Български и китайски фирми с договорености за ?60 млн.

Плевнелиев участва в откриването на втори бизнес форум в Китай
Обновена: 15 яну 2014 14:03 | 15 яну 2014 08:32, Елка Василева
18
Български и китайски фирми с договорености за ?60 млн.
Снимка: БТА

Конкретни договорености между български и китайски фирми на стойност 60 милиона евро бяха постигнати в рамките на двата съвместни бизнес форума в Пекин и Шанхай, които се състояха при държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай, предаде БТА.

В последния ден от визитата си в азиатската страна държавният глава участва в откриването на бизнес форум в Шанхай.

Всичките сделки са за износ на български стоки и услуги:  софтуерни услуги, разработване на дизайн на хотелски стаи, изграждане на спортни съоръжения за катерене, износ на продукти от розово масло, недвижими имоти, посочи пред журналисти главният изпълнителен директор на КРИБ Евгени Иванов. Той допълни, че стойността на договореностите представлява една пета от търговията България - Шанхай и че това е било постигнато само за два дни.

Още по темата

Бяха обявени също и стипендии за 50 български студенти в Китай.

Президентът Росен Плевнелиев каза пред журналисти, че визитата му е силен пробив за отваряне на нови перспективи за китайски инвестиции и сътрудничество между България и Китай. Той съобщи, че през април ще заседава българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество, където ще бъдат набелязани конкретните проекти между двете страни.

Президентът посочи, че има сериозни перспективи за българо-китайските отношения и изрази убеденост, че в много скоро време ще видим конкретните измерения на разширяването на китайските инвестиции и бизнес в България. "Нашите китайски приятели имат не само финансовия ресурс, но и голямото желание, те са приоритизирали България, те искат да работят с нас. Сега ние трябва да подготвим качествени проекти“, каза Плевнелиев.

Той посочи, че всичко зависи от бизнеса, но и от българските политици, защото важни инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала "Черно море", които  представляват интерес за китайските компании и те са готови да  инвестират, трябва да намерят добра подготовка в българската  администрация и бизнескомпании.

И на бизнес форума в Шанхай имаше силен интерес към българските стоки като вино, сирене, кашкавал, колбаси, деликатеси, продукти от розово масло.

Евгени Иванов каза, че се очаква между четири и шест месеца да бъде подписано и споразумение в областта на санитарните норми между двете страни, което ще позволи износ на млечни продукти, на месо и местни продукти в Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е лошо 60 млн да влезнат в икономиката.
16
0
 
0
 
! Отговори
чудя се преди 10 години
"Всичките сделки са за износ на български стоки и услуги: софтуерни услуги, разработване на дизайн на хотелски стаи, изграждане на спортни съоръжения за катерене, износ на продукти от розово масло, недвижими имоти,..." Някои стоки и услуги ще изнесем,а недвижимите имоти!? Моля,пишете грамотно и разбираемо!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тези китайци не са ли червени ***,защо не ходите в Америка за инвестиции бе
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е много, но поне са си покрили масрафа по посещението. Дано има и още, за Китай 60 млн са нищо.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne nie na tiah, a te na nas shte iznasiat bokluzi.
12
1
 
3
 
! Отговори
Аман от умници.... преди 10 години
близо 120 млн. са в недвижими имоти... догодина пак ли ръст с продажба на земя ще гоним?Аман от умници ей...
11
7
 
2
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Ние сега в ЕС ли сме или как ? Те се стрмят да ограничават китайските стоки наша Плевня явно е намерил някаква далавера с китайците ...
10
2
 
6
 
! Отговори
Запитване преди 10 години
Нали Михов и Сидеров ходиха преди по-малко от месец в Китай по същата политико-икономическа линия? Къде са техните резултати? Харчили са народна пара. 'Бялата Златка' учила 'ЗакУех се' на курортизъм.
9
4
 
7
 
! Отговори
смяххххх преди 10 години
Айдеее пак президентО ни хвърля прах в очите--отчита дейност... Че тия 60 000 000 евро нашите любими тикви,плевни,цъковци и т.н. ги правят за нула време.... Каква новина само....смех.Президенте-време е вече да си обирате парцалките--всичките политици...всички партии,сдружения,ХОЛДИНГИ,ГРУПИЧКИ,КРЪГОВЕ И Т.Н. МАЙ Е ВРЕМЕ ДА ПРИЛОЖИМ --ПРИНЦИПА НА ЛОПАТАТА....
8
6
 
12
 
! Отговори
13 преди 10 години
Стига плюхте де!Трябват ни инвестиции и пазар за вината, млечни продукти, месо и др.Не виждам нищо лошо да е направил Президента!Той, според мен е един от МАЛКОТО ПОЛИТИЦИ които мислят за НАС!браво на него!
7
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 10 години
защото бъдещето е на изток не на запад
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, та това са джобните пари на китайците за един ден!Гюзмето ти завърши с ПРОВАЛ !Жалко за опапаните български левчета, ама ти си далавераджия, та това не ти прави впечатление .
5
7
 
7
 
! Отговори
Сиромах преди 10 години
60 000 000 евра са едно нищо!
4
11
 
10
 
! Отговори
плевнята преди 10 години
Не, че нещо ама 60 милиона евро е годишен оборот на мутро-бизнесмен от средна класа.... Друго е смущаващо тук: софтуер, дизайн на хотелски стаи, съоръжения за катерене... и недвижими имоти???? новината да се чете така:200 хиляди за семки и бонбонки и 59.8 милиона за плодородна земя....
3
3
 
21
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Защото в момента Китай е най-бързо развиващата се икономика, до 10-ина години и най-голямата в света. Там са парите в момента, там ще бъдат и в обозримо бъдеще. Западът в момента пари нЕма и ние сме му последна грижа.
2
4
 
11
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Китайско денонощно такси:Китаец шофира първа смяна...другият китаец спи в багажника!По свечеряване - смяна на местата!
1
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nemoga da razbera, za6to vse vsi4ko ni vle4e na iztok - ot tam idvame i pak natam trygvame.