Дебатът за пушенето в НС - пореден епизод от политическо реалити

Опозицията с лепенки на реверите със знака за забрана на дима
Обновена: 12 дек 2013 11:46 | 12 дек 2013 11:42,
62
Дебатът за пушенето в НС - пореден епизод от политическо реалити
Снимка: Impact Press Group, архив

Дебатите по промените в Закона за здравето, които облекчават режима за пушене на обществени места, продължават в парламента часове наред.

Депутатите може би за първи път от началото на парламентарния сезон не се разделиха на управляващи и опозиция. Не се видяха и традиционните лагери ДПС и БСП срещу ГЕРБ. Опозицията се появи в пленарната зала с лепенки на реверите със знака за забрана на пушенето.

Особено активен в дебатите беше Тунджер Кърджалиев от ДПС.

Още по темата
Той беше категоричен, че либерализацията е крачка назад. "Това е вторият законопроект, който дискредитира евроатлантическия път на страната ни", каза депутатът. Той отправи призив към колегите си от Движението за права и свободи и ги помоли да защитят евроатлантическата ориентация на партията. По негови думи ДПС е доказала вижданията си при гласуването на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Помните ли колко хубаво ни стана, когато някои анализатори ни определиха като единствената евроатлантическа партия в парламента, заяви Кърджалиев.

"Човешкият живот и здравето нямат цена. Те не са величини, подвластни на човешката суета, на човешката корист, здравето и животът са несравними ценности“, отсече той.

Мартин Захариев от левицата поиска прекратяване на дебатите. "Това тук е невъзможно. Да прекратим този дебат. Той става нонсенс“, заяви Захариев, който е един от вносителите.

Той обясни, че дебатът започва да прилича на пореден епизод от политическо реалити. Предложението му не беше прието, тъй като парламентарните групи имаха още време и при това обстоятелство правилникът не позволява директно пристъпване към гласуване.

Предложените промени не предвиждат отмяна на забраната в административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.

Предлагат се изключения от общата забрана в заведенията за хранене и развлечения, като в заведения до 70 кв. м се дава възможност на собственика да определи да се пуши или не. В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за тютюнопушене, където има зала за пушачи с изградена вентилационна система.

В игралните зали, казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения.

Антон Кутев от левицата, който отказал цигарите преди години, защити отмяната на забраната. Той изложи главно икономически факти. Според него в малките населени места заведенията не могат да си позволят да спазват забраната.

„Тази забрана ограничава правото на избор на гражданите. Всеки един български гражданин може да реши дали ще запали една цигара или не. Искаме всеки да е свободен и да има правото на избор“, каза пък Николай Александров от "Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Жоро 51Вреди и то много. Днес Таня Андреева (министъра) каза пред парламента, че дори да има заграждения, някои опасни канцерогени остават във въздуха и климатика не може да ги изхвърли. Допълнителен факт е, че аз не знам да има заведение, в което залата за пушачи и за непушачи да е херметически изолираща. Всички барове са в зоната на пушачите и когато отварят вратите за сервират на непушачите, димът влиза в честото от дим помещение. Затова дотук с твоите аргументи, несъстоятелни са.
53
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
Аз не знам даже защо се води тоя дебат, досега НАВАСЯКЪДЕ СЕ ПУШЕШЕ-не зависимо, че по закон е забранено, това по спирки, това пред детски градини, това пред училища(че даже и от самите учители и ученици), и сега спорът е дали може да се пуши и в ***, ама стига *** да е разделен на две-за пушачи и не-пушачи! Ами пушете бре! Това си е пристрастяване като всяко друго! Ама нека поне това да не се почва от малък и да не цепи дели толкоз народа от важните неща!
52
2
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До 54Аман, да, от такива като теб. Въобще знаеш ли какво коментираш? Не става дума да се разреши пушенето повсеместно, а да има отделни помещения в заведенията. Така че правото ти на избор е гарантирано - избираш да седнеш в зоната за непушачи. И се научи да пишеш, преди да говориш за хорското образование.
51
5
 
1
 
! Отговори
aman преди 10 години
право имат колкото си искат, навън на улицата да ги палят колкото искат. Ние не пушачите и противници на дима нямаме ли право на избор?! ай и тъпите доводи, на които се хващат всички необразовани, които така или иначе незнаят каквви са им правата, но са добра подкрепа на комунистите. Овце
50
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До 51А с какво вреди на околните разделянето на заведенията на зони за пушачи и непушачи?
49
2
 
4
 
! Отговори
непушач преди 10 години
До ЖороТова, че ходиш облечен вреди ли с нещо на околните? Никой не спира да ходиш гол. Просто, ако не си лицеприятен, те моля да не го правиш.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема не е толкав в пушенето. Българските пушачи се държат като *** - говорят и пушат, хрянят се и пушат, тръскат пепел в чинията си и наоколо. Пушат на автобусните спирки евтини отвратително смърдящи подобие на цигари. Културата на пушача е ***.
47
1
 
3
 
! Отговори
кретени преди 10 години
пак ни замазват очите с някакви тъпотии на фона на всичката помия която се случва
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Куроландес този среден пръст дето го показваш що не си го завреш там където ще ти хареса
45
1
 
3
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Погледнете го нашите законотворци с какво си уплътняват надницата. Не вършат за 1 ст. работа, но надника тече.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Lucky strikeА аз моля тъпите простаци като теб да спрат да пишат по форумите.
43
4
 
2
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Сега бойковчетата, на които вчера им бяха раздадени специално отпечатани плакати да протестират пред НС ще увиснат.Ха-ха, голям цирк - бойковщината пак беше ловко финтирана.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте сега да оставиме цигарите настрана и да се обединим срещу изказването на Ердоган и претенциите му към България
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това с тютюнопушенето е цирк за пред овцете,да кажат бсп после,че искали да си изпълнят предизборните обещания,ама коалиционният им партньор бил против и затова не минало.изобщо нямат намерение да отменят забраната,че от ес ще им скръцнат пак.сценки за наивници,много е удобно да управляваш в коалиция,винаги има с кой да се оправдаваш.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Куроландес *** като теб и нещо хубаво да иска да каже пак ще му проличи че е глупав по начина по който го прави
39
4
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Виж сега, неизвестен философе. Естественото състояние на човек е и да ходи гол, защото така се ражда. Ти гол ли ходиш по заведенията? И как всъщност посещението на дискотека е естествено, според твоята философия? Или ти си роден в дискотека?
38
7
 
5
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Браво, здравият разум надделя, и с гласовете на БСП забраната остава. Колкото и да не им се искаше на ГРОБарите да е така, за да си имат повод да плюват и пак де се изкарват светци, а някой друг все да им е виновен.Поздарви за всички депутати, които гласуваха ЗАБРАНАТА ДА ОСТАНЕ !
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не вярвах че има и здравомислещи хора от бсп и дпс. А за Атака един голям, *** мръсни, мислили за хората уж.
36
5
 
9
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Chestito zabranata ostava :D tykmpo go glasuvaha
35
5
 
8
 
! Отговори
непушач преди 10 години
ДО 35:Виж сега Жоре да ти обясня: естественото състояние на човек е да не пуши. Раждаш се непушач. Ти си / пушачите, сте си направили избор и се тровете на воля. Умирисвайте си домовете и душичките. За дискирминация не можеш да ревеш, научи се какво значи дискриминация първо.