Фондът за лечение на деца под зорката лупа на МЗ

Проверяват защо бавят гледанията на досиета на болни деца
Обновена: 21 яну 2014 14:52 | 21 яну 2014 14:50,
2
Фондът за лечение на деца под зорката лупа на МЗ
Снимка: архив, Булфото

Здравният министър Таня Андреева обяви, че на 1 февруари трябва да са ясни резултати от проверките, които текат във Фонда за лечение на деца.

Проверките започнаха преди броени дни, след като редица неправителствени организации сигнализираха, че документите за лечение в чужбина на повече от 10 деца с онкологични заболявания са бавени повече от месец, преди да бъде обсъдено финансирането им.

На въпрос дали ще поиска оставката на директора на фонда д-р Ива Станкова, Андреева заяви: "Ако се установи, че по нейна причина има забавяне на разглеждането на досиетата, съм склонна дори да пристъпя към такива действия. За мен е важно фондът да работи и да няма забавяне на лечение на деца".

По думите й в момента експертите на ведомството й уточняват дали причините за забавяне са обективни или субективни, освен фактът, че броят на децата, потърсили помощ от страна на Фонда за лечение на деца, е нараснал - за 2012 г. те са около 700, а за миналата година - 1220.

"Много е увеличена бройката, това сигурно създава допълнителни проблеми. Ако се наложи, ще увеличаваме и броя на експертите, които работят по тези досиета", обеща Андреева.

Министърът уточни, че успоредно с проверката е създадена работна група, в която са включени и представители на Обществения съвет на Фонда, която ще даде своите предложения за промени.

"За мен не е достатъчно да се каже, че има проблем, те са хората, които отвътре познават работата и знаят как може да бъде разрешен. Чакам от тях предложенията", заключи Таня Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Четири години фонда работи перфектно, дойдоха комунистите и го оправиха. Тез двете, ах тез двете да ми паднат, само бой .
1
0
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
Бавят разглеждането на молбите, защото и Стакова е толкова некадърна като Министър Андреева.