Ще има ли данък "богатство" и у нас?

Цонев: Няма да има увеличение на данъците
2 яну 2014 10:05,
35
Ще има ли данък "богатство" и у нас?
Снимка: архив, Dnes.bg

Няма да има увеличение на данъците, заяви председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев в ефира на bTV. Увеличаването на косвените данъци не е в програмата нито на ДПС, нито на  програмата на кабинета „Орешарски”, заяви той.

„Нормално е БСП да заявят своите партийни намерения, но нека припомня, че нямат 121 депутати”, допълни той.

Цонев коментира, че БСП и ДПС имат коалиционно споразумение и това е програмата за управление на кабинета.

Припомняме, че в интервю преди няколко дни лидерът на БСП Сергей Станишев обеща диференцирана ставка от 15% данък върху доходите в размер на над 2 700 лева от 2015 година.  Единна ставка на данъка беше въведена именно от правителството, начело на което беше Станишев, а Пламен Орешарски беше финансов министър в този кабинет.

"Данък богатство" не е новост в Европа - тя беше в основата на предизборната програма на социалиста Франсоа Оланд. След избирането му за президент на Франция обаче Конституционният съвет на страната отмени данъка заради формулировката на законопроекта. Предложението беше преработено и на 29 декември беше одобрено от съда. Така най-високите доходи на французите ще бъдат облагани със ставка от 75%.

Плоският данък беше коментиран и от експертите Мика Зайкова и Иван Нейков в сутрешния блок на bTV. За тях той не води нито до по-високи заплати, нито до повишаване на инвестициите, макар донякъде да е довел до ръст на събираемостта.

"Всичко показва, че или не знаем какво правим, или изпълняваме обещания, без да се мисли", смята бившият социален министър Иван Нейков. За него идеята на Сергей Станишев за въвеждането на различна, по-висока ставка, е популистка и се разчита на късата памет на хората.

Плоският данък нямаше търсения ефект – повече работни места и повишаване на потребителското търсене, припомни и Мика Зайкова. За нея плоският данък не е популярен в Европа, защото прави „бедните по-бедни, а богатите – по-богати”.

Няма политика по доходите

Политика по доходите няма от години, коментираха още социалните експерти. Мика Зайкова заяви, че е важно създаването на такава политика, защото "не може вечно да сме бедни, потреблението да е толкова ниско".

Голямото майчинство е бич, коментира от своя страна Нейков и обясни, че за две години в много професии майките изостават много от своите колеги и за тях дилемата е собствено развитие или отглеждане на дете.

"Това е недопустим избор", коментира още той. За него решението е по време на майчинството жените да имат възможност да работят дистанционно – паралелно, докато гледат детето си.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Смях....2700 е нормална работна заплата в международна компания, при това средно управленско ниво и то предимно в София. И това ако са богатите българи, здраве му кажи. Да не говорим, че се броят на пръсти.Този данък просто няма почва у нас. Не може да налагаш данък Богстство на наети служители.
26
3
 
4
 
! Отговори
void преди 10 години
Когато един млад специалист е решил да остане да работи в родината си, след като е инвестирал 20 години от живота си в учене, специализиране, стаж и къртовски труд за да стигне до там, че да изкарва едни смешни 1400 евро, които са по-малко от половината, които би получил в чужбина; та когато на същия този българин му кажеш, че ще плаща повече данъци защото е успял - сигурен съм, че това безкрайно ще го мотивира да остане да работи за просперитета на страната си. Да живее социализма! Да живее БКП
25
1
 
5
 
! Отговори
Защо са данъците преди 10 години
за да се осигури услуга от държавата, която е уж безплатна - армия, милиция, здравеопазване, пътища и други най вече в БГ социални разходи. Значи първо всеки който получава до 10 000 на месец в бг с малки изключения( в държания сектор) изкарва парите си с акъл и в момента плаща около 1500 лева данъци, срещу които какво получава повече безработни на държавна издръжка, малака сигурност, лошо здравеопазване . А сега ми кажете като се дигнат данъците колко от тези хора ще останат в БГ?
24
2
 
2
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
27 Колко французи според теб ще плащат този безумно глупав данък от 75% върху личните си доходи? Този ход на френските социалисти ще доведе и води единствено до изнасяне на богатите от Франция.
23
0
 
8
 
! Отговори
данък преди 10 години
При плоския данък всеки плаща пропорционално спрямо това, което получава. БЕДНИЯ малко, БОГАТИЯ много. Точка. Ако един човек получава 10 пъти повече от друг, то той плаща и 10 пъти повече данък, айде стига с тези глупости, че видиш ли богатите плащали малко. Ако за необлагаем минимум има някаква логика (но не и в България, с този занижен контрол от страна на властите), то логиката я няма, ако взимаш 10 пъти повече да пращаш 15 пъти повече данък от "бедния" (така е прогресивния данък).
22
0
 
7
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
Политика по доходите? Г-жо Зайкова доходите на домакинствата са пряка функция на БВП или размера на икономиката. Искаме високи доходи? Това се постига с икономически растеж, а не с увеличение на данъци и осигуровки, което е една напълно популиска концепция.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде и този изявен НОВ *** на прокурор и в панделата, където техните избиратели (хората на Бат Сали) го очакват .
20
3
 
7
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
Най-справедливия данък е плоския! Чрез него всеки внася равни пропорциални на дохода си вноски в бюджета. Иван Нейков и Мика Зайкова са експерти по какво? Един икономически грамотен човек не може да каже, че плоския данък няма отношение с размера на инвестициите и събираемостта! Тези хора чували ли са за световната финансова и възникналата на нейна база икономическа криза? Намаление на ПЧИ в България има, защото в световен мащаб те намаляха.
19
9
 
4
 
! Отговори
lud преди 10 години
Никогa повече тройнaтa коaлиция ГЕРБ ,БСП и ДПС нa влaст.Aтaкa до пълнa победa
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин забрани от таз години фирмите да се изнасят в офшорки а да плащат в Русия и богатите на служба да имат там сметки и не отменя плоския данък
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези дето защитават плоския данък що не отидат на запад да го поискат. Или според тях там управляват комунисти. Друг е въпросът, че в цял свят данъците се плащат в офшорки и затова и по други причини почти всички държави са фалирали.
16
0
 
33
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Самият факт че хора с месечен доход 1400 евро в България се смятат за "богати" е ужасяващ !!!И какво получават тия хора срещу данъците си? По-добро здравеопазване, сигурност за живота и имота си, справедливо правосъдие, сигурни улици? Получават - нъцки !!! Напротив - трябва да се въведе лимит за данъците - до 200-250 лв на месец - и така докато държавата не започне да си изпълнява задълженията.Да вземат данъци от всевъзможните помощи на ромовете - защото държавата работи само за тях !!!
15
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Значи, аз мога да работя по 16 часа на ден, с къртовски труд успявам да сабера повече от 2700 на месец, дал съм си живота и здравето, за да може семейството ми да има минимален европейски стандарт, и сега искат да ми вземат повече, за да си покрият дълговете от тъпата им популистска политика или просто да се налапат с два розови мерцедеса.... Е не, МЕРСИ !
14
6
 
26
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Плоският данък е най-справедлив. При него богаташите с 1 млн. лв. доходи плащат 100.000 лв. данък, бедняците не плащат нищо, защото нямат никакви доходи. Хората със средни доходи от 500 лв. плащат само 50 лв. на месец.Богаташът дава 100.000 лв., средния работник или служител - 600 лв. годишно.Както виждате, разликата в данъците и сега е гигантска, не е необходимо да се променя.
13
6
 
16
 
! Отговори
плосък данък преди 10 години
Прогресивния данък е данък ум. и защо трябва да плащам повече от теб ако тебе *** те е родила *** и мързелив *** на гроба и и се помоли за греха и.......
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данък "богатство" у нас няма да има скоро. Гарван гарвану око не вади! А много добре знаят, че данък 10% за хората, които реално вземат 300-400 лв е непоносим и несправедлив, нещо повече- това е грабителство. Приказват си, колкото да ни заглавичкат до изборите. Ама и ние не им вярваме. Измряха наивниците, някои от глад, нелекувани болести и от тревоги за децата си!
11
1
 
21
 
! Отговори
redordead преди 10 години
виж, аз съм съгласен за по-големи ставки при определени обстоялтеслва, но нека не се заблуждаваме, че заплата 4000 лева, което е 24 000 евро е богатство...нека говорим за богатство при доходи над 300 000 лева годишно, което се равнява на това да си вземеш апартамнет и луксозна кола с годишна заплата, с 4000 лева на месец живееш като средностатистически европеец, не трябва да се наказват хората, които са учили и са се реализирали...защото на тях им е най-лесно да си бият камшика...
10
8
 
8
 
! Отговори
777 преди 10 години
В Англия данъците на хората с големи приходи достигат 45% , и пак има хора който без проблем изкарват един чувал пари.... какъв е проблема и в България да е така?
9
5
 
20
 
! Отговори
redordead преди 10 години
а защо, аз ако взимам повече, да трябва да давам по голям процент? Ти ако изкараш 500 лева с тия 5% ще внесеш за година 300 лева, докато аз например с 3000 бих внесъл 3600, не стига, че ще е повече от 10 пъти повече от теб, ами и ще искаш да се увеличи процентът. За мен по-важно е да няма сива икономика, защото данък богатство ще засегне малко хора, докато има много повече, дето се подписват на 400 лева, а взимат по 1000 и ощетяват бюджета много повече, отколкото евентуален данък богатство...
8
15
 
13
 
! Отговори
Димо преди 10 години
До 350 лв. - Необлагаем минимум От 350 до 1 000 лв. - 5%От 1 001 до 3 000 лв. - 10%От 3 001 до 6 000 лв. - 15%Над 6 001 лв. - 20% ДДФЛ. Това е справедлива скала според мен. А приказките за плоския данък да си ги заврат в най-тъмното място !