Пълен конфиденс, дозирам се да не изпадна в интровертност на духа!

"Крилати" полети на мисълта от Министерския съвет
Обновена: 26 дек 2013 12:54 | 26 дек 2013 08:00, Веселина Йорданова
66
Пълен конфиденс, дозирам се да не изпадна в интровертност на духа!
Първо заседание за правителството на Пламен Орешарски. Снимка: БулФото

Факт е, че някои политически послания не се помнят дълго. И може би няма голям смисъл да се помнят, като се има предвид колко от тях се реализират на практика. Други обаче и да искаме, не можем да забравим лесно. Кабинетът „Орешарски“ бе на власт половината от изтичащата 2013 година, но тя не премина безинтересно в това отношение.

Едни от най-запомнящите се изказвания на премиера Пламен Орешарски са „родени“ от протестите срещу кабинета. „Стремим се да освобождаваме администрацията от политически пристрастни фигури“ – това е репликата, заради която опозицията „скочи“ срещу премиера и настоя прокуратурата да го разследва.

И пак за протестите в интервю за в. „Le Monde”: „Тези, които сега протестират, поддържат постоянен натиск, подкрепян политически от десните партии. Те няма какво друго да искат, освен моята оставка. Ние следва да запазим хладнокръвие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнем. Техните подбудители предпочитат да останат в сянка”.

В кабинета обаче очаквано колегите си „води“ професорът по синтаксис Мариана Георгиева, която наскоро прогнозира, че 2014 година ще бъде „благодатна за масовия спорт“. Георгиева настоя търговските дружества да й „партнират с реална политика“, а ето как обясни промените в управителните съвети на "Академика", Белмекен, Национална спортна база, Българския спортен тотализатор и други за 100-те дни управление:

„В Белмекен една порция свинско със зеле струва 12.80 лева. Има 3-4 готвачи, 45 души наличен състав, който е на пансион и пълняемост на базата 20%. Видях един договор с федерацията, в който от базата изискват не повече от две тренировки на ден и не повече от 3 часа. Това не е нормално, ами ако спортистите искат да тренират през нощта?“

За Българския спортен тотализатор професорът по синтаксис каза: "Всички служители в централното управление ползват служебни автомобили с карти за безплатно гориво. Дори аз като министър нямам. Имам разходи за 50 хиляди лева и за командировки 50 хиляди лева. Относно парите за федерациите - няма следа. Как са давани, по какъв критерий...Държавният лев не може да бъде покрит с измамно мастило", допълни тя.

Ситуацията в търговските дружества на спортното ведомство Мариана Георгиева обрисува така: "Всеки си е свободен електрон - сам си е вожд, сам индианец. Пълен конфиденс са парите на федерациите, няма следа как се дават, за какво става дума, какъв е селективният механизъм. Не съм се запознала с всичките ужаси, защото внимавам да се дозирам. Защото ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа".

След като Григор Димитров спечели първия си тенис трофей от АТР, беше награден от министъра на младежта и спорта с 20 хиляди лева. "Тази историческа победа за мъжкия ни тенис е доказателство, че когато има постоянство и точен спортно-технически режим, нещата се случват", коментира Георгиева по повод успеха на тенисиста ни. "Развитието на Гришата е пример за неговите последователи, и не само в тениса, как се стига до световния връх. Тренировки, тренировки, постоянство и успехът идва неминуемо. Няма друг начин”, допълни министърът.

И едно обобщение за „наследството“ - равносметка, която неизбежно всеки министър прави рано или късно. „Това, което наследих, е пясък, който се срива. Имало е измамна, куха политика в спорта”, заяви министърът.

Друга „крилата фраза“ по повод наследството дойде от енергийния министър Драгомир Стойнев под заплахата „Булгаргаз“ да спре природния газ на „Топлофикация София” заради дългове. "В момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да осигури стабилност на системата", обясни Стойнев ситуацията в енергетиката като цяло. „Правим чудеса от храброст, защото нямаме финансови средства“, каза още министърът.

Ето как колегата му Димитър Греков ни призова да си купуваме българска риба за Никулден и опроверга твърденията, тиражирани в някои медии напоследък, че предлаганата на пазара риба от български водоеми е с доста съмнително качество. „Мисля, че българската риба се отглежда при много добри и контролируеми условия, така че не бива да хвърляме петно върху рибопроизводителите. Рибата е биологичен обект, който е изключително податлив на влиянието на пестициди и на замърсяването на водата. Така че не може да се твърди, че нашата риба е опасна".

Здравният министър Таня Андреева основно „гасила пожари“ в първите 100 дни от управлението на Министерството на здравеопазването. “Накъдето и да се обърнем, проблемите са много, затова и всички сме недоволни от здравеопазването”, обобщи тя.

Бежанската вълна беше и все още е основен проблем пред вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. В решаването му той премина през известни неразбирателства с местната власт. Министърът сам призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.

“Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, оправда се той. “Няма да има щастлив кмет, който да каже – с удоволствие, аз искам на територията на региона да се разположи център за временно настаняване на бежанци. Не очакваме и че населението ще бъде щастливо от това”, каза друг път, но по същия проблем Йовчев.

А ето как вицепремиерът акцентира на сериозността на ситуацията. „Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

За разлика от предишните, вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова не счита магистралите за приоритет. Преди всичко останало - спортни зали, дори и магистрали, трябва да имаме съдебни зали, защото правосъдната система е символът на държавността в една уважаваща себе си държава, натърти тя.
Златанова държи и на баланса при воденето на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който е председател. „Когато всички са еднакво недоволни, пак има постигнато някакво съгласие”, смята тя.

Златанова не остана длъжна на опозицията за критиките за усвояването на европарите. „Правителството няма никакви проблеми по комуникацията на европейските средства, за съжаление ние сме тези, които трябва да платим сметката на предишното правителство”, отсече вицепремиерът.

Според финансовия министър Петър Чобанов, който смята, че „политическата ситуация е доста предизвикателна“, „протестиращите и улицата също имат своят важна роля за прозрачността на работата и да направим всичко по силите си за реформиране“.

Чобанов бе един от тримата министри в злополучния бял автобус, преминал през площада с протестиращите на 23 юли. „Аз много бързо преживях стреса от автобуса, дори в рамките на въпросната вечер, но така или иначе - все пак това ще бъде един спомен за мен. Но казах, че лични чувства не искам да коментирам“, бяха думите му за случилото се.

В сложните финансови въпроси, министърът внася и успокоителни нотки. Ето как той тушира напрежението около новия дълг от 1 млрд. лева при актуализацията на бюджет 2013 г.  „Емисията на дълг от 1 млрд. лева не се прави за това да откраднем тези пари. Няма как, дори да искаме, да ги откраднем, те постъпват във фискалния резерв“.

Обявеното от президента Росен Плевнелиев „частично вето“ на същата актуализация роди друга „крилата фраза“.
„Вместо власт власт да възпира, власт опозиция подпира“, репликира социалният министър Хасан Адемов думите на президента, че в Конституцията е заложен принципът „власт власт възпира“.

На дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. в НС министърът заяви, че очакванията на отделните социални групи са завишени, но с бюджета за следващата година се показва, че макар и „с малки стъпки след ледниковите периоди идват добри дни”.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
21
 
! Отговори
гешев преди 10 години
Интровертността е тенденцията човек да е съсредоточен главно върху вътрешния си свят. Интровертите са тихи, сдържани, премислят внимателно действията си, и са сравнително слабо ангажирани в социални връзки. При възникване на конфликт или критичниа ситуация, те са склонни да търсят причините в себе си и често анализират собствените си действия и постъпки. Не бива да се поставя знак за равенство между интроверсия и асоциалност. но какво е "конфиденс", някой да преведе!
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво казало милото то : Видях един договор с федерацията, в който от базата изискват не повече от две тренировки на ден и не повече от 3 часа. Това не е нормално, ами ако спортистите искат да тренират през нощта?Тази женица явно не е на ясно ,че никой спортист не тренира нощем. Нощта е за почивка а не за тренировка.Интересно как ли се е сдобила с диплома за професор по синтаксис !!!
34
3
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Орешарски : Стремим се да освобождаваме администрацията от политически пристрастни (към опозицията) фигури
33
0
 
14
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Дълбоките иносказания на политиците ни интерферират и в тази си функция на резонанс, създават висока амлитуда на НЕДОВОЛСВО.Това НЕДОВОЛСТВО преминавайки през отворите на ПРОБИТАТА НИ КАЦА ,ще претърпи процеси на дефракция и така ще застраши екзистенциялният смисъл на човещката природа.А сега да видя ,кой-кво разбра...?Мисля да се кандидатирам Мажоритарно.Обещавам всеки ден да се изказвам ,да ви тъпча главите с обещания и да ви изпразвам джобовете.Ще ви е кофти без да знаете защо.
32
2
 
35
 
! Отговори
кака Минка свирката преди 10 години
До пост 12Хахахаха ! Гледхме го цялото семействи и се смяхме с глас !Напълно се дозирахме и конфеденсирахме едва не колабирахме !Тези хора оглеждат ли си редиците да се видят какви са се събрали ?! Боже, божеее , колко мъка има по този свят ! Потресена съм !
31
2
 
10
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 18, А договорите по които са плащанията са от 2007 и 2008 г.!
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те сами няма да се махнат,трябва да ги махнем ние,но ще трябва много време,малко кръв и свръх смелост.Дано ги имаме през следващата година.
29
3
 
39
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Тоя кабинет е *** до простака. Начело с чучелото шаро, вицето *** йовчев и останалата ***, пардон дружина. Колкото по-скоро се махнат, толкова по-добре за страната.
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основния *** на София изглежда точно така.
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но те се дозират непрекъснато и са в постоянен конфиданс след като минаха през катарзис. Продължавам да се чудя с какво се дрогират? Четох някъде,че имало някакви халюциногенни гъби,които се пушели и вероятно нашите управляващи ги използват,но знае ли човек?
26
1
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Опитват се да достигнат крилатите фрази на Красимир Премянов,но ще им е трудно.Оня беше виртуоз
25
1
 
35
 
! Отговори
ЕТО ГО "простак преди 10 години
....и "комунистическия ***":...ЧЕРВЕНАТА *** СИ ВЪОБРАЗЯВА , КОЛКОТО СА ПО-НЕРАЗБРАНИ И ПОЛЗВАЩИ ЕЗИКОВИ ЧУЖДИЦИ И ИЗГЪЗИЦИ....ТОЛКОВА СА ПО-УМНИ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО ОТ СЕЛО И МАЛЦИНСТВАТА...!/....да ви припомня ли за "ВАКАНЦУВАНЕТТО"...на оня червен ***...ха,хаааа???!!!!!!!!!!/
24
2
 
22
 
! Отговори
аз преди 10 години
думите:интровертност и конфиденс- ми звучат като призива на ДПС:заедност ДОЗИРАЙТЕ СЕ ДРАГИ ПОЛИТИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!
23
0
 
33
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Kъде са парите ? Липсва прозрачност, контрол и достъпнa до народa ситeмa нa отчетност. Пoрeднитe крадци cтe !!
22
2
 
29
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Как говорят не е страшно ... ясно е, че са простички ...страшно е КАКВО говорят.от прочетеното оставам с впечатление, че не им се работи особено ...
21
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълен конфиденс, дозирам се да не изпадна в интровертност на духа!"конфиденс....," "интровертност.... " ? !! Народa ви чете !!! Tази терминология си я вкарайте в задните части ! Чужд език не научихте, нo българския народен език го изкривиxте, защото ви е удобно да не ви разбират !Вашия работодател е българския народ, и не се нуждае от изкривения ви интелект !
20
5
 
7
 
! Отговори
Акаунта на Флашката преди 10 години
Ще запишат на акаунта на някоя флашка пак някой разговор мой, защото аз си говоря с всички, може и подставено лице да пуснат да се обади и след това точно този запис ще изтече в медиите=======================Познайте кой го е казал.
19
0
 
39
 
! Отговори
ОООООХ преди 10 години
Ох, горките ни министри! Колко много им е трудно- проблемите били много, а пари нямало. Ами къде се стопиха ЗАЕМИТЕ, КОИТО ИЗТЕГЛИХТЕ ДРУГАРИ МИНИСТРИ???Ясно ни е, че не сте кадърни нищо да оправите, но поне да не бяхте ни заробили с милиарди заеми.Стига лъжи и театри!Стига оправдания с предишните. Не че те бяха по-кадърни от вас, но вие сте просто едни наглеци и лъжци, държащи яко кокала, до които се докопахте.
18
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЩо не четеш поне малко - парите сега ги спряха заради одит на ЕСП по разплащания 2010-2011 г. Кой управляваше евросредствата тогава. Май учителят по философия Томислав Дончев. Бързо забравяш!!!
17
24
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
До Анонимен Неграмотнико безмозъчен, научи се да пишеш! Тиквуняка ли ти плаща да сипеш простотиите си?