Пълен конфиденс, дозирам се да не изпадна в интровертност на духа!

"Крилати" полети на мисълта от Министерския съвет
Обновена: 26 дек 2013 12:54 | 26 дек 2013 08:00, Веселина Йорданова
66
Пълен конфиденс, дозирам се да не изпадна в интровертност на духа!
Първо заседание за правителството на Пламен Орешарски. Снимка: БулФото

Факт е, че някои политически послания не се помнят дълго. И може би няма голям смисъл да се помнят, като се има предвид колко от тях се реализират на практика. Други обаче и да искаме, не можем да забравим лесно. Кабинетът „Орешарски“ бе на власт половината от изтичащата 2013 година, но тя не премина безинтересно в това отношение.

Едни от най-запомнящите се изказвания на премиера Пламен Орешарски са „родени“ от протестите срещу кабинета. „Стремим се да освобождаваме администрацията от политически пристрастни фигури“ – това е репликата, заради която опозицията „скочи“ срещу премиера и настоя прокуратурата да го разследва.

И пак за протестите в интервю за в. „Le Monde”: „Тези, които сега протестират, поддържат постоянен натиск, подкрепян политически от десните партии. Те няма какво друго да искат, освен моята оставка. Ние следва да запазим хладнокръвие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнем. Техните подбудители предпочитат да останат в сянка”.

В кабинета обаче очаквано колегите си „води“ професорът по синтаксис Мариана Георгиева, която наскоро прогнозира, че 2014 година ще бъде „благодатна за масовия спорт“. Георгиева настоя търговските дружества да й „партнират с реална политика“, а ето как обясни промените в управителните съвети на "Академика", Белмекен, Национална спортна база, Българския спортен тотализатор и други за 100-те дни управление:

„В Белмекен една порция свинско със зеле струва 12.80 лева. Има 3-4 готвачи, 45 души наличен състав, който е на пансион и пълняемост на базата 20%. Видях един договор с федерацията, в който от базата изискват не повече от две тренировки на ден и не повече от 3 часа. Това не е нормално, ами ако спортистите искат да тренират през нощта?“

За Българския спортен тотализатор професорът по синтаксис каза: "Всички служители в централното управление ползват служебни автомобили с карти за безплатно гориво. Дори аз като министър нямам. Имам разходи за 50 хиляди лева и за командировки 50 хиляди лева. Относно парите за федерациите - няма следа. Как са давани, по какъв критерий...Държавният лев не може да бъде покрит с измамно мастило", допълни тя.

Ситуацията в търговските дружества на спортното ведомство Мариана Георгиева обрисува така: "Всеки си е свободен електрон - сам си е вожд, сам индианец. Пълен конфиденс са парите на федерациите, няма следа как се дават, за какво става дума, какъв е селективният механизъм. Не съм се запознала с всичките ужаси, защото внимавам да се дозирам. Защото ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа".

След като Григор Димитров спечели първия си тенис трофей от АТР, беше награден от министъра на младежта и спорта с 20 хиляди лева. "Тази историческа победа за мъжкия ни тенис е доказателство, че когато има постоянство и точен спортно-технически режим, нещата се случват", коментира Георгиева по повод успеха на тенисиста ни. "Развитието на Гришата е пример за неговите последователи, и не само в тениса, как се стига до световния връх. Тренировки, тренировки, постоянство и успехът идва неминуемо. Няма друг начин”, допълни министърът.

И едно обобщение за „наследството“ - равносметка, която неизбежно всеки министър прави рано или късно. „Това, което наследих, е пясък, който се срива. Имало е измамна, куха политика в спорта”, заяви министърът.

Друга „крилата фраза“ по повод наследството дойде от енергийния министър Драгомир Стойнев под заплахата „Булгаргаз“ да спре природния газ на „Топлофикация София” заради дългове. "В момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да осигури стабилност на системата", обясни Стойнев ситуацията в енергетиката като цяло. „Правим чудеса от храброст, защото нямаме финансови средства“, каза още министърът.

Ето как колегата му Димитър Греков ни призова да си купуваме българска риба за Никулден и опроверга твърденията, тиражирани в някои медии напоследък, че предлаганата на пазара риба от български водоеми е с доста съмнително качество. „Мисля, че българската риба се отглежда при много добри и контролируеми условия, така че не бива да хвърляме петно върху рибопроизводителите. Рибата е биологичен обект, който е изключително податлив на влиянието на пестициди и на замърсяването на водата. Така че не може да се твърди, че нашата риба е опасна".

Здравният министър Таня Андреева основно „гасила пожари“ в първите 100 дни от управлението на Министерството на здравеопазването. “Накъдето и да се обърнем, проблемите са много, затова и всички сме недоволни от здравеопазването”, обобщи тя.

Бежанската вълна беше и все още е основен проблем пред вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. В решаването му той премина през известни неразбирателства с местната власт. Министърът сам призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.

“Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, оправда се той. “Няма да има щастлив кмет, който да каже – с удоволствие, аз искам на територията на региона да се разположи център за временно настаняване на бежанци. Не очакваме и че населението ще бъде щастливо от това”, каза друг път, но по същия проблем Йовчев.

А ето как вицепремиерът акцентира на сериозността на ситуацията. „Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

За разлика от предишните, вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова не счита магистралите за приоритет. Преди всичко останало - спортни зали, дори и магистрали, трябва да имаме съдебни зали, защото правосъдната система е символът на държавността в една уважаваща себе си държава, натърти тя.
Златанова държи и на баланса при воденето на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който е председател. „Когато всички са еднакво недоволни, пак има постигнато някакво съгласие”, смята тя.

Златанова не остана длъжна на опозицията за критиките за усвояването на европарите. „Правителството няма никакви проблеми по комуникацията на европейските средства, за съжаление ние сме тези, които трябва да платим сметката на предишното правителство”, отсече вицепремиерът.

Според финансовия министър Петър Чобанов, който смята, че „политическата ситуация е доста предизвикателна“, „протестиращите и улицата също имат своят важна роля за прозрачността на работата и да направим всичко по силите си за реформиране“.

Чобанов бе един от тримата министри в злополучния бял автобус, преминал през площада с протестиращите на 23 юли. „Аз много бързо преживях стреса от автобуса, дори в рамките на въпросната вечер, но така или иначе - все пак това ще бъде един спомен за мен. Но казах, че лични чувства не искам да коментирам“, бяха думите му за случилото се.

В сложните финансови въпроси, министърът внася и успокоителни нотки. Ето как той тушира напрежението около новия дълг от 1 млрд. лева при актуализацията на бюджет 2013 г.  „Емисията на дълг от 1 млрд. лева не се прави за това да откраднем тези пари. Няма как, дори да искаме, да ги откраднем, те постъпват във фискалния резерв“.

Обявеното от президента Росен Плевнелиев „частично вето“ на същата актуализация роди друга „крилата фраза“.
„Вместо власт власт да възпира, власт опозиция подпира“, репликира социалният министър Хасан Адемов думите на президента, че в Конституцията е заложен принципът „власт власт възпира“.

На дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. в НС министърът заяви, че очакванията на отделните социални групи са завишени, но с бюджета за следващата година се показва, че макар и „с малки стъпки след ледниковите периоди идват добри дни”.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доло БСП.
15
3
 
46
 
! Отговори
George1 преди 10 години
Куклата на черепа и стадо *** заседават.
14
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Експертен кабинет.... Общо взето с такива изречение,БСП винаги ще има електорат....И след 20 и след 50 години...Но електората им е такъв като баба ми дето варят компоти пред блока и такива по селата дето чакат на спирката...това е истината...Аз уча в САЩ....Станишев и още 10 години да е лидер на БСП всяка година може да излиза и да лъже бабите...но такива като мен никога няма да излъже това не могат да променят
13
0
 
5
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
БОГДАН съм ,защо излизам като Анонимен !????
12
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледахте ли Зинаида Златанова по ТВ-то (тя май не знаеше ,че е в кадър)как си върти устата като ,че искаше нещо от зъбите си да махне и какви гадни физиономии правеше на неописуемо отегчение .... и това пред камерите да я гледа цяла Б-я !И това ми било министър .... повлекана :-(
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всички служители в централното управление ползват служебни автомобили с карти за безплатно гориво. ....Е НЯМАМ ДУМИ ВЕ .....
10
1
 
22
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До Анонимен 10Те всички са експерти,недей така.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министърката Клисарова В момента във всички дирекции текат проучвания относно броя на децата, възрастовите групи и техните потребности. И тъй като знаете, че сирийският език е майчин език за тях/не беше ли арабски!?/ , издирваме сред бежанците и учители, защото нашите учители биха се справили, но само с преводач. Надявам се, че ще се отзоват бежанци сирийски учители, които да учат децата.Отде се появи тоя СИРИЙСКИ ЕЗИК?Експертен кабинет си има Орешарски..най-добрите досега..еша си няма!
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълен конфиденс! докато прочета статията, се предозирах и изпаднах в интровертност на духа!
7
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството няма никакви проблеми по комуникацията на европейските средства, за съжаление ние сме тези, които трябва да платим сметката на предишното правителство, отсече вицепремиерът.До тук ми беше забавно....но това е пълна наглост...По Станишево време на БСП им спряха фондовете заради нагласени купени конкурси-пример Батко и Братко,магистрала Люлин.Сега им спряха парите по околна среда..и с цялата си наглост да говориш,че ти плащаш сметки на тия преди тебе трябва да си пълен ***!
6
0
 
44
 
! Отговори
БГ преди 10 години
"Болен звяр носи" е крилатата фраза,която чух от дете, което няма и 6 години.
5
2
 
18
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До Анонимен 1Това че ти не им разбираш приказките,не значи че са им по-малки бисерите..
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Tepix А ти, това което си написал, е гениално, та чак неразбираемо! Особено в правописа си гений! Или както казва народа : " Присмял се хърбел на щърбел"!
3
2
 
36
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Зинаида Златанова е същия парашутист като Дозираната....
2
3
 
48
 
! Отговори
Tepix преди 10 години
Тая стс синтаксиса е перлата на тоя кабинет. Уникално съчетание от превзетост, високопарни фрази, пълно недоумение на какво е министър и некомпетентност.
1
45
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слаба работа... Нищо не може да се сравни с бисерите, които бълваше Тиквата!