Подслушванията през 2014 година ще се плащат от ДАТО

Другата седмица ще се избере съставът на Бюрото за контрол на СРС
11 дек 2013 17:13,
6
Подслушванията през 2014 година ще се плащат от ДАТО
Снимка: Reuters

Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО) най-вероятно ще плаща подслушванията през 2014 година. Това стана ясно, след като комисията за контрол на службите прие законопроект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства, внесен от Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов.

С него с една година се отлага влизането в сила на принципа заявителят да плаща за СРС-тата. Той трябваше да влезе в сила от следващата година, но сега ще се реализира през 2015 година.

"Сега няма готовност и не са разписани подобни средства в бюджетите на ползвателите.", заяви председателят на комисията за контрол на СРС-тата Димитър Дъбов.

Използването ще бъде основно за сметка на бюджета на ДАТО. Дъбов обясни, че бюджетът на агенцията ще бъде достатъчен. ДАНС има вече собствена система, припомни той. Дъбов обясни, че на практика така ДАТО ще обслужва МВР и прокуратурата, и разузнаването. "Намери се възможност за покриване на тези разходи и няма риск те да останат непокрити.", заяви председателят на комисията. Той обаче беше категоричен, че новият модел трябва да се въведе, защото ще доведе до спестяване на средства.

Още по темата
Другата седмица в парламента ще бъде утвърден съставът на бюрото за контрол на СРС и след Нова година то ще заработи, изрази надежда Дъбов.

На въпрос на Dnes.bg дали левицата има готова кандидатура за председател на Бюрото, председателят на комисията лаконично отговори „Мисля, че има.“.

Дъбов отказа да назове име и само се подсмихна на уточняващ въпрос дали инициалите на номинацията са Б.Р. От месеци за шеф на бюрото се спряга Бойко Рашков, който вече е оглавявал структурата веднъж преди тя да бъде закрита по време на управлението на ГЕРБ.

Цветан Китов, председателят на ДАТО, е бил изслушан на днешното заседание на комисията. Дъбов категорично опроверга появилата се информация, че масово се прехвърлят имоти на ДАТО.

Предвид новите технически средства, които те използват, им е необходим по-малък сграден фонд и с оглед на икономиите те са приели по-малка част от стопанисваните от дирекцията в МВР сгради, категоричен бе Дъбов.

Той опроверга и твърденията, че парите за подслушване тази година са повече. При изслушването на Китов се е изяснило, че няма завишен бюджет въпреки назначаването на специалисти, които владеят чужди и редки езици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Родли преди 10 години
голяма прах в народните очи, голямо чудо.....!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и откъде дато има пари да плаща подслушвания? да не би да сеят тютюн, или копат картофи? пак народни пари ще харчат за политически поръчки, вместо да ги вложат в нещо по смислено!
2
1
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
И защо ДАТО ще доплаща,не е ли обидно. Променете закона,НИЕ ще си доплащаме и акциз и ДДС и ДЗС и ДПС и БСП и ......абе слагайте всичко което се сетите,че дано се задавите *** от БКП /БСП,ГЕРБ и вся ***/.67499
1
1
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
В Русия съм, в Русия съм...