При търговете за лекарства – разлики в цените до 19 пъти

МЗ настоява за пределни цени за медикаментите
Обновена: 15 яну 2014 16:29 | 15 яну 2014 16:28, Веселина Йорданова
5
При търговете за лекарства – разлики в цените до 19 пъти
Снимка: архив, Булфото

Ще има пределни цени на лекарствата при участието на фирми в търговете за медикаменти в лечебните заведения, съобщи здравният министър Таня Андреева след заседанието на правителството.

Това е една от краткосрочните мерки, приети днес от кабинета, с които управляващите искат да постигнат „нормалност“ в работата на НЗОК.

„Въвежда се като мярка фирмите да не могат да се явяват на търгове по Закона за обществените поръчки в лечебните заведения на цени, по-високи от тези, които е договорила Касата“, обясни министърът.

Практически и в момента НЗОК договаря някакви отстъпки от цените на лекарствата, но те не са задължителни. Така при участие на фирмите в търгове в болниците се получавали големи разлики в цените, на които медикаментите се купуват от тях.

„Разликите в цените, на които купуват лечебните заведения, са до 19 пъти“, пресметна Андреева.

Диплома на един лекар пък вече няма да може да „обикаля“ здравните заведения с цел те да изпълнят изискванията на Касата за такъв специалист.

Това е едно от правилата, по които лечебните заведения ще подписват договори с НЗОК - при един трудов договор на лекар, да има и един трудов договор с Касата.

„Голям проблем е обикалянето на дипломи на един лекар в няколко лечебни заведения, за да бъдат изпълнени нивата на компетентност. Не мисля, че някой пациент би искал да отиде в болница, в която го лекува дипломата, а не самият специалист“, обясни Андреева.

При разкриване на лечебно заведение в рамките на бюджетната година на Касата тя няма да подписва договор с него, тоест то ще трябва да изчака следващата година.

Позитивният лекарствен списък вече ще бъде отварян само веднъж годишно. Това означава, че само един път на 12 месеца в него ще могат да бъдат включвани нови медикаменти. Ако обаче има заболявания, за които не е имало медикаменти и такива се появят, те ще могат да бъдат включвани в списъка.

При нашия анализ се оказа, че повече от 60% от бюджета на Касата отива за медицински изделия и за медикаменти. Много малък е ресурсът, който се отделя за дейности за болничната и за извънболничната помощ, заяви ресорният министър.

По думите на Андреева по света максимумът бил 30% разход за лекарства. Ако не се вземат мерки, много скоро Касата няма да покрива медицински дейности, а ще заплаща само лекарства и изделия, което е недопустимо, изтъкна тя.

Според Андреева основното е да се въведе „нормалност“ в работата на НЗОК, в която да няма изненади, като търсенето на пари за болниците в края на миналата година.

Важно е и въвеждането на контролни механизми. До момента Касата беше само пасивен платец – каквато фактура й се предостави, тя я изплаща, без да има реално механизми за контрол, за участие, когато се вземат решенията, обясни министърът.

Правителството реши днес Съветът по цени и реимбурсиране да се върне отново в ресора на Министерството на здравеопазването. В момента той е под разпореждането на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Цените на лекарствата в различните аптеки - това е огромен проблем в България. Купувам Квинакс - капки за очи в аптека " Леда прима" до площад Славйеков за 11.50, а на станцията на метрото " Жолио Кюри веригата " Витания" ги продава за 13.06 лв. ???
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и тия от хранителните стоки и те. забогатеа от глада на народа.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фармацевти - всички са за разстрел.Богатеят свинете от болестите на народеца.
2
0
 
2
 
! Отговори
seira преди 10 години
ПРАВИЛНО ДЕЙСТВАТЕ Г-ЖО АНДРЕЕВА!!!
1
0
 
20
 
! Отговори
Буда Гоцев преди 10 години
Горката сицилианска мафия прилича на детска градина в сравнение с фармацевтичната мафия !