Калфин сменя отбора в 90-ата минута, възмути се Станишев

"Позицията "Оставаме в БСП, но работим за друга листа" е шизофренна"
Обновена: 14 яну 2014 17:32 | 14 яну 2014 14:58,
163
Калфин сменя отбора в 90-ата минута, възмути се Станишев
Снимка: архив, БТА

„Като лидер на БСП и редови социалист“, Сергей Станишев доста остро осъди действията на евродепутата Ивайло Калфин, който днес официално обяви, че ще оглави алтернативна листа на АБВ за евровота през май.

На днешния брифинг на „Позитано“ 20 името на инициатора – президентa в периода 2002-2012 година Георги Първанов, дори не беше споменато. Станишев нарече поведението на Калфин некоректно и неморално и видя обслужване на интересите на ГЕРБ в действията на АБВ.

Лидерът на левицата беше категоричен, че не очаква сътресения в парламентарната група на Коалиция за България. Той не отговори директно дали от БСП ще бъдат изключени участниците в АБВ.

Още по темата
За всички членове на БСП важат правилата и уставът. В него е записано, че тези, които участват в други листи, отпадат от БСП автоматично, заяви той. Станишев обаче обясни, че не смята да героизира никого.

За мен позицията "Ние оставаме в БСП, но работим за друга листа" е абсолютно необяснима, каза пък зам.-председателят на НС Мая Манолова. Тя изрази голямо съмнение, че Калфин ще успее да влезе в ЕП от тази листа.

Това решение на Ивайло Калфин предизвиква разочарование, каза Станишев. По негови думи то разочарова десетки хиляди социалисти, които години са работили за неговите кампании.

Последният ми разговор с Ивайло се състоя в неделя, продължи два часа и много искрено и почтено му казах моето виждане по повод това негово решение. Това решение е смяна на отбора в 90-ата минути от мача. Това обслужва интересите единствено на Бойко Борисов и ГЕРБ, каза Станишев. Той намери за доста озадачаващ факта, че Бойко Борисов първи е огласил информацията за алтернативната листа.

Целта да се отнеме първото място на БСП на евроизборите няма да бъде реализирана, отсече Станишев. Той беше категоричен, че левицата винаги се мобилизира в трудни моменти. Тази ситуация ще доведе точно до такава реакция, отсече лидерът на левицата.

Няма да допуснем да се разруши къща, за да се построи колиба, каза още Станишев. По негови думи позицията, че членовете на АБВ ще останат в левицата, въпреки че работят за друга листа, е „шизофренна“.

Лидерът на левицата Сергей Станишев препоръчва на лидера на "Атака" Волен Сидеров сам да свали имунитета си.

Вече изразихме нашата позиция, че всички са равни пред закона в България. Законът трябва да се спазва от всички. Аз винаги съм заемал позиция, че имунитетът на народните представители не може да бъде използван като щит пред закона, каза Станишев. Той обясни, че трябва да се спази 14-дневният срок, който Сидеров има, да реши какво да прави с имунитета си. Станишев припомни, че Коалиция за България винаги е гласувала „за“ сваляне на имунитета на народните представители.

Новата сесия на Народното събрание ще бъде изключително натоварена, заяви Станишев. Той започна днешния си брифинг с поздравления към ромската общност за днешния Банго Васил.

Направи и кратък анонс на най-големите приоритетите на левицата за новия парламентарен сезон. На първо място той сложи гарантирането на правата на българските производители, защитата на правата на потребителите. Лидерът на левицата отново повтори ангажимента на партията за промяна в Закона за кредитните институции, които да гарантират правата и на двете страни. Основен приоритет на левицата ще бъде и борбата с младежката безработица.

Предстоят промени в Закона за селскостопанското производство, заяви Станишев. Той обясни, че те ще касаят придобиването на земеделска земя. Левицата ще работи и за промяна в Закона за арендата. Важен приоритет е финализирането на Закона за обществени поръчки, каза той. Според Станишев този законопроект е част от антимонополното законодателство и ще подобри прозрачността.

Новият Закон за МВР също беше посочен като приоритет от лидера на левицата. Една от водещите цели ще бъде и приемането на нов Изборен кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
0
 
! Отговори
Чукотковеец преди 10 години
Нека се самоизяде БСП! Радвам се!
127
3
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Едва ли има по неблагодарни хора от българите на този свят! Кога Г. Първанов щеше да стане президент два мандата ако зад него не стоеше БСП ? Кога Калфин щеше да стане външен министър, евродепутат и за малко не му стигна да стане президент, ако зад него не стоеше БСП ? Никога, никога, никога............................... Вървят по отъпкания път на Петър Стоянов за който може да се каже, че е един от главните фактори за разпада на СДС.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се разцепят,да се изтрепят помежду си и да изчезнат от българския политически живот.БКП,а сега БСП е банда от корумпирано управление,подкрепяно от изкуфели старци и деца на комунисти.които разчитат на облаги поради членството си в тази банда
125
1
 
0
 
! Отговори
природни закони преди 10 години
Мишките първи напуснаха кораба
124
1
 
1
 
! Отговори
ПИРИНСКИ преди 10 години
Аз казах днес в студиото че БСП е в тежка зависимост-трябва Станишко да уточни каква е тя - АНАЛНА, КОКАИНОВА, ФИНАНСОВА-Хохегерова , ОЛИГАРХИЧНА и т.н. Ако не го стори-Партията загива
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
червените надничари май се объркахте. Сега се чудите за кой да плюете по-напред - за Бойко и Цецо ли, за Калфин ли, за Първанката ли. Така е, всяко нещо взето на сила на този свят, в случая властта, води до естествена развръзка.
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Ивайло да не е брад близнак на Веселин Маринов?Най ще му отива да направи дует Братя Маринови с песента Родната милиция въ пази да незабременеявате много често.Като една капка съ ъ ъ ъ...
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хамстера пк се обърка. Като е в 90 - тата минута, какво му пука? Много е *** горкия...
120
1
 
4
 
! Отговори
Ние преди 10 години
"Която овца се отдели от стадото, нея я изяжда вълкът!" Но истината за мен като 40-години членуваш в Партията е,че процесът на демократизацията й спря и това е причината за многото проблеми.Време е Станишев да се оттегли по някакъв начин и да дойде по-широко скроена личност.А Първанов и Калфин са "бита карта" и ще изчезнат много скоро от политическата листа.
119
1
 
3
 
! Отговори
Яд голям преди 10 години
Язък за дуалната система в образованието!Една поразия по-малко!
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На шега на майтап тези социалистически антибългари наистина се скараха кой от тях е по голям путинист Сергей или Гоце. Явно кремълския келепир е много голям та са готови да се изпотрепят за него.
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този сънува първо място, боже мой.. второ ако е трябва да се радва, заради този БСП хвърчи стремоглаво надолу.. Очаквам следващото й предложение за министър да е на Младен Михлев - Маджо или Галеви! *** е и такъв ще си остане.
116
1
 
13
 
! Отговори
ku преди 10 години
егаси, изместихте сапунките от следобедното обсъждане на бабичките. Ся ще получат инфаркт да се чудят Първанов или Станишев да изберат.А останалите, спете и на тези избори, и на другите, и си мислете че наказвате някого. Наказвате само себе си и децата си!!!аплауз за 131, подкрепям напълно
115
1
 
12
 
! Отговори
Волен Бисеров преди 10 години
Искаме БСП, искаме социалистическа артия. Махни се мАхни се безроднико! Съсел, за теб се отнася
114
1
 
18
 
! Отговори
nemo преди 10 години
ами станишев, то цялото ви управление е шизофренично- псевдо-лява партия, подкрепя уж дясно мислещ премиер с помощта на фашизоиди. ако някой работи за бойко, то това сте вие, с вашето некадърно и безочливо управление, напук. нямате срам! чудесно ще е да се разпаднете, та дано се появи някаква истинска лява партия, а след вас да се разпаднат и герб, че да си отдъхне народа от псевдо- демократи, родолюбци и политици като вас.!
113
2
 
15
 
! Отговори
Койй преди 10 години
"Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде, то е в тежка зависимост". Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година"
112
2
 
18
 
! Отговори
мнм преди 10 години
Станишев наследник на комунистическата аристокрация, стремящ се към трона, не одобрява някой да мисли самостоятелно!
111
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затъваш очилатко ще бълнуваш вечер аз се провалих , окрадих народа
110
2
 
13
 
! Отговори
олеле! преди 10 години
От тази снимка ще имам кошмари!Лукавото око на САТАНАТА!
109
2
 
16
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Сергей,Сергей.Ти и други такива като тебе отдавна съборихте къщата България,лошото е че сте напът и колибата БГ да съборите.Рушители на съвременна България а не строители както се изразявахте едно втеме.Това сте вие.