Кабинетът доволен от доклада, нямало нужда от кадрови промени

Правителството започва работа по екшън план, за да имаме съществен напредък
Обновена: 22 яну 2014 17:05 | 22 яну 2014 12:34, Веселина Йорданова
99
Кабинетът доволен от доклада, нямало нужда от кадрови промени
Зинаида Златанова Снимка: архив, Булфото

Доволни от доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка останаха вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев.

И двамата декларираха след заседанието на правителството, че кабинетът започва веднага да работи по екшън план, който ще помогне в следващия отчетен период да има съществен напредък.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев не смята, че констатациите в доклада изискват да се мисли за незабавни кадрови промени.

„Докладът на ЕК е обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията по никакъв начин и както обикновено, е много професионален, не е политически“, обобщи правосъдният министър Златанова.
Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят именно за последните месеци.

Още по темата
„Доволна съм от това, което виждам в доклада, защото може да се напише много ясно план за действие, което ще направим веднага“, обясни тя. Златанова уточни, че в кабинета ще бъдат обсъдени необходимите мерки, а отделно специално заседание на ВСС също ще бъде посветено на действията, които трябва да бъдат предприети.

По думите й като цяло оценката е, че редица тенденции са в правилната посока. Златанова посочи като пример ненамесата в работата на съдебната власт.

Вицепремиерът подчерта, че настоящото правителство е тръгнало от много ниска база, от ситуация, в която основни демократични принципи не са били спазвани. По думите й ЕК е оценила обективно работата на три правителства. Златанова напомни, че това е и работата на два парламента и на два състава на ВСС.

Тя обаче изтъкна, че важното е оттук насетне препоръките на Брюксел да бъдат осмислени добре и да се предприемат действия.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев също определи доклада като обективен и точен. Трябва да благодарим за оценката на ЕК, смята той. Йовчев също подчерта, че констатациите трябва да бъдат разглеждани като възможност властите да се фокусират върху необходимите действия.

МВР шефът е доволен, че са отчетени усилията на кабинета в последните 6 месеца и посочи, че предстои много работа. По думите му в екшън плана ще бъде заложен системен подход.

Всяка една от слабостите, които са отчетени, би трябвало да ни мобилизира, посочи Йовчев. Според него прехвърлянето на отговорността между кабинетите би било грешно.

По-рано при представянето на докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка стана ясно, че страната ни е отбелязала напредък в няколко области, но остават и много проблеми.

Според ЕК, която оцени напредъка ни като слаб и крехък, проблем са спорните назначения на ръководни постове, както и бягството от правосъдието на фигури от организираната престъпност.

Фактът, че за година и половина в България се смениха три правителства, също не помага за постигане на консенсус, посочват от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази "държава" е приключена!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само по комунист може да се плюе, а той да ти казва, че като цяло е 'доволен'...и предните бяха нагли, но тези минават всички възможни граници!
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОКЛАДЪТ ОТ ЕВРОПА Е УБИЙСТВЕН ЗА ТАЗИ ВЛАСТ ,ЗАЩОТО ПРЕДНИЯТ ДОКЛАД ,КОЙТО ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2012 Г. БЕШЕ МНОГО ПО-ДОБЪР. ТАМ СЕ КРИТИКУВАШЕ САМО ПРАВЪСЪДНАТА НИ СИСТЕМА ,А СЕГА ЦЯЛАТА ВЛАСТ. ПИШАТ И ЗА ПЕЕВСКИ И ЗА ВАШАТА КОРУПЦИЯ А НЕ ЗА ШМЕНДИ КАПЕЛИ ....
58
0
 
19
 
! Отговори
m преди 10 години
В: Защо България няма да бъде изключена от ЕС?О: Защото не покрива критериите за изключване!
57
0
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Трябва да сме доволни ,че са ни дали изобщо оценка ,макар и негативна.Можеше и да ни забравят ,че ни има.И без това в БСП сами си пишат оценките.
56
0
 
10
 
! Отговори
аноним преди 10 години
абе хитреци - защо няма превод на целия доклад, за да се види в кои месеци доклада е положителен и в кои е отрицателен - ами се говорите какво ви се на вас иска
55
0
 
10
 
! Отговори
stanick преди 10 години
То след 3та ракия всички са доволни най много ти
54
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нужда от кадрови промени - необходима е ПЪЛНА ПРОМЯНА, но дано да не е отново подмяна моля!
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей такива некадърници ни управляват,а младите кадърните емигрират .Първо да проведе един курс по етикеция за да не се излага и после да говори
52
12
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
Това е доклад точно с цел да покаже къде все още има слаби страни в управлението, пропуски на работата между различни органи и т.н. Тези доклади не се правят, за да се отчитат не реални позитиви и растеж. Сега със сигурност управляващите са по-добре запознати със слабостите си и ще работят по тях.
51
1
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Комуниста е като хипопотам,и догушата да затъне в л...а , и само ноздрите му да се виждат пак казва "добре съм".
50
2
 
35
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Наистина няма нужда от кадрови промени. Има нужда само от една ОСТАВКА.
49
21
 
4
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Хайде тези, които говорят, че доклада бил "унищожителен" да цитират унищожителното. Ако някои от тях са го чели.
48
5
 
32
 
! Отговори
Az tam преди 10 години
И Брюксел пита кой посочи шефа на ДАНС. Кога ще се изметете ***. ОСТАВКА
47
4
 
34
 
! Отговори
Силвия Кацарова преди 10 години
Потъваааа, червеният кораб потъваааа...........Страхотна песен!:)
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те ги плюят, а те си мислят, че дъжд вали. ЕК каза, че докладът не е позитивен, те били доволни иначе. Проблемите са ясни до болка на всеки българин. Защо ще се изготви ЧАК СЕГА "екшън план". Този екшън план НЯМА да реши проблемите на България, а ще се насочи към проблемите посочени в точно този доклад. Е, какъв е смисъла? България ли ще оправяте или само при наличието на доклад ще действате по точките, които ви казват. Явно вие само с опорни точки може да работите. Некадърници нагли! ОСТАВКА!!!
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече живеем много добре ,народа е доволен , всичко благодарение на бсп
44
17
 
5
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
До ГенадиКух герберунгел :) Този доклад е за 18 месеца назад, считано от м. септември. Айде сега с единствената си гербава гънка за ни информираш в тази година и половина кой е управлявал?А иначе доклада показва за пореден път, че присъствието на България в ЕС е ненужно, а евробюрократите имат собствени интереси и това, какво става тук хич не им дреме, стига да не засяга техните интереси. Кога ще се напише това, което знае всяко дете - че тук правосъдие няма, няма и държавност?
43
3
 
34
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Зинаидке, ти *** ли си или на *** се правиш, и се опитваш и цял народ да правиш на ***. Доклада е унищожителен, и ако имате капка достойнство ще си дадете оставката. Нагли ***, кръв ще има, да знаете, и това ще тежи на съвестта ви. Ако имате такава! Как спите спокойно не знам!!!
42
1
 
5
 
! Отговори
dsds преди 10 години
mmm che hubavica i golemi ushi ima.koi muj se e ojenil za neq ujas