5 партии от Реформаторския блок отиват заедно на избори

След серия компромиси се родил траен политически съюз
Обновена: 20 дек 2013 16:39 | 20 дек 2013 13:03, Камелия Цветанова
136
5 партии от Реформаторския блок отиват заедно на избори
Лидерите на партиите от Реформаторския блок, подписали споразумението. Снимка БТА

Петте партии от Реформаторския блок ще отидат заедно на избори. Решението им за това официално става факт чрез подписаното днес от лидерите на партиите коалиционно споразумение.

ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС постигнаха съгласие по рамката на споразумението на заседание на Гражданския съвет на блока в понеделник и трябваше да подпишат още в четвъртък, но отложиха с ден, без да посочат причините.

Шестата партия част от блока - "Синьо единство", не приема повечето от текстовете в споразумението и въпреки че не беше изключена официално от преговорите, след понеделник не участва в обсъжданията.

Още по темата
Заради това днес подпис под документа поставиха лидерът на БЗНС Николай Ненчев, на Народна партия „Свобода и достойнство” - Корман Исмаилов, на ДСБ - Радан Кънев, на СДС - Божидар Лукарски и на ДБГ - Меглена Кунева.

"В България днес не се учредява поредната политическа коалиция, а се ражда нов политически субект, това е траен политически съюз. А един колбас не е траен, защото така пише на етикета, а защото съставките и рецептата за приготвяне го допускат”, заяви Радан Кънев.

Според него и петте партии са направили сериозни компромиси през последните шест месеца, но те са били нужни заради десетилетията, през които ще бъдат заедно.

В споразумението е отбелязано, че петте партии имат общи приоритети за излизане от положението, в което се намира страната в момента.

Сред акцентите в плана на обединението са радикални реформи в правосъдието и в администрацията, както и край на партийните назначения, силно гражданско общество, независими медии.

Нашата обща кауза е правова държава със свободни и богати граждани, която да е достоен член на ЕС. Това означава, че само законността може да направи хората богати, това е нашият път, заяви Кънев.

Според него десните партии са осъзнали стратегическата грешка на разделянето още в нощта на изборите.

"Не мисля, че това стана само в една глава”, коментира Кънев. Той обясни, че на следващия ден след изборите, след като десните останаха извън парламента, негов приятел Петко е станал член на ДСБ, а сега иска обединението. Заради това Петко е баща на Блока, както и други като него, каза Кънев.

От своя страна лидерът на СДС обяви от името на Реформаторите, че не искат властта заради самата власт.

Искаме следващото правителство да не е с пълен мандат, отказваме се от властта в името на новото начало и нов договор, който ще промени България, отсече той.
 
Меглена Кунева смята, че десните вече са постигнали съгласие, увереност и доверие.

"От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа и тази промяна може само да стане чрез активно гражданско участие”, заяви тя.

Кунева призна, че е чула от Радан Кънев думите на десен избирател, който е казал по повод на обединението "Най-сетне се събрахте всички партии, за които сме гласували през годините. Това е целта ни, да се съберем и подписването на това споразумение е една крачка напред. Това е като да караш колело по стръмен хълм, в момента в който спреш, се свличаш надолу, сигурна съм, че има кой да върти педалите, подпират ни всички очаквания, които хората имат към блока – това са очаквания за нова държава, за нов обществен договор”, коментира тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трагедия!Те точно тея ли искат да ни оправят...Че те вече го правиха и преди...
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лузърите се събраха и правят опит отново да се докопат до властта , но с друго име.
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВикториСравни как стана връщането на земята в Германия и у нас. В Германия преобразуваха Кооперативите в акционерни дружества и собствениците получиха акции. Така се избягна не само разпарцаляването и ограбването на машинния парк но и 20 години дела между наследници- кой да вземе нивата и кой лозенцето. Къде точно беше нивата и т.н.т. У нас селското стопансто пропадна и сега даже доматите са ни вносни. Нямаше данък и ограничения и сега 10 семейства владеят цяла Добруджа....
107
4
 
7
 
! Отговори
Виктори преди 10 години
До АнонименКакво точно имаш против реституцията ? Я си представи, че имаш апартамент на Орлов мост, един ден нахлуват милиционери, казват ти да си събереш багажа и децата и на другия ден да си в Никопол. Ако един ден децата ти имаш възможност да си върнеш апартамента, как ще постъпиш? Ще се откажеш в полза на милиционера?
106
3
 
7
 
! Отговори
Нормален преди 10 години
До ВенелинНормалните българи гласуват за неофициалните агенти - ДПС + Атака, подкрепени от целувките на Станишев.
105
4
 
6
 
! Отговори
В никакъв случай преди 10 години
До ХристоБлагото на трудовия народ обединява в братска прегръдка и страстни целувки БСП и ДПС. Атака се присъединява по бански, с чаша шампанско!
104
6
 
7
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Интересно какво ги обединява? Със сигурност не е благото на трудовия народ!
103
6
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Заедно или поотделно отиват на бунището!Има ли нормален българин, който да гласува за официалните агенти на Турция (НПСД)?
102
10
 
11
 
! Отговори
Реформатор преди 10 години
Браво, найпосле девизът изписан на фасадата на НС придобива смисъл. Браво, подкрепям ви напълно за обединението.
101
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Радане, не разбра ли, че Реформаторският блок няма шанс с Кунева! Ще загубите много заради нея!
100
7
 
12
 
! Отговори
Илиян преди 10 години
Въх! До кога едни и същи бееее, таз Кунева ми се повдига вече от нея, другите готови да се прегърнат с нея и турчина Исмаилов само и само да се закачат заветните 4 % Пази боже вече от такива !!! Айде да си вземат при тях и Илияна Раева и Бареков
99
6
 
16
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
тръгнаха като аслани но със сигурност ще се върнат ,като на*рани!
98
17
 
10
 
! Отговори
GG преди 10 години
Днес е не просто добър, а прекрасен ден за българската демокрация! Едно голямо благодаря за усилията на реформаторите да възродят дясната идея. На противниците, поднасям моите съчувствия и ...... приятно хейтърстване!
97
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз помня отцепниците от ДСБ,които се присламчиха при Кунева и оплюваха Костов где ,където седнат. Спомням си и думите на Костов,че Кунева е кукувица ,която снася яйца в чуждо гнездо.Спомням си Даниел Вълчев коляно до коляно да съзаклятничи с Орешарски как да развалят седянката.Такива ми ти работи.И все пак са по-добри от днешните управляващи.
96
8
 
8
 
! Отговори
Али Раза преди 10 години
Извинете мъ, ама кви са тез уръфляци?
95
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Определено не са хората, който искам да видя в една наистина нова партия, желаещи истински реформи а не свалянето на тока с 50 стотинки. Но предпочитам да дам шанс с гласа си за нещо ново отколкото за БСП и ДПС.
94
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все още не са се разкаяли нито за приватизацията на Костов, нито за реституцията на Лучников нито за атомните централи закрити от Меглена
93
7
 
5
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До СпонгиТова не са реформатори,тия са все бивши управници,провалили се тотално и безвъзвратно,народа ги изхвърли!Сега се опитват да се реанимират,мимикрирайки с нови имена, и уж нови лидери.Нима искаме една отявлено протурска партия,на корман Исмаилов,да ни управлява?Реаниматорите трябва да приемат съдбата си, и тя е една - на ***, каквито са и самите те - пълни ***!Където отиде и НДСВ,където скоро ще идат и ГЕРБ,и Атака,и дай боже - и ДПС и БСП!
92
8
 
5
 
! Отговори
Деян преди 10 години
Политика не се прави лесно, политиката винаги е плод на компромиси в името на най-доброто разрешение. Именно това са реформаторите и са го доказали, само направеното от Даниел Вълчев и Меглена Кунева е достатъчно показателно, защото Вълчев е един от малкото хора, които смеят да действат анти-популистки и да правят това което е редно, а не харесвано. Под ръководството на Кунева България влезе в ЕС, това ако не е реформаторска стъпка, не знам кое е... Успех на РБ!
91
5
 
6
 
! Отговори
Tiko преди 10 години
Kakvi reformatori sa tezi - pak turci i komuniagi sred tqh