Емоции и "хленч" в НС. За капак спор за комисията "Бисеров"

Кой каква политика водил? Кой на кого помагал и защо?
18 дек 2013 10:30,
7
Емоции и "хленч" в НС. За капак спор за комисията "Бисеров"
Снимка: София прес

Емоционални декларации, викове и лични обяснения – така тече днес парламентарният ден на депутатите. Повод за поредните емоции в пленарната зала станаха тютюнопроизводителите и изкупуването на продукцията им.

Първи започна Ахмед Башев от ДПС, който се възмути от "хленча" и загрижеността на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за смесените райони.

"Увеличихте социалните и здравни осигуровки. Наглостта ви стигна дотам, че да облагате с данък колибите, сушилните на тютюнопроизводителите. Ако днес тютюнопроизводителите имат проблем с изкупуването, то е в резултат от вашата политика, която ние ще поправим", ядоса се Башев.

Той беше категоричен, че ДПС приветства инициатива на кабинета да събере всички изкупвателни дружества на среща, за да изпълнят ангажиментите си и незабавно да започне изкупуването на тютюна.

"Интересът на тютюнопроизводителите трябва да се регламентира със закон", категоричен бе Башев.

ДПС ще настоява и за възстановяване на минималните изкупни цени на тютюна, каза той и призова правителството да направи необходимото за реална защита на тютюневия сектор.

Ахмед Башев нарече загрижеността на ГЕРБ "фалшива" и обвини опозицията, че "рони крокодилски сълзи".

Веднага след него към трибуната се отправи Цвета Караянчева от ГЕРБ, която на традиционно висок глас, а и с голяма емоционалност, отговори на критиките, като засипа с обвинения управлението на тройната коалиция.

"2009 година никой от вашата тройна коалиция не беше помислил за тютюнопроизводителите. Благодарение на ГЕРБ се договориха субсидии от Брюксел", обясни им тя и настоя, че сега умишлено се бави изкупуването на тютюна.

"По ваше време имаше картел. Повече от 5 лева за първо качество не можеше да се вземе. Сега се появи конкуренция. Ние не можем да планираме пазара", скочи тя.

За лично обяснение думата взе и Цветан Цветанов, който обаче се отклони от процедурата, с което си навлече гнева на председателя на парламента Михаил Миков. Цветанов се впусна в обяснения за уволнения и назначения в смесените райони и за политиката на ГЕРБ, когато били на власт.

"Лично обяснение означава да обясните от какво сте засегнат", обясни му Миков.

"Лично съм засегнат от изказването, че ревем в парламента. Ние искаме да защитим нашите избиратели и всички хора, които живеят в тези региони. В момента хората там не получават необходимите пари", защото няма изкупуване, обясни той.

На трибуната отново излезе Ахмед Башев, който призова ГЕРБ да "хленчат" на друго място.

Иначе рано сутринта депутатите се изпокараха и по една от любимите си теми – бившия зам.-председател на ДПС и НС Христо Бисеров.

В дневния ред на парламента има точка за обсъждане на създаването на временна анкетна комисия за разследване на казуса, внесена от опозицията, но е доста назад в програмата.

Цецка Цачева, зам.-председател на ГЕРБ, поиска депутатите да започнат седмицата с това обсъждане, защото по думите й "има необходимост от дебат, за да се отговори на въпросите на обществото имал ли е Бисеров информация за повдигането на обвинения срещу него. Има ли изтичане на информация към ръководството на ДПС да бъде освободен Христо Бисеров и така съдебното разследване да се насочи като към гражданина Бисеров, а не към политика", попита тя.

Цачева обоснова желанието на групата й обсъждането за създаване на комисията и с факта, че вчера Христо Бисеров беше обявен за общодържавно издирване, за да се установи адресът му и да бъде привикан по делото за нападението над Ахмед Доган.

Депутатите отхвърлиха предложението, а зам.-председателят на ГЕРБ веднага поиска прегласуване, което отново не мина.

Цецка Цачева се обърна към депутатите от ДПС, като обясни, че техният лидер Лютви Местан е заявил, че ДПС са за създаването на такава комисия.

"Какво се случи, уважаеми колеги, та за по-малко от месец вие така категорично обръщате позицията си", попита тя, но отговор не последва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Pachev преди 10 години
vsyaka godina izchezvat po nad 200 miliona bg leva ot bg trezor - otivat za bg partii...Eto motiva da raste broikata na bg partiite. dalavera. proizvejdash bg partia - poluchavash bg levove pochitno i pojizneno vo veki vekov. a v magazinite po sveta ne sa vijdali i ne sa chuvali za bg stoki... intouchable.
4
0
 
0
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 4ТОЧКА ПО ТОЧКА!
3
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Карат се кой повече обича тютюнопроизводителите и кой повече им помага.Да....Кога ли ще се скарат кой повече обича българите?
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЕЕЕЕЕ, КИРЧО, ТО БИВА ДА ИМАШ ДВОЕН АРШИН, БИВА, АМА ТВОЕТО НЕ СЕ ТЪРПИ. ДА КАЖЕШ НА КРАЖБАТА НА МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ОТ Л И Ч Н И Т Е ЗДРАВНИ ВНОСКИ НА ВСЕКИ ОТ НАС, КОЕТО Е ЗАБРАНЕНО СЪС ЗАКОН, НА ИЗЛИВАНЕТО НА НАЙ-СКЪПИЯ И НАЙ-НЕКАЧЕСТВЕНИЯА АСФАЛТ В ЕВРОПА ЗА 13 МИЛИАРДА, ЗА ДА МОГАТ СОФИЯНЦИ ДА ХОДЯТ БЪРЗО НА МОРЕ,А ДА ОСТАВИШ МАЙКИТЕ С КОЛИЧКИТЕ И ПЕИНСИОНЕРИТЕ С ПРОТЕГНАТА ПРАЗНА РЪКА, ДА ПРАЩАШ АЙТИ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ДА САДЯТ КАРТОФИ,А ДА НЕ МОЖЕШ ЕДНА КНИГА ДА ПРОЧЕТЕШ- ТОВА Е НАГЛОСТ
1
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1Селски , о не се разкараш от тук?!Писна ми да ти гледам грозната снимка и тъпизмите!марш на село от където си се довлякъл!