Палати, които по документи са ливади, конфискува държавата

Иззетите сгради да стават детски градини, искат институциите
Обновена: 24 дек 2013 23:31 | 24 дек 2013 19:31, Петя Славова
61
Палати, които по документи са ливади, конфискува държавата
Снимка: Булфото

Данъчни инспектори и служители в Комисията за отнемане на незаконно имущество конфискуват богаташки имения, на които собствениците им са „забравили” да декларират по документи, че съществуват, или са ги обявили за незавършени, пише в. „Монитор”. В последните няколко години разследващите от двете институции са подали десетки сигнали до ДНСК за имоти, които на хартия изобщо не съществуват. Такива имало в София, Бургас и планинските курорти.

По документи тези сгради се водят недовършени, но реално са готови луксозни палати, в които собствениците им са се подслонили от години. Още по-фрапантни са случаите, при които проверяваните лица се водят собственици на гола поляна, на която в действителност се извисява огромна незаконно построена хасиенда.
Много често проверяваните от държавните институции лица се водят собственици само на ливадата под имота си. По този начин в полза на държавата може да се отнеме единствено теренът, върху който е вдигната незаконната къща. Експертите обаче обясниха, че има и друга законова опция за отнемане на незаконно построен имот. За целта се установява чрез свидетелски показания, че проверяваният наистина ползва тази къща за свое жилище. Освен това се прави експертиза, която да установи
колко струва построяването на палата.

Още по темата

Няма законова спънка за имотите, които все още не са получили акт 16, но се водят собственост на проверяваните лица. Единственото, което трябва задължително да се направи, е да се оцени моментното състояние на имота. Много често хората по документи се водят, че живеят в строеж, който в действителност се оказва завършена къща. Затова се прави отново пазарна оценка, която определя реалната стойност на имота.

Данъчни служители заснеха преди няколко години 5000 незаконни имения в цялата страна. От въздуха данъчните открили малки частни селца в гората или построени върху земеделска земя. Тези сгради нямат нито едно разрешително за строеж или ползване и общината дори не е подозирала за тяхното съществуване. Още близо 5000 имота пък са получили разрешително за строителство, но не са били регистрирани с акт 16 в общината. По сметки на данъчните годишно от местни данъци и такси столичната хазна е загубила близо 10 млн. лв.

Освен това данъчните служители засичат чрез GPS система точната квадратура и адрес на баровските имения. Това се наложи, тъй като голяма част от собствениците лъжат пред държавата колко голяма е къщата им. Други пък декларират, че изобщо няма къща в този парцел. Близо половината от луксозните къщи в полите на Витоша по документи пък все още се водят необитаеми строежи, показват още данните на служителите на НАП.

Институциите предлагат конфискуваните сгради без документи да стават детски градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
26
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
Защо не детски лагери да бъдат ,макар че тук хората са прави ,то Българчета почти няма вече и ще трябва *** да почиват тук .
31
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да ми говорят за общините! От години се опитвам да издам акт 16 при изпълнение на всички изисквания, но общината постоянно прави спънки и нонстоп иска пари за какво ли не!
30
7
 
36
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Ckopo в България ще стане война
29
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Палати - детски градини за циганчетата.....
28
2
 
31
 
! Отговори
льжа преди 10 години
Децата с парашути или с БТРи ще ги водят?
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия, които са го измислили това нямат и представа от закони. А кой знае какви заплати получават.В наше място един си построи незаконна вила и вече 10 години не можем да го изгоним по законен път. Водихме дела, включително и такова за премахване на незаконния строеж. Онзи още си ползва най-нагло вилата. Да заповядат да му я конфискуват, но земята си е наша. Да конфискуват само вилата. Ако могат.
26
9
 
18
 
! Отговори
преди 10 години
"По документи тези сгради се водят недовършени, но реално са готови луксозни палати, в които собствениците им са се подслонили от години"абе вие кат ги пишете тея глупости имате представа какво е палат, това са си най-обикновени къщи с насрана поляна от някой *** дето ги "охранява"
25
2
 
57
 
! Отговори
AZENKENA преди 10 години
Е какви детски градини в тия пущинаци бе *** от институциите. То няма деца в градовете - те ги търсят по горите. Няма такива *** от тези дето уж ни управляват. Управляват собствените си безмозъчни идеи...
24
2
 
28
 
! Отговори
joro преди 10 години
ami butnete gi,ili ne vi stiska
23
6
 
29
 
! Отговори
ostavka преди 10 години
Ostavka
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Их ,що парици ще изкарат сега от балъците,които сами ще отидат да си платят :)
21
1
 
43
 
! Отговори
Искрен преди 10 години
Не искам да псувам на Коледа ,затова напускам.
20
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахах. Тия пак утепаха прасето с въздушна пушка.....Строя си аз къщата, отивам да вадя документи и те ми сервират комисия, която обаче иска да дооправя още 2-3 глупости. Вече 10г си живея на акт 15 и не плащам данък, щом не искат аз не настоявам. Общината не си гони интереса, защото работят мишоци на по 400лв и гледат по малко работа да свършат. И като дойдат сега КО НЕ, ето ви докимент че вие не сте искали да ми издадете разрешение, но пък аз не мога да оправя тия неща щото нема пара.....
19
9
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Жалко. Аз една селска тоалетна с дупка си построих, а сега ще ми я конфискуват. Пък толкова пари вложих, със злато покрих стените, с диаманти по вратата, дупката обградих с платина сребро. Цялата печалба от незаконния трафик вложих там. какво ще правя сега без тоалетната си?
18
7
 
63
 
! Отговори
павлик морозов преди 10 години
"Институциите предлагат конфискуваните сгради без документи да стават детски градини."xa-xa-xa-xo-xo-xo!!!!!тьпотия до шия
17
8
 
53
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Иззетите сгради да стават детски градини. искали институциитеКакви детски градини в джандема !? Будалкайте балъците ! Да го бяхте измислили без смешните допълнения
16
14
 
58
 
! Отговори
да замажем преди 10 години
поредното замазване на факта с каква скорост младите българи напускат държавата заради безумията на червените кхмери. Държавата вече няма от кого да взима пари за пенсии! Червените кхмери изгониха всички, които пълниха държавната каса, вместо партийната.
15
9
 
62
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Тези сгради нямат нито едно разрешително за строеж или ползване и общината дори не е подозирала за тяхното съществуване.************Хайде сега, общината не е подозирала ! Неподозираното им съществуване не е било безплатно .
14
15
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, ***, стига сте дразнили хората с подобни статии бе. На кой богаташ досега са съборили къщата, че нещо не съм чул? На кой бе, мръсни скапаняци???!!!!! Я да си заврете скапаната манипулативна статия в на майките си у п.тките, *** такива!
13
5
 
63
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Палати, които по документи са ливади конфискува държавата Ако изобщо е вярно защо не пишат къде, кога и на кого ? ?Иззетите сгради да стават детски градини, искат институциитеЧе ..., там има ли деца ?