Разходите на партиите – бяло поле, няма достатъчна отчетност

Шефът на Сметната палата: Законът трябва да се промени
14 дек 2013 09:41,
30
Разходите на партиите – бяло поле, няма достатъчна отчетност
Снимка: архив, shc.hu

Законът за партиите трябва да се промени, тъй като в момента дава неограничена свобода за харчене на партийните субсидии. Това заяви пред БНТ председателят на Сметната палата Валери Димитров. Той призова да се въведе списък с позволените разходи за политическите партии.

Сегашният Закон за партиите стриктно следи приходите им, но на практика оставя без детайлен контрол техните разходи. Това пречи на Сметната плата да прави по-задълбочена проверка на харчовете в политическите централи и на техните лидери, заяви Валери Димитров.

"И тука вече се появява проблем. Няма достатъчна отчетност, няма достатъчна публичност, защото партиите не са задължени да дават публичност и да оповестяват всички свои разходи. В момента разходите на партиите са в един общ генериран вид се съдържат в техните годишни финансови отчети", заяви Валери Димитров.

Още по темата
 За да бъде ефективен контролът, трябва да има регламентация на разходите, които една партия може да прави, като подготовка и участие в избори, издръжка на структурите по места и на централно ниво, и провеждане на обществени прояви, посочи Димитров.

"В момента няма забранени разходи за партиите. Примерно може да се зададе някакъв изчерпателен списък на позволените разходи, а останалите да не бъдат позволени. Може партията да бъде подчинена при изразходването на средства за строителство, за доставки на стоки и услуги на Закона за обществените поръчки", разкри Валери Димитров.

Сметната палата има експертния и кадрови потенциал да извади на светло всички разходи на политиците, но това може да стане след промяна в Закона за партиите, която би развързала ръцете на националния одитор, коментира още Валери Димитров.

Темата за разходите на политическите партии стана особено актуална, след като стана ясно за екзотичните пътувания на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
До 25 . Слушай не обиждай хората с ниски пенсии. Това са точно тези , които до 10 число от месеца търчаха да си плащат осигуровките от частния бизнес , който се знае в България колко е " добре". Така , че това са най- ощетените хора , голяма част от тях с висока квалификация. В същото време държавни служители не внели и лев осигуровки , голяма част от тях със средно образование , незнаещи езици и работа с компютър, въпреки многобройните курсове за сметка на данъкоплатеца взимат тавана.
27
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
"Трябва да се промени Закона за партиите". *** тоя закон те са си го направили така както им харесва. Да харчат народни пари за техни лични удоволствия .Най- големи субсидии са си дали за да живеят в разкош за сметка на ограбения народ.
26
0
 
0
 
! Отговори
Rachellov преди 10 години
stop bg levove ot bg darjavnia budjet za bg partii. tam sa vse samo palnoletni, sposobni, zdravi personi s visoko, bezplatno polucheno ot bg narod obrazovanie. vseki bg grajdanin do 18 godini /dokato stane palnoletna persona!/ poluchava detski pari ot bg narod.nujno li e bg narod da izdarja bg partiite kato nepalnoletni litza pojizneno pochitno vo veki vekov?! nima sa invalidi po rojdenie, ili imat pridobita tejka forma na invalidnost i ne umeyat da se samoizdarjat?! Invalidni pensii li?!
25
0
 
1
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Eiii otkrihte toplata voda nai-posle!
24
0
 
5
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Грухтят едни прасета във *** -Паламент.Министерски пиявици дават пример на Общински кърлежи.Правораздавателни Хиени надушват Мършата и Ранения,но не правят разлика,щото са хищни,лакоми и алчни.Всеки втори чиновник в Институциите ни ,отива на работа без ясната мисъл,че този когото обслужва вероятно е един от тези които осигуряват заплата му.Не е умрял за такава Държавност ВАСИЛ ЛЕВСКИ.Тази нашенска ДЪРЖАВНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!Иначе ще остане без НАРОД!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но за 1 милион пенсионери ПАРИ НЯМА за коледни добавки. Има само за електората на комунистическата БСП и на ДПС нискообразовани, мързеливци, шмекери, кръшкали от работа и не изкарали пенсия над 250 лв.(ега ти критерия за коледни до 250 и над 250 лв. тъпо до безумие!). И, няма и да има пари ядат ги партиите, за да са честни и да не се поддават на корупция леле, идиотизъм! Щото хич не е корупция да ги ядат по плажове, официални вечери, угаждане на млади баданарчета квалифицирани партийни работнички ...
22
0
 
7
 
! Отговори
Ех... преди 10 години
За ЧЕТВЪРТ - ВЕК "ДЕМОКРАЦИЯ", не се ли "светнахте", че България се унищожава чрез - ВЛАСТТА и контролиращите - "прехода"!? Какви мутри и олигарси, пръкнали се от нищото ?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Темата за разходите на политическите партии стана особено актуална, след като стана ясно за екзотичните пътувания на лидера на Атака Волен Сидеров. "- Не това не е вярно другаря Сидер-Ага е бил там в името на народа с червените парички преведени му от депесето за да може да натиска копчете да има кворум.Ама то сега като станат повечко независими и другаря Сидер-Ага ще стане ненужен та тогава ще го удари безпаричието.
20
0
 
7
 
! Отговори
До Калеко преди 10 години
Обществото нищо не знаеше нито за субсидии,нито за каквито и рекетьорско др.ограбване нанарода защото всички депутати бяха потайни и не откриваха пред народа какво са му скроилиЧак сега когато нещата стигнаха до кокъл се разбра колко алчни и нагли са били българските депутати спрямо народа на България.Умишлено ни вменяваха че българите са заблудени,тъпимарзеливи и лош материал като не изключвам в числото и БСП,защото са неразделна част от 24 год управление на държавата колкото и да ги защитав
19
0
 
5
 
! Отговори
Симона преди 10 години
Вместо да се правят списъци или да се създават комисии да следят тези харчове,защото това е недоверие към депутатите пък и увеличаване на администрацията която ще бъде допълнителен товар за българите направо да се махнат и проблема е решен от раз.
18
0
 
4
 
! Отговори
„честен комунист” преди 10 години
Субсидии за партиите в жестока, нарочна криза, когато болни деца просят за лечение, на половината старци се подхвърлят коледни, останалата ½ са доведени родители- за тях йок пара, а, Хасане, продаде се, а беше честен и свестен. Та ... субсидиите на партиите са диктаторски и коруптивен подход в харченето на парите народни, узаконен обир, подкуп от страна на властта. Та одъртели мераклии да водят млади истерички-майсторици по висш клас хотели и плажове. Както и да го представят това е гадост, злоупотреба и безнравственост. Долу партиите! България без партии партиите са банди!
17
0
 
11
 
! Отговори
Рая преди 10 години
Италия се отказа от субсидиите за партиите си.Италианците по големи балами ли са от нас?Партиите сами да си търсят спонсори както фирмите търсят работа за хората си.Един левще намаляват субсидията и ще говорят че това било малка стъпка .Искаме по голяма стъпка за да освободите народа от този товар г-да депутати.
16
1
 
2
 
! Отговори
край преди 10 години
Субсидии само за изчерпателно изброени от закона неща- канцелария, телевизионно време, плакати и т.н. Партиите да са субект на Закона за обществените поръчки. А и разбира се намаляване на субсидията - тя трябва само да подпомага издръжката а не да издържа партията. Субсидията да е 40 % от реално събран -доказан членски внос.
15
0
 
4
 
! Отговори
край преди 10 години
Долу Партокрацията МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА партиите няма да изчезнат и нови няма да се появят но с мажоритарни избори партиите ще се променят и ще се пречистят. При мажоритарни избори даже лидера на партията може да не влезе в парламента от това ги страх най-много партократците. никога няма да се допусне доброволно да се гласува мажоритарно - ние трябва да им го наложим.
14
0
 
4
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Генерал Пиночет хубаво ги "отчете" разходите на болшевиките-крадци!Иначе чилийците щяха да купуват хляб с една торба пари!
13
0
 
4
 
! Отговори
одитор преди 10 години
Волен и всеки друг партиен ръководител може еднолично да управлявя пари от субсидията, а това не е е нормално и спешно трябва да се промени. Контролните комисии на партиите се сменят непрестанно и не могат да контролират лидерите, защото ще бъдат изхвърлени от партиите като предатели.Нека държавата да не превежда нищо на партиите , а тя чрез свои структури да извършва покриване на полагаемите разходи - заплати, нормативно - признати разходи.Членският внос да си го харчат.Това е уредено в Обсъвет
12
0
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
как обществото допуска 24 години партийните централи да крадат държавните субсидии, да ги харчат за себе си?Ами, простичко е - подхвърлят се двайсетина лева "бонуси" и обществото си трайка. Евтино общество просто :)
11
0
 
8
 
! Отговори
одитор преди 10 години
Защо е цялата говорилня по медиите?Решението е ясно и точно формулирано незабавно да се приложат системите за финансово управление и контрол в партийните централи. На практика това означава:- целево отпускане на финансови средства на партиите за партиен щат - по ведомост- граждански договори - по представени такива -материали, командировки и всички др. разходи - по фактури.как обществото допуска 24 години партийните централи да крадат държавните субсидии, да ги харчат за себе си?
10
0
 
14
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Трябва да няма държавна субсидия за партиите, да си събират членски внос - тогава изобщо няма да ме интересува дали Волен е ходил в Куба на плаж с лични пари или с партийни.
9
0
 
7
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Г-н Дмитров не се напъвай, че ще те обсипят с фактури за тоалетна хартия, този разход най-ще им ходи на българските политици!!!!Вижте как е решен проблема в Италия и от там нататък ще е лесно на Сметната палата пък и един дразнител по-малко за и без това изнервения баден и измъчен български народ!!!Оставка и избори за ВНС, смяна на посткомунистическата Конституция и президентска рапублика, 100 депутата мажоритарно избрани и работата ще потръгне!!!!!!