Ще има ли данък "богатство" и у нас?

Цонев: Няма да има увеличение на данъците
2 яну 2014 10:05,
35
Ще има ли данък "богатство" и у нас?
Снимка: архив, Dnes.bg

Няма да има увеличение на данъците, заяви председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев в ефира на bTV. Увеличаването на косвените данъци не е в програмата нито на ДПС, нито на  програмата на кабинета „Орешарски”, заяви той.

„Нормално е БСП да заявят своите партийни намерения, но нека припомня, че нямат 121 депутати”, допълни той.

Цонев коментира, че БСП и ДПС имат коалиционно споразумение и това е програмата за управление на кабинета.

Припомняме, че в интервю преди няколко дни лидерът на БСП Сергей Станишев обеща диференцирана ставка от 15% данък върху доходите в размер на над 2 700 лева от 2015 година.  Единна ставка на данъка беше въведена именно от правителството, начело на което беше Станишев, а Пламен Орешарски беше финансов министър в този кабинет.

"Данък богатство" не е новост в Европа - тя беше в основата на предизборната програма на социалиста Франсоа Оланд. След избирането му за президент на Франция обаче Конституционният съвет на страната отмени данъка заради формулировката на законопроекта. Предложението беше преработено и на 29 декември беше одобрено от съда. Така най-високите доходи на французите ще бъдат облагани със ставка от 75%.

Плоският данък беше коментиран и от експертите Мика Зайкова и Иван Нейков в сутрешния блок на bTV. За тях той не води нито до по-високи заплати, нито до повишаване на инвестициите, макар донякъде да е довел до ръст на събираемостта.

"Всичко показва, че или не знаем какво правим, или изпълняваме обещания, без да се мисли", смята бившият социален министър Иван Нейков. За него идеята на Сергей Станишев за въвеждането на различна, по-висока ставка, е популистка и се разчита на късата памет на хората.

Плоският данък нямаше търсения ефект – повече работни места и повишаване на потребителското търсене, припомни и Мика Зайкова. За нея плоският данък не е популярен в Европа, защото прави „бедните по-бедни, а богатите – по-богати”.

Няма политика по доходите

Политика по доходите няма от години, коментираха още социалните експерти. Мика Зайкова заяви, че е важно създаването на такава политика, защото "не може вечно да сме бедни, потреблението да е толкова ниско".

Голямото майчинство е бич, коментира от своя страна Нейков и обясни, че за две години в много професии майките изостават много от своите колеги и за тях дилемата е собствено развитие или отглеждане на дете.

"Това е недопустим избор", коментира още той. За него решението е по време на майчинството жените да имат възможност да работят дистанционно – паралелно, докато гледат детето си.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
18
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Даже данъците могат да се намалят, ако се събират от всички богати.Полицията издирва Бисеров - бивш Заместник председател на Народното събрание. За укриване на сметки, данъци, пране на пари...На какво ли дередже са неговите началници?
6
0
 
14
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Даже данъците могат да се намалят, ако се събират от всички богати.Полицията издирва Бисеров - бивш Заместник председател на Народното събрание. За укриване на сметки, данъци, пране на пари...На какво ли дередже са неговите началници?
5
9
 
8
 
! Отговори
Аноненимен преди 10 години
Нейков да мисли за пенсия! Като сме прости и не знаем какво да правим , няма нужда да откриваме топлата вода. Просто трябва да видим какво правят напредналите икономики , лидерите в света . Нито в Щатите , нито в Германия , Англия , Франция и т.н. не е въведен плоския данък. Въведен е в Русия !?! И защо там ? Защото трябва богатите (олигарсите) да стават по-богати, а народа по-беден за да може да се контролира!Задължителна диференцирана ставка на ДДФЛ - 3 степенна , с необлагаем минимум !
4
0
 
2
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Да гласувате за ПАРТИЯТА пак на следващите!!!
3
0
 
27
 
! Отговори
az преди 10 години
Във Франция също въведоха данък за богатите. Само че там богат се счита човек, който получава над 1 000 000 евро. Тук явно богат е човек със заплата 1350 евро.
2
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 10 години
Е, вече не ви ли е ясно, кой управлява България?! Доган няма да позволи неговата шайка, най-богата в страната да плаща по-високи данъци! Това да не ви е Франция! Станишев и Орешарски са само фигуранти! Е, червените гъзоблизци, събудихте ли се вече?!
1
0
 
3
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Риторичен въпрос :)