Френското посолство с реакция за случая "Сидеров"

"Дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи"
Обновена: 7 яну 2014 22:38 | 7 яну 2014 18:50,
397
Френското посолство с реакция за случая "Сидеров"
Волен Сидеров Снимка: БТА

Френското посолство излезе с официална позиция по повод инцидента от снощи, при който Волен Сидеров и група народни представители от националистите нападнаха словесно културното аташе на френското посолство.

В официална позиция се посочва, че френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет от София за Варна на 6 януари вечерта.

"Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, небидейки полицай, той няма такива правомощия", се казва в позицията на посолството.

Още по темата
В нея посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители.

Първоначално от посолството пуснаха значително по-остър текст, който впоследствие беше коригиран на сайта им, в който се искаше извинение по повод инцидента.

В началния вариант се подчертаваше, че българският гражданин, обидил френското културно аташе, е бил "очевидно в нетрезво състояние".  Беше обяснено също, че „този български гражданин“ е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, позовавайки се на депутатските си качества, „определено неправейки разлика между законодателни и изпълнителни функции“.

"Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение", се казваше още в първото съобщение.

Малко след това обаче тези изречения отпаднаха от позицията на френското посолство.

Както Dnes.bg вече писа, в понеделник вечерта стана ясно, че Сидеров е предизвикал грандиозен скандал по време на полет от София за Варна. Лидерът на „Атака“ бил придружаван от Десислав Чуколов, Деница Гаджева и почти цялата парламентарна група на националистическата партия.

Според думите на очевидец скандалът е предизвикан от вулгарното поведение на лидера на „Атака“. Той нападнал френското културно аташе, като поискал от нея да се легитимира. Млад мъж се застъпил за дамата и нарекъл Волен Сидеров "простак". Лидерът на „Атака“ и двамата му спътници мигновено нападнали въпросния гражданин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
12
 
5
 
! Отговори
а кога... преди 10 години
а кога франция ще се извини на България за действията на една от бившите си посланички тук, която ритна бременна българка на тогавашната опашка за визи и нарече целия народ "неблагодарни ***" защото не сме се били радвали на тогавашната френска победа по футбол, когато взеха купата,а...
271
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не е колония на франция и как волен е разбрал че има французи - моля псувните ги знаеме и на френски.
270
4
 
6
 
! Отговори
РПК 7/62 преди 10 години
Дипломата е длъжен да спомага за добрите отношения м/ду държавите, а не да създава поръч-кови инциденти.Защо Външно министерство не е го е обявило за persona non grata и не е поискало отзоваването на служителя и не е написало протестна нота?Защо няма яснота по случая с парашутистите край Плевен.
269
6
 
9
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Простаци са тези, които гласуват за Волен.Той просто иска да им се хареса.Иначе е умно момче...В затвора ще има много обожатели.
268
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе е за затвора. Човекът е за лудницата.По принцип, психичните заболявания са страшно нещо, могат да се случат и на нас или на наши близки и не бива да гледаме на тях подигравателно.Притеснителното за мен е единствено как такъв човек е станал депутат. Трябва да има някакви механизми, които да не допускат това!
267
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mrasna vawka toz boklyk e za zatvora.
266
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека мислим спокойно и да си обясним ЗАЩО става това!Изнервената ситуация е от :Златния пръст е скъп и заменен с ПО-ЕВТИНИ ДВА БРОЯ от ГЕРБ.Кукловодите ПОДГОТВЯТ НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ -БАРЕКОВ,НОВА ПАРТИЯ НАЦИОНАЛИСТИ,ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ няма да ПРЕГЛЪТНАТ ПРЕГРЪДКАТА с ДПС и ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ но ДПС ,колкото и да крещи "НИЕ ПРЕЧИМ НА ГЕРБ",на ГЕРБ пречиш ,но на ДПС помагаш?КЪДЕ Е ОСНОВНОТО в програмата на АТАКА-
265
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има проблем, трябва да има и решение! И никакви чадъри над главата на такъв политик, който не умее да се владее!
264
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne razdaite bg pasporti na MAKEDONZITE CHE KATO DOIDITE V GERMANIA I AVSTRIA DA KAZVAT CHE BALGARITE SME BILI ZIGANI A TURZITE I *** BILI TIAHNI BRATIA. *** i predateli sme nie
263
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Убийте го докато не е снесъл яйца.
262
4
 
23
 
! Отговори
usa преди 10 години
Tova se kazva falshiv geroi:-) Jalko che pak mnogo hora biaha izlugani.
261
8
 
52
 
! Отговори
Воуен преди 10 години
Извини се беееееееееее!!!
260
57
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някакво аташе риве като бит п.... и ме занимава. Има си ред, да подаде там жалба, ако е истина, що реве по медиите, м?!?
259
9
 
32
 
! Отговори
До Болен преди 10 години
РАЗКАРАЙСЕБЕ..........................................................................
258
6
 
37
 
! Отговори
Октай преди 10 години
Абе той и Ахмет имаше имунитет и охрана, ама глей какво стана на 19 януари миналата година. :)
257
29
 
28
 
! Отговори
Valeri Kostadinov преди 10 години
Цялата тази медийна кампанийна пушилка с/у Сидеров си е чиста проба отнемане вниманието от съществените проблеми в държавата и на хората, защото някои ги е страх от нов назряващ всенароден зимен бунт с/у бедността и статуквото. Случаят Сидеров е ясен, това си е "на умряло куче нож да вадиш", но той ли е основният проблем, (хайде стига с тази неуравновесена мижитурка бе господа) та се взриви държавата два или три дена вече. Това само показва колко болно и дребнаво ни е обществото, нищо повече!!!
256
6
 
20
 
! Отговори
Октай преди 10 години
Абе той и Ахмет имаше имунитет и охрана, ама глей какво стана на 19 януари миналата година. :)
255
5
 
19
 
! Отговори
bulgarin v 4ujbina преди 10 години
vseki lae protiv SIDER PROSTAKOV puk go turpim da izlaga bulgaria pred tsial sviat,sram za bulgaria,taka ni se pada.vdignaha se protiv peevski a tozi go turpim.bravo narode tup i prost.
254
3
 
20
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До ПатриотЗащото няма нужда,само той не знае че е Болен...
253
11
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Фамилията Сидеров не е ли от турски произход, защо не се прекръсти Болен.