Опасността от наводнения в България се увеличава

МС ще пише национална програма за защита при бедствия
Обновена: 11 яну 2014 15:31 | 11 яну 2014 12:39, Миглена Иванова
17
Опасността от наводнения в България се увеличава
Снимка: Булфото, архив

Министерският съвет съвместно с МВР ще разработят петгодишна Национална програма за защита при бедствия за периода 2014-2018 г. Двете институции ще правят и ежегодни планове за защита при бедствия.

Това е предвидено в текстовете за стратегия за намаляване на риска от бедствия, която е с хоризонт на действие до 2020 г. Стратегията е публикувана за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да се предават до 24 януари.

Тази година МС и МВР ще трябва да разработят и специална програма за изграждането на екипи от доброволци. Всички ведомства ще трябва до края на годината да оценят и човешките си ресурси в областта.

Българската академия на науките, Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие, Агенцията за ядрено регулиране и МВР се предвижда да разработят и методологии за оценка на риска от бедствия на базата на анализ, а до 2015 г. - опасностите и рисковете трябва да бъдат и картографирани.

Ведомствата през тази година ще трябва да опишат също така критичната инфраструктура. До 2015 г. екоминистерството трябва да е готово с плановете за управление на риска от наводнения, а до 2019 г. - да е преразгледало и картите на рисковите зони. Към 2020 г. пък ще трябва да се направи и актуализация на плановете за управление, предвижда стратегията.

Предвижда се също така до 2019 г. да бъде изграден национален център за управление на водите в реално време и предупреждение при наводнения и засушаване, а до 2020 г. да бъдат изградени локални системи за оповестяване в цялата страна. Предвиждат се и различни дейности по обучение на населението при риск от природни бедствия.

Като основни рискове в стратегията са посочени сеизмичната опасност, опасността от наводнения, от свлачища, от горски пожари, засушаване, силни ветрове, обилни снеговалежи, заледяване, екстремни температури, ядрени и радиационни аварии, промишлени аварии и рискове при превоз на опасни вещества и материали.

В България през периода 1990 - 2001 г., са станали 450 наводнения, при които са загинали 37 души, а щетите възлизат на 113 906 650 лв., изчислява се в стратегията. „През периода 2005 г. – 2006 г. страната беше сполетяна от наводнения, които по своите мащаби и въздействие нямат аналог в най-новата й история", посочва се още в документа.

В следствие от наводненията в периода 25 май – 25 септември 2005 г. бе засегната над 80% от територията на страната с над 3,2 млн. жители, от които пряко засегнати бяха 2 млн. души. Човешките жертви са над 20, а нанесените щети възлизат на стойност 890 милиона лева.

Изследванията показват, че опасността от наводнения се увеличава, като едни от основните причини са изменението на климата, интензивното социално-икономическо развитие, урбанизацията.

Към 31 декември са регистрирани 1 735 свлачища с обща площ около 206 000 дка. От тях 1 164 са в урбанизирани територии. През 2011 г. и 2012 г. са регистрирани 110 нововъзникнали свлачища. Абразионните процеси, регистрирани по Черноморското крайбрежие, засягат около 234 км от бреговата линия.

Климатичните промени през последното десетилетие доведоха до повишаване на честотата на възникване на горските пожари и размера на засегнатите от тях територии. Общата тенденция за увеличаване на броя, честотата и интензивността на горските пожари е особено силно изразена в периода от 1999 до 2001 г., както и през 2007 година. В тези години нивото на пожарен риск в страната ни е като традиционното в средиземноморските страни.

Най-голям е броят на пожарите през 2000 и 2007 години – съответно 1 710 и 1 478. Най-много площи – 57 406 ха и 43 000 ха, са засегнати от пожари през същите години.

Установено е, че над 90 % от всички горски пожари в България през последните 25 години са резултат от човешка дейност.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
???????????????? преди 10 години
///Опасността от наводнения в България се увеличава.................///..............особено като се има предвид обилните есенни валежи и големите снежни покривки тази зима.................................мирише ми на кражба на пари от нашите джобчета
15
1
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
"Цената на безхаберието (The Price of Irresponsibility) 2005"Български документален филм по темата.
14
0
 
3
 
! Отговори
напушен преди 10 години
Не ни трябват стратегии,а всяка община да си свърши работата-да се почистят отходните шахти,да се укрепят стените на язовири и реки.
13
0
 
3
 
! Отговори
художника преди 10 години
Изследванията показват, че опасността от наводнения се увеличава, като едни от основните причини са изменението на климата, интензивното социално-икономическо развитие ???-----За к`во развитие ми говорите бе? Основните причини за изменението на климата са Боко и Цецо. Да се сезира прокуратурата !
12
0
 
4
 
! Отговори
Бе то преди 10 години
суша голяма,пък наводнения ни чакат.Теглете спешно още 2-3 милиарда и ....закривайте България.
11
1
 
6
 
! Отговори
:( преди 10 години
ЗНАЕМ ГИ ТЕЗИ НОМЕРА! Малко ли крадохте през Тройната ламя/коалиция/ с тези номера с Мин. на бествтия и аварии , та сега пак същото , но с друго име... ?
10
0
 
7
 
! Отговори
ГОТВЯТ ГОЛЯМА КРАЖБА преди 10 години
в тази наша татковина глупаците и *** взеха връх във власта МС НС ПРЕЗИДЕНСТВО И МЕДИИ ОТ ВСЯКАКЪВ СОРТ. ДНЕС Е 11.01 А ОЩЕ НЯМА ГРАМ СНЯГ И СКОРО НЯМА ДА ИМА А ТИЯ ГЛОПУНДЕРИ ГОВОРЯТ ЗА НАВОДНЕНИЯ -ГОТВЕТЕ СЕ ЗА СУШИ И ПЪЛНЕТЕ ЯЗОВИРИТЕ А НЕ КАТО ТИКВАТА БОЙКО БОРИСОВ ДА ГИ ИЗТОЧИТЕ НА ПОЛОВИНА СЛЕД СЛУЧЕЯ НА СКЪСАНА ЯЗОВИРНА СТЕНА НА ДЪРЖАВЕН ЯЗОВИР НА МО ИНСПЕКЦИЯ НА ЯЗОВИРНИТЕ СТЕНИ И ПЪЛНЕНЕ НА ЯЗОВИРИТЕ ДО ГОРЕ.ЧАКА НИ СУША ИЛИ ИМА ДА СЕ КРАДАТ ЕДНИ ПАРИ ЗА РЕМОНТИ - ДА ГИ ПРИСВОИТЕ
9
1
 
8
 
! Отговори
ebb преди 10 години
заглавие на 09.01 иде суша и режим на водата,заглавие на 11.01 Опасността от наводнения в България се увеличава ба мама му кажете ми какво става
8
2
 
9
 
! Отговори
До Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Този *** тук (т.нар. статия) точно това цели, да накара хората да се харчат, а ти си първия хванат на въдицата! Само прочитайки заглавието, става ясно, че това може да е само някакъв абсурд! Какво значи "Опасността от наводнения в България се увеличава"? Кой и как може да изчисли, че ще има наводнения?
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МС ще пише национална програма!?Преведено - ще имитираме нещо като нищо! От пусто в празно!Ще направим тука има-тука нема и от лява ръка в десен джоб ще усвоим едни милиончета!А ***, туземно население - ще прилага "правото" си на демокрация на изборите....Това е една от безбройните схеми в голямата - териториална схема!ДЕНОНОЩНО КРАДАТ И ЛЪЖАТ ТЕЗИ ***!!!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ingilizite , plashtat grehovete ma Balgarina i Rumanica , za tui nqma strashno ! Vsichkoto navodnenie utide u brititata...
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
опасност от наводнения в Сахара....
4
2
 
24
 
! Отговори
stan31 преди 10 години
Какви наводнения, 2 месеца не е валяло а е зима. Лятото ще има режим на водата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Значи трябва да застраховате българи!Като знам колко са коректни застрахователите обаче...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вчера написах ,че на пролет се мерят Язовирите и патките се броят на есен ,а само след ден излзиа новина за "наводнения"Я да видим образите дето ми се смяха !
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До вчера бяхме под заплаха от режим на водата, днес говорите за наводнения. В час ли сте?