ДПС срещу всички за имотите на религиозните общности

От ГЕРБ "пратиха" Хафъзов в Одрин, той се разгневи
Обновена: 18 дек 2013 18:24 | 18 дек 2013 16:57,
193
ДПС срещу всички за имотите на религиозните общности
Хюсеин Хафъзов Снимка: архив, Булфото

Разрив между ДПС и БСП предизвика разглеждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията в комисията по култура и медии към парламента. Промените бяха приети на първо четене.

Вносители са трима депутати от левицата Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева. Коалиционният им партньор от ДПС обаче не подкрепя промените.

Промените засягат имотите на религиозните общности. В тях е записано, че на вероизповеданията няма да се връщат имоти, които са музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост. От ДПС смятат, че това ощетява религиозните общности. По време на заседанието на комисията лагерите се разделиха не по традиционния начин. Този път ДПС останаха сами срещу всички.

Дискусията прерасна в абсолютен скандал.

Хюсеин Хафъзов от ДПС поиска отлагане на гласуването по законопроекта. Той обясни, че според него се засяга интересът на религиозните институции и се показва неуважение с факта, че не са поканени.

Добра практика е парламентарните комисии да канят всички заинтересовани. Този път това не е направено, ядоса се депутатът. Хафъзов стигна дори до блъскане по масата. Гневът му беше предизвикан от подмятане на Кирил Добрев от ГЕРБ, който „прати“ Хафъзов в Одрин. Ако вие ме пращате в Одрин, аз ще започна да ви пращам в Иран, защото се твърди, че българите произлизат оттам, заяви той.

Хафъзов допълни, че няма да позволи на никого да го гони от родината му. Не се извинявам за емоционалното си изказване, каза той. А трябва, отговориха му колегите. Веднага щом се върна от Одрин, не се стърпя Хафъзов.

Ама моля вие, в комисия по култура сте, възмути се Буруджиева и призова да се спазва културата на първите седем години.

Изненадващо представителят на "Атака" професор Станислав Станилов успокои страстите.

Никой не праща господин Хафъзов никъде, заяви той и призова народните представители да се успокоят.

В крайна сметка Лъчезар Иванов от ГЕРБ явно обаче се засегна и демонстративно стана и си тръгна. Няма да му търпя пропагандата, измърмори той и напусна залата. Иванов беше последван от колежката си Ирена Коцева.

Страстите обаче никак не се успокоиха. Продължи се с подвикване, репликиране, спорове и надвикване.

Не знам каква е целта на това, което правите, но не я постигате, заяви и депутатът Антон Кутев от БСП.

За какво се боря – с една дума – справедливост, скочи Хафъзов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
18
 
! Отговори
Гагауз преди 10 години
За голямо съжаление ето това сте Българите. Твърдите че помаците са българи, а пращате го в Турция!? *** народ сте вие българите, затова сте на тоя хал и никога няма да се оправите. Бедняци и хърсъзи ( крадци) свикнали да живеят на гърба на чуждите.
180
0
 
18
 
! Отговори
dady преди 10 години
До софиянецmay izperka ve4e a?vi6 4e samo ti si pita6 i samootgovarq6 .spokoyno vijdam 4e 4ete6 ot nqkade ne6to i vednaga go publikuva6.ne se istezavay tolkova Iraneco.
179
0
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
ТАКА, ЧЕ- ПОНЕ 4 ВЕКА- 400 ГОДИНИ ПРЕДИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА В САМИЯТ КРАЙ НА 14 ВЕК- КЪМ 1395Г. - ВЪВ ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ИМАМЕ САМО БЪЛГАРИ- НОВ, ЗАВЪРШЕН ЕТНОС , СЪС СВОЙ ЕЗИК, СВОЯ ПИСМЕНОСТ, СВОЯ КУЛТУРА, СВОЯ ДЪРЖАВА И СВОЯ РЕЛИГИЯ КАТО ОФИЦИАЛНА ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ. ТОЗИ ЕТНОС СЕ НАРИЧА "БЪЛГАРИ" . На когото не му харесва- МНОГО МУ ЗДРАВЕ И ПРАВ МУ ПЪТ:)
178
0
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
и подпредседател на Международния комитет на византинистите в Атина (от 1961), като председател на българския национален комитет. Редактор на исторически списания и издания.Член-кореспондент на Саксонската академия на науките от 1976 година. Плодотворен автор на множество книги, изследвания, съчинения на историческа тематика.'- уикипедия- Димитър Ангелов.По учебниците на този академик учи ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИК ИЛИ КАНДИДАТ СТУДЕНТ ЗА ИЗПИТ ПО ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ - ОТ НРБ ДО СЕГА- 2013Г.!
177
0
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
. Ректор на института за чуждестранни студенти (1963 - 1966). Ръководител на катедрата по история на България във Филологическия институт на СУ (1966 - 1973), както и на секцията по средновековна българска история в института по история при БАН (1966 - 1978). Директор на Археологически институт с музей при БАН (1971 - 1986) и генерален директор на Центъра по българистика (1986 - 1988). Секретар на централния съвет на Българското историческо дружество (1970 - 1976) и подпредседател на Международн
176
0
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
-Образуване на българската народност Димитър Ангелов" - "Завършва история в СУ през 1939 година. Специализира византология в Мюнхен (1939 - 1943). Син на професора по римско и гражданско право Симеон Ангелов.Доктор по византийска история в университета в Мюнхен (1943). Учител в Добрич от 1944 г. Асистент по история на Византия в Софийския университет (1944 - 1946). Доцент (1947 - 1949) и професор (от 1947). Член-кореспондент (1975 - 1979) и академик (от 1979) на БАН.Декан на Философско-историческия факултет на СУ (1960 - 1963) (1968 - 1970). Ректор на института за чуждестранни студенти (19
175
0
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"...Създаването на българската народност е продължителен и сложен процес, в който се преплитат много събития и действуват разнообразни фактори. В общи линии този етногеничен процес със своите две страни консолидационна и асимилационна завършва към края на IX и началото на X в. Тогава може да се говори вече за наличието на един оформен народ със свой език, със специфична материална и духовна култура, с ясно изразено народностно самосъзнание и със здраво установено и единно народностно име...'
174
1
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Естествено, че в коментарите ми става въпрос за Аспарухова България - не се занимавам с другите Българии, основани от прабългарите и не споря за тяхното политическо, етническо и икономическо развитие, както и за тяхното държавно устройство! И вместо да се занимават неуки хора с ревизиране на българската история от пантюркистка и неоосманистка гледна точка, да си погледнат собствените проблеми в Турция- корупционният скандал, в който ердоган реагира като ужилен от оса....
173
1
 
20
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Така, че - българофобите- тюркофили да спрат да преправят БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ и да се върнат в тъпият си бейлик в Мала Азия- щото от тези териториии им е генетичният и държавен произход!
172
1
 
19
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
За това- ДА, БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС Е ОБРАЗУВАН ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА 3 ЕТНОСА, НО В КРАЙНА СМЕТКА Е НОВ ЕТНОС! ОТ 864 Г. ДО ПАДАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПОД ОСМАНСКО РОБСТВО- 1395Г., НЯМА ПРАБЪЛГАРИ, СЛАВЯНИ ИЛИ ТРАКИ В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА- ИМА САМО БЪЛГАРИ - НОВИЯТ ЕТНОС, СЪЗДАДЕН ОТ СМЕШЕНИЕТО МЕЖДУ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 3 ОТДЕЛНИ ЕТНОСА!
171
1
 
19
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Стоян Динков ЦЕНОЦИД да се чете "ГЕНОЦИД". Останалото са тъпотии, защото при сливането на представители от 3 различни племена , ВЪЗНИКВА НОВ НАРОД, НОВ ЕТНОС, КОЙТО НЕ Е ИДЕНТИЧЕН НАПЪЛНО С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ВСЯКО ОТ 3ТЕ ПЛЕМЕНА- ПРАБЪЛГАРИ, ТРАКИ И СЛАВЯНИ! ТОЗИ НОВ ЕТНОС НЕ СЕ НАРИЧА ТЮРКИ , НЕ СЕ НАРИЧА ПРАБЪЛГАРИ, А БЪЛГАРИ! ПРОЦЕСЪТ НА ОФОРМЯНЕТО МУ ЗАВЪРШВА С ПРИЕМАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО- ЕДИН НАРОД, ЕДНА ДЪРЖАВА, ЕДНА РЕЛИГИЯ - при княз Борис!
170
3
 
20
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Стоян Динков османската империя е ПОДЛОЖИЛА НА ЦЕНОЦИД българската популация и българската етническа група чрез насилственото ислямизиране на българското население и чрез кръвният данък- девширмето. Върхът на цинизма е да се твърди, че една шериатска теократична империя, в която българите са били "второстепенно население" и са били физически унищожавани по ВСЯКАКЪВ начин, ние запазила.ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НЕООСМАНИЗМА И ПАНТЮРКИЗМА! Колкото и български имена да си слагате за ник, номера не върви
169
2
 
21
 
! Отговори
Стоян Динков преди 10 години
Лъгани сме много време първо, че сме славяни, сега че сме иранци. Това влияе лошо на обществото ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат.
168
2
 
24
 
! Отговори
Стоян Динков преди 10 години
Османската империя спаси българския народ,трябва да сте благодарни.
167
1
 
21
 
! Отговори
да: тракия преди 10 години
В Германия има Министър на Интеграцията , става въпрос за туркиня , да ама твоята манипулативна Тодор Живкова злоба край нема , психично болен народ
166
0
 
20
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 171- Не- жалък сте Вие- съзнателно не желаете да приемете, че България е секуларна/ светска държава/, че БЪЛГАРСКИТЕ паметници на културата ТРЯБВА да са достъпни за ВСИЧКИ бг. граждани, а не само за малцинството мюсюлмани и че в основата на тази РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ Е ИМЕННО СЕКУЛАРНИЯТ/ СВЕТСКИ / ХАРАКТЕР НА БГ. ДЪРЖАВНА ВЛАСТ.За това писах- който желае исляма като религия да участва в държавната власт - да отива да живее в Саудитска Арабия! Мюсюлманите СА МАЛЦИНСТВО у нас
165
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам коментарите Колко сa жалки българите.Оставете си хората да изповядват религията си,ако прекрачат законите тогава ги съдете.
164
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ГЛАСУВАМЕ ВСИЧКИ КАТО ЕДИН НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ И ДА ИЗГОНИМ ДПЕС ОТ ВЛАСТТА И ИЗОБЩО ОТ ПАРЛАМЕНТА! АКО ГЛАСУВАМЕ ВСИЧКИ, ДСП НЯМА ДА МИНЕ 4 % БАРИЕРА И НЯМА ДА Е ФАКТОР В БЪЛГАРИЯ. ВЪН ТУРЦИТЕ ОТ ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ!
163
0
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Не мога да повярвам- за пръв път правните аргументи съвпадат с мотивите към един законопроект...Значи- когато наистина се защитава публичният интерес на бг. граждани, наистгина може да се създават правилни аргументи, съобразени с бг. законодателство,а?
162
0
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Така, че ник "dady"- ей за това става въпрос - за"...опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и РАВЕН ДОСТЪП НА ГРАЖДАНИТЕ ДО НЕГО".Напр.- джамията в центъра на Стара Загора е строена върху предишна църква. Ако се възстанови собствеността на мюфтийството, то тя няма да може да се посещава от ВСИЧКИ българи- старозагорци,гости на града и чужденци- като музей, нали така? За това е паметник на религиите - ЗА ДА ИМА РАВЕН ДОСТЪП ДО НЕЯ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ!