Цацаров пак ще чете "оправя" и "удря" из тефтера на Златанов

Депутатите му изпратиха доклада на комисията по случая
17 яну 2014 12:09,
26
Цацаров пак ще чете "оправя" и "удря" из тефтера на Златанов
Снимка: архив, Булфото

Депутатите решиха да изпратят на главния прокурор доклада на Временната анкетна комисия, известна като комисията за тефтерчето на Филип Златанов.

Близо два часа избраниците коментираха днес обосновките и данните на комисията, които се съдържат в документа, след като близо три месеца из медиите излизаха откъслечни данни за това какво е вършила комисията, колко преписки са направени от нея и какви пари са похарчени за дейността й.

Така например разбрахме, че за три години Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ), известна като "Златанов", е установила само 11 души с конфликт на интереси. За този период от комисията обаче са били похарчени 3,5 млн. лв.

Още по темата
Научихме също, че Филип Златанов поне два пъти седмично се е виждал с Искра Фидосова, която сдаде депутатското си място след скандала, след като от тефтерчето стана ясно, че Златанов "оправя" и "удря" по нареждане на И.Ф.

"Подкрепям доклада в частта, в която се предлагат законодателни промени. Нужно е законът да проработи както трябва. Виждаме недостатъци в работата на комисията и ние ще подкрепим законодателни промени", заяви по време на дебатите Емил Радев от ГЕРБ.

"Видяхте ли всички тефтерчета? Представителна извадка ли ни беше представена? В доклада има неща, които не са били казани в комисията. Кой ви ги издиктува?", попита Радев шефа на временната комисия – левия депутат Кирил Добрев.

"Г-н Радев, колко са тефтерите вие знаете най-добре, защото вие ги писахте. Ти беше личният офицер на Искра Фидосова. Предмет на нашата комисия беше оповестеното от прокуратурата. Ако смятате, че прокуратурата е разпространила грешното тефтерче, кажете? Ако не чувствате вина, защо освободихте Искра Фидосова?", поиска да научи той.

По думите му безспорно е, че има такова тефтерче и какво е записано в него.

"Същината на въпроса е какво е написаното – "да се удари", заяви Филип Попов от Коалиция за България.

"Същественото е, че това, което се е случило, повече не трябва да се повтаря", подчерта депутатът.

"Три години и половина в страната се е случвала борисовщината, цветановщината, фидосовщината, полицейщината", коментира на свой ред Мустафа Карадайъ от ДПС.

Веднага след него думата взе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се обърна към управляващите с думите, че избирателно поднасят информацията от тефтерчето на Златанов.

"Понеже се говори за цветановищина, а днес за какво се говори? След като сте толкова ентусиазирани, актуални, да търсите истината, защо днес не внасяте решение за създаване на анкетна комисия за Христо Бисеров? Защото толкова бързо го забравихте? Защото ви е страх. Защо никой не идва да каже това, което каза бившият президент? Защото съсипахте държавата и изпаднахте в ситуация да командировате ежедневно по 1500 полицаи в центъра на София", констатира бившият МВР шеф.

"Разбирам защо това не е вашата тема – защото нямате нито един аргумент, защото вас ви е свързвал единствено и само икономически интерес и страх. Днес нямате нито едното, нито другото и затова лека-полека групата ви се разпада", отвърна му Добрев.

"Виждам защо е вашето мълчание – защото темата за тефтера никога не е била ваша тема. Мислили сте, че ще управлявате минимум 50 години", добави той.

Иначе в доклада, който отива при обвинител №1 Сотир Цацаров, се предлага Народното събрание да избира и заместник-председател на Комисията за предотвратяване и  установяване конфликт на интереси (КПУКИ), за да се избегне вакуумът при отстраняване или невъзможност на председателя да упражнява дейност за определен период от време.

Предлага се да се създаде публичен регистър към КПУКИ за обявяване на декларациите по всеки конкретен повод на конфликт; да се въведе възлагането на случаен принцип при разпределението на преписките, както и да се въведе институтът на "отвод" за членовете и за администрацията при наличие на основателни съмнения за нарушаване принципа на безпристрастност, както и при конфликт на интереси.

Друго предложение е да се създаде механизъм за парламентарен контрол от постоянна парламентарна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
зизи преди 10 години
Ей това работят нашите дупетати... ашкул съм.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахха герберстатите тъкмо си отдъхнат малко и почват пак тефтерчета, записи, дела срещу Цецо. Горките по цял ден стоят на нокти какво ли ново ще излезе.
21
4
 
5
 
! Отговори
стига вече! преди 10 години
Другари от ДС, искаме да знаем каво пише в тефтерчетата на Станишко и Орешко, може и на Словоблудко, може ли? Стига с компроматите само за една партия!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Северна Корея е ядрена сила и даже САЩ се съобразяват с нея. Без Дянков трудно ще ги достигнем корейците!
19
2
 
5
 
! Отговори
Жорж преди 10 години
То че това ще е до време , е ясно, но дотогава тези хора много бели ще направят и чного човешки съдби ще прекършат. Защото БКП/БСП управлява цели 45 г. и видяхме докъде стигнахме. Нейното управление продължава и в условията на уж някаква си демокрация още 25 г. , така че ще ни докарат до просешка тояга и накрая ще се състезаваме със Северна Корея коя държава е най-зле...
18
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Оплакаха се Г.Първанов, Р.Петков и Б.Б., че ги подслушват и че Патрашкова лъже и в отговор ги привикват в прокуратурата защо са посмяли да кажат това, с което обиждат управляващите, и прокурорите заедно с тях. В РБ цари зле прикривана диктатура и което е още по-лошо: в нея съдружници са НС, КС, прокуратурата и изпълнителната власт.
17
2
 
5
 
! Отговори
Жорж преди 10 години
Сестрата на Мишо Бирата ексклузивно пред БЛИЦ: Забранявам да изравят брат ми от гроба! Международно разследване беше направено, има две дебели папки, които още се пазят заедно с тъканните проби, категорична е Мирела Михова. Г-жо Михова, разберете: В тази държава управляват кукловоди, чиито видим представител е г-н Пеевски, а Н.Бареков , иначе казано *** и*та, е тяхната маша. На тези хора е подчинена и прокуратурата и всяко тяхно желание ще бъде изпълнено независимо искате ли това или не.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омерзен, много си прав, безпартийни герберастки "експерти" доубиват Родината ни, а Тиквун праща всички фактури на Моника и Станишев е постоянно виновен!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, ако някой има повече профили в бука, моля да призове тук орката Калпазан Калпазанов та да вдигне малко нивото на дискусията. Тукашните *** са доста изчерпани и не са интересни, а тоя *** доминатор така ги е наплашил в блица, че нашите не смеят да гъкнат!)
14
3
 
2
 
! Отговори
Омерзен преди 10 години
Все е било, но ЧАК такъв резил не е било... "Герберастия до шия!
13
2
 
3
 
! Отговори
Ивайло-Свинарят преди 10 години
Верен на Агент Сава до гроб - грух! Само незнам кое от двете прасета Савата обича повече - грух Пеевски, или грух Цацаров?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Агент Гарет, да не би това да е сектата на свинчугите- Коледата забранена! Но тя е зависима от Пеевски и митаджийте, много сте изостанали от това ЦРУ, баси!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 10 Имали сме, имали сме! ПРЕДИШНИТЕ!)))
10
5
 
3
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 10 години
Подозирам, че народа играе в комбина с Бойко и Цецо.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом Цапцаров ще чете, апробацията му е в кърпа вързана!ХАХАХАХАХАХА!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 9 абе чак такъв смачкан парламент и такива сбъркани управляващи досега не сме имали те се държат много неадекватно за всичко
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8 АнонименТи телевизора за първи път от 15-20 години ли го включи?? България я загубихме още като влизаше в прехода!!!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в момента гледам парламентарния контрол по бнт-т о Станишев се изказва и стигам до извода че ако той в най-скоро време не се изнесе от марламента България е загубена много е зле
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще разберем , зависим ли е Цацаров от ГЕРБ , както се говори .
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров освен да трупа кила нищо друго не прави!