Сега всички плащания са завишени - по отношение на политиките и в осигуряването, и в подпомагането, и политиките за децата, и за семейството, за хората с увреждания.Нещо повече, освен че всички плащания са завишени, те са и
гарантирани."

"Ще заплащаме с европари за младите учители", е заглавието над интервю в "Стандарт" със зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. "Не може да се разчита една изолирана мярка сама по себе си да даде резултат. Тя би била успешна, ако е част от по-широка гама от действия, свързани с привличането на млади хора", уточнява Кръстев.

560 лв. излиза написването на дипломна работа от 100 страници за 48 часа от експерт. Студенти масово предпочитат да си платят и да получат готова разработка на черно, вместо да пишат сами, показа проучване на "Новинар".

Грип засега няма, в момента повалят вируси, подобни на грип. Изолирани са коронавирус и риновируси, информира на първа страница "24 часа". Острите дихателни инфекции стават все повече след седмица затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според челото на "Телеграф" търговци ловят опитни зайчета в  интернет. Примамката е 3000 евро, който всеки може да спечели за 2 седмици, ако се подложи на клинични тестове на лекарства. Преди това обаче трябва да си купи каталог на европейските центрове за изпитване на медикаменти, който струва 25,95 лева. Офертата се разпространява от сайт фантом без знанието на Българската асоциация по клинични проучвания.

Междувременно "Сега" цитира статистика, според която българите пазаруват рядко и със страх в интернет. Традиционното приложение на интернет е за активност в социалните мрежи и за онлайн игри, показва новият доклад на Евробарометър за компютърната сигурност в съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
сами м преди 10 години
До 15-ти: грешка, не ни управляват комунистите, а ДПС, по-точно Доган чрез марионетката Местан.
21
2
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"Системна грешка" г-жо библиотекарко е, че народа продължава да ви гласува доверие и "системно" да се продава за кебапчета и бира. Спирането на еврофондове при управление на БСП-ДПС-ДС, също се превръща в системно, друго не съм и очаквал!!!!!!
20
1
 
3
 
! Отговори
до Караконджова преди 10 години
Спиш ли спокойно,младоженке? Оака всичко що можа,остави ни батаците да ги плащаме ние с гайдите под знаменателя "колективна безотговорност",не че като рече някой "поемам отговорността" плаща нещо, и си размяташ парцалената торбичка ,което беше върхът в кариерата ти на страстен ухажьор на Бакхус.Сега си *** изцуцаните от нас парички и се правиш на невинна девственица
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешки няма, има корупция!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски не ни показа постна пица а един гол х*й и имаме да връщаме милиард повече засега. Част от тези пари гепиха Мая и Моника а ние ще ги връщаме.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки"Друго си е да даваш на *** по 50 за 2ро та до 9тоТе нито протестират нито пречат да се краде от тъпите работещи
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ, КОЙ, КОЙ???????????
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕДНИ КРАДЦИ СПИРАТ ПАРИТЕ НА ДРУГИ КРАДЦИ ЗАРАДИ СИСТЕМНИ ПРОПУСКИ,МУХАХАХА ЛИЦЕМЕРИ, КРАЖБАТА НАРИЧАТ ПРОПУСК,СЪЩИТЕ *** КАТО НАШИТЕ СА,ПЕС-ПРОДАЖНИ ЕВРЕЙСКИ КУЧЕТА
14
3
 
14
 
! Отговори
Валери преди 10 години
Да ни е честито комунистическото правителство !
13
12
 
5
 
! Отговори
zeus преди 10 години
От доклада става ясно, че въпреки големите думи ГЕРБ са продължили традицията от предишните, уж за всичко им бяха виновни, ама и те същите.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като спрат на пенсионерите пенсиите и на *** помощите нещата ще се оправят.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О С Т А В К А!!!!
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На червени крадци пари не се дават!
9
13
 
4
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
Очакваше се да почвем да сърбаме на герберастите попарата. То май не остана програма, която да не са им я спряли.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС ще спре всички пари заради комунистите, турците и фашистите. Хора осъзнайте се България загива.
7
4
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 10 години
"ЕК спира парите за екология, заради системни грешки"Не са "системни грешки" а крадливи комуняци и турски ДС доносници са отново на власт.
6
8
 
21
 
! Отговори
ДОЛУ БСП преди 10 години
От правителство, в което министри са хора с влезли в сила присъди, уволнени за корупция, внуци на партизани-убийци какво може да се очаква
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само ще ни спрат парите , а и от съюза ще ни изгонат заради тия *** от тройната коалиция.Кой дава пари на кратци и перачи на пари бе да не са луди тия от Брюксел..ОСТАВКА *** НАГЛИ!
4
3
 
21
 
! Отговори
ПОТРЕС! преди 10 години
"Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв., след като броят им е нараснал повече от два пъти през годините..." ??!! ТОВА Е ЛОШО НАЛИ ДРУГАРИ КОМУНИСТИ?! ДРУГО СИ Е ДА ДАВАТЕ ПОМОЩИ НА ***...ТАМ Е БЪДЕЩЕТО И ИСТИНАТА! НЕКАДЪРНИЦИ! ЩЕ ЗАКОПАЕТЕ БЪЛГАРИЯ НЕЩАСТНИЦИ! ОСТАВКА!!!
3
3
 
13
 
! Отговори
само ни използват преди 10 години
тея *** си навряха монополите тук и искат само да лапат и да не дават