Емитираме дълг за 900 млн. лв. само през януари

За 2013 г. общото количество продаден дълг е 1,579 млрд. лв.
Обновена: 3 яну 2014 15:09 | 3 яну 2014 14:30,
194
Емитираме дълг за 900 млн. лв. само през януари
Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

Министерството на финансите (МФ) възнамерява да набере 900 млн. лв. от емисия на държавни ценни книжа (ДЦК) само за първия месец на годината. От публикувания емисионен календар в сайта на МФ за януари 2014 г. виждаме, че търговете стартират на 6 януари. Тогава ведомството на Петър Чобанов ще пласира 6-месечни облигации с общ номинален обем 400 млн. лв.

След това – на 13 януари – следва емисия на 10,5-годишни облигации за 50 млн. лв. На 20 януари МФ ще предложи още 50 млн. лв., но този път 5-годишни облигации.

Останалите 400 млн. лв. би трябвало да дойдат от пласирането на дълг със срок 9 месеца.
Българска народна банка, която изпълнява ролята на фискален агент за правителството, ще изпълни търга в последния понеделник на януари.

Падежът на 6-месечните и 9-месечните ценни книжа настъпва съответно на 8 юли 2014 г. и на 29 октомври 2014 г.

Причините за решението на МФ

В началото на миналата година финансовият министър от правителството на ГЕРБ Симеон Дянков предприе подобен ход. Тогава ведомството емитира дълг за 800 млн. лв., с които да финансира субсидиите за земеделските производители. Нуждата от свежи пари дойде заради готовността на Европейският съюз да изплати средствата малко по-късно – през февруари.

Същата е причината за решението на ведомството да набере близо 1 млрд. лв. сега. Общо за февруари и март 2014 г. МФ ще опита да пласира общо 4 емисии на обща стойност от близо 550 млн. лв.

Изчисленията на Investor.bg показват, че за изминалата 2013 г. общото количество емитиран дълг е било за над 1,579 млрд. лв. Сега финансовият министър Петър Чобанов иска само за един месец да набере почти половината от финансирането за изминалата година.

Предлагането на дълг на вътрешния пазар от кабинета на Бойко Борисов през миналата година срещна яростната съпротива на БСП и ДПС. Потърсената сума от извънредната емисия бе причината за актуализацията на бюджет 2013.

В началото на новата година са заложени големи по обем емисии. Предстои да разберем дали с всичко това и с едно евентуално неизпълнение на приходите бихме могли да очакваме актуализация и на Бюджет 2014.

Структура на държавния дълг към 30 ноември 2013 г.

Държавният дълг в края на ноември 2013 г. е 6,784 млрд. евро. От тях вътрешният е за 3,134 млрд. евро, а външният – 3,650 млрд. евро. Това показват данните на водения от МФ официален регистър на държавния дълг, публикувани в сайта на ведомството.

В номинално изражение той нараства с приблизително 58,9 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на октомври. Това се дължи преди всичко на емитирането на съкровищни облигации на вътрешния пазар през месеца.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 46,2%, а външните - от 53,8 на сто.

Валутната структура на дълга в края на ноември е следната: 53,2 % - в евро; 32,8 % - в левове; 12,6 % - в щатски долари и 1,3 % в други валути.

Доходност по държавните облигации

На последния аукцион през декември доходността по 10,5-годишните облигации достигна 3,56%. Възвръщаемостта по 7-годишните ДЦК слезе до 2,81%. По 5-годишните е 2,03%, а по 3-годишните се понижи до 1,08%.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
48
 
! Отговори
катя преди 10 години
До НеразбиркоАбе ти *** ли си? Финансовият министър на Орешарски ти казва, че понеже Дянков взел 800 милиона и ЕС му ги възстановил, той сега ще вземе 900 милиона без никой да му ги възстанови и още 600 милиона по-късно щото няма да стигнат за всичко обещано, и ти мелиш в какво блато ни били вкарали ГЕРБ 4 години...
105
17
 
19
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Истината е, че в България "успешни" са правителствата, която теглят заеми, а "неуспешни" са правителствата, при които дълга ни намалява. Най-фрапиращия пример е правителството на Виденов, при което външния дълг спадна с милиарди, както и правителствата след него, които качиха обратно дълга ни с милиарди.
104
3
 
46
 
! Отговори
void преди 10 години
Нищо ново - режимът на Пламен Орешарски управлява без кредит на доверие, което компенсира с банкови кредити. По стечение на обстоятелствата гарант за тези кредити сме всички ние. И ако от началото на управлението си са анонсирали около 3 млрд заеми, при около 3 млн работещи (според НСИ), всеки работещ българин принудително е взел 1000 лв заем, не за да се построи нещо, а да се раздадат парите на електората, да се платят оградите пред НС и да се купи време в парламента. Слава на БСП / ДПС !..
103
34
 
17
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Не знам колко години ще ни трябват да се измъкнем от батака, в който ни вкара ГЕРБ? Пропадането е много по-бързо от съвземането. ГЕРБ ни вкарваха в батака почти 4 години, т.е. само за 4 години няма шанс да се оправим.
102
7
 
33
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
До 119 petyo9Колко пъти искаш да гледаш каква е България след Станишев?Не я ли видя през 2009-та година?При това, сега ще бъде България след Орешарски, а не след Станишев....
101
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо съм омерзен от хората подкрепящи сегашната власт,всяка втора дума на тези е Герб..герб ги няма вече паднаха,от 8 месеца на власт са БСП иДПС на тях обществото трябва да държи сметка,този креди няма да го плащат нито от герб,нито от бсп а ние,а вие още *** такива се делите на леви и десни...
100
4
 
33
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
Не виц.ГовНешарски,колко,колко милиарда ти трябват за референдум за присъединяване към нас ,попитал Ка"Путин.Не ни трябват милярди отвърнал гордо говнешарски.Само дайте още 2 милиона *** и готово.
99
2
 
32
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Всичките им министри са до един супер зле. Колкото и странно да звучи - Хасан Адемов май е най-читавия.Стойнев нали щеше да наказва за трагедията в мина Ораново? Нали концесия щеше да отнем. Само се разла малко тогава, скастриха го и толкова. Изгниха си хорицата вече.Тази на здравеоопазването? не съм си мислел че по зле може от на ГЕРБ издъните ама тази кърти направо. На МВР-то Йовчев - нищо не става и от него - къде избягаха Хр. Бисеров и Ил. Тодоров? този Чобанов да не говорим...
98
2
 
29
 
! Отговори
Оцеола Винетуевна преди 10 години
Мухлясалите *** се подиграват с индианците, преди се подиграваха и с патагонците. Само че да поразпитат колко получават индианците и патагонците. Минимална заплата 600 щатски долара. При цени, по-ниски от нашите. Хай!
97
3
 
40
 
! Отговори
petyo9 преди 10 години
"СПОРЕД ВАС ИМА ЛИ ИСТИНА В ДУМИТЕ НА СТАНИШЕВ ?Борисов остави разорена държава - опразнена хазна, мизерстващи хора и неработеща икономика с гигантска безработица. Това, което говори, ми напомня Винету, заяви още Станишев. "Да оставим настрана, че по това време икономиката на почти цяла Европа беше неработеща и имаше гигантска безработица и че на някои държави-членки им се наложи да бъдат на командно дишане. Нека видим как ще изглежда България след Станишев. После ще спорим дали има нещо
96
3
 
42
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Защо има коментари за ГЕРБ отдолу! Не ГЕРБ взимат този заем. Ок, ГЕРБ се понас*аха. Но вече не са на власт. Какво се получава - за половин година 2,5 млрд заеми. Увеличена безработица. Отлив на чужди инвестиции. Нестабилност. Къде са на Олигарски приходите от акцизи? Нали щеше да спира контрабандата и да набави 2 млрд от това. Нищо не направи. Напротив има по-малко приходи в митниците - т.е контрабандата е още повече. Къде са работните места? Ок не може веднага, но пък то нищо не се прави...
95
5
 
25
 
! Отговори
Ben Gan преди 10 години
Колко си ***, народе! Захапахте кокала от тях. Вместо да търсите истината, плюете ту ГЕРБ ту БСП. Преди бяха виновни БСП, сега ГЕРБ. ТОлкова ли сте прости, че не виждате играта им? Докога ще ги търпите? Търсете новото, мисленето, само така има шанс да го намерите. Няма как някой да ме убеди, че може да избере отново БСП, било то и само за да не докара ГЕРБ! Същото в и обратното. Търсете новото, дори да е по-зле от старото. Само така има шанс да го намерим. И не се връзвайте на политици.
94
3
 
38
 
! Отговори
sostin преди 10 години
Опорните точки на комунистите са рададени и тука като гледам хахахаха , вй колко сте жалки и долнииии......те всеки месец по милиард заем взимат , нооооо в опорните точки пише че требе да се плюе Борисов хахахахаха . Жалки хорица сте тва комунистите ей , най- жалките на този свят, ми що не ловите гората за Северна Корея ми ни тровите нервите още???
93
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистическата хунта се вихри...Знаете ли защо взимат заеми?Защото нямаме БЪЛГАРСКИ пари!А нямаме такива, защото същата комунистическата хунта ни набута в валутен борд и сега сме под ционистко иго и пълен валутен контрол!Сега ротшилд ни печата левчетата и ни ги дава срещу хихва!За това сме най бедните в СВЕТА!
92
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бяхте преизбрали Костов през 2001, що докарахте царя на власт тогава, а?
91
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям рев беше когато Герб взеха 800 милиона от резерва да дадат на земеделците,такова плюене от страна на другарите,такова лаене,сега самите те не само че не взеха от резерва ами направо ни натириха нов кредит,пак близо милиард,но подкрепящите власта ги интересува Станишката да е щастлив и тока да пада на 5 месеца с 3%,българинът е късопаметен за най-важните неща тези 900 милиона ще ни излезнат през носа много повече от вашите 4,50 на месец социални помощи и бонуси....
90
4
 
37
 
! Отговори
??? преди 10 години
Абе с тези 900 000 000 да не планират да наемат още 250 000 души да с***т по форумите? Ама то вече няма толкоз хора дето да могат да пишат в БГ...
89
3
 
28
 
! Отговори
sostin преди 10 години
Тоя Бегемот е като изрезка от списание Морзилка хахахаха
88
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спокойно де, някъде към 2512-2513 година ще сме изплатили всичко с лихвите
87
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платените червени шушумиги пак нализаиха форума. А фактите са си факти, зверско теглене на заеми само и само да се купи електорат и да се задържи Доган и Гейа на власт. Това е ....