Над 10 млн. лв. глътнал БОРКОР, а резултати липсват

В него има потенциал, смята обаче Бойко Великов
Обновена: 23 яну 2014 14:20 | 23 яну 2014 13:57, Веселина Йорданова
30
Над 10 млн. лв. глътнал БОРКОР, а резултати липсват
Снимка: архив, Булфото

Общо около 10.3 млн. лева са похарчени до момента за Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС – БОРКОР.

Новоизбраният му председател Бойко Великов съобщи, че за периода 2011-2013 година за центъра са изразходени близо 7.5 млн. лева, а още около 2.8 млн. лева от сумата е отишла за издръжка на администрацията.
Великов беше категоричен, че тези средства могат и трябва да бъдат оправдани с конкретни резултати, които на този етап липсват.

Той цитира оповестения вчера доклад на ЕК, според който БОРКОР не показва конкретни резултати, въпреки ресурсите, които са били отделени за него.

„Оценката на ЕК е очаквана, справедлива и отговаря на реалностите за състоянието на центъра и неговата работа“, смята председателят му, който е на поста от около месец.

Както Dnes.bg писа, вчера БОРКОР беше критикуван и от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който определи резултатите там като незадоволителни.

Още по темата
Вицепремиерът, на когото центърът е в ресора, обаче призова да се даде още малко време новото ръководство да покаже резултати, както и да се види дали вложените средства ще се оправдаят.

Вложени са сериозни средства, посочи и Великов. Той съобщи, че фирмата-изпълнител на системите трябва да предаде проекта до 19-21 февруари. За обучение и тестване на системата се предвижда срок до края на март. Не бих се съгласил с удължаване на сроковете по никакъв начин, заяви Великов.

По думите му корупцията изисква последователен и системен подход, независимо от промените, които настъпват във властта. Корупцията няма цвят, категоричен е председателят на БОРКОР.

Великов призна, че е необходимо реформиране на центъра, за да отговори той на очакванията, но е категоричен, че в него има потенциал – и професионален, и аналитичен, който би трябвало да се използва.

От БОРКОР искат специалисти да се произнесат за поръчания софтуер. С одит вече се е заела фирмата „Информационно обслужване“, чиято първоначална оценка била, че е изградена изключително модерна система, която няма аналог в българската администрация.

В рамките на центъра вече работят две специализирани звена – за анализ и оценка на рискови зони за корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда в България. В системата на второто звено ще намерят място и журналистически разработки, както и сигнали от граждани.

Великов съобщи пет конкретни рискови зони, по които ще се работи – програми, финансирани от ЕС, схемите за националните плащания и доплащания в областта на общата селскостопанска политика, лекарствената политика и медицинската апаратура, приватизация и следприватизационен контрол и експлоатация и разпореждане с природни ресурси.

Той даде пример с оперативната програма „Конкурентоспособност“ и уточни, че се работи по събиране на пълна информация и анализ на слабите места, след което ще бъдат дадени конкретни мерки и предложения.
Предвижда се в хода на работата да бъдат канени като консултанти видни юристи, които да се ангажират със становища.

Председателят на БОРКОР изтъкна, че реформирането на центъра е започнало, но ще са необходими структурни промени и промени в правомощията. Той обаче смята, че БОРКОР може да отговори на очакванията на ЕК.
Великов изтъкна, че има закони със системни нарушения и слаби места, по които могат да се направят конкретни предложения и ако МС прецени – да ги внесе в парламента. От БОРКОР вече са дали становища по 9 законопроекта, част от които са входирани в НС.

От ръководството дадоха пример със Закона за митниците, където предложили митничарите да са задължени да подават имуществени декларации не само при постъпване на работа, но и при напускането й.

Великов уточни, че германецът Ролф Шлотерер, който е основен автор на идейната част на проекта, е бил командирован и изцяло на издръжка от Германия. В момента той е в родината си, но е изпратил план график с неговото виждане за възможностите за приключване на проекта. Ръководството на БОРКОР пък е изпратило писмо до вътрешното министерство на Германия с молба той отново да бъде командирован у нас.

Общо 68 души работят в БОРКОР. 22-ма души от тях са обща администрация. В специализираната администрация работят 35 служители, привлечени от други администрации и още 7 на щат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: БОРКОРБойко Великов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Джони преди 10 години
Ужас! И защо има толкова голяма администрация?!? Взимат пари за това, че пишат отчети за работа, която не са свършили!!!! 62 души на заплатка за да си пипат ушите!
24
0
 
9
 
! Отговори
Питанчев преди 10 години
"Над 10 млн. лв. глътнал БОРКОР, а резултати липсватВ него има потенциал.." Ако държавате беше - "ЕТ", "ЕООД", или - "АД", щеше ли да изхарчи 10 милиона за ненужна структура? Какво получихме в замяна, на тези 10 милиона и кой има полза от това? Въпросът е, риторичен - нали?
23
0
 
7
 
! Отговори
попа преди 10 години
На тия, дето ще махнат с ръка на изхарчените 10.3 млн. лева, ще кажа: Пази Боже, да не ви се разболява детето от скъполечима болест за 100 бона в чужбина и същите тия управляващи да ви вдигнат рамене, че няма държавни пари за такова лечение. Наистина не ви го пожелавам. Но е време да се замислите какво (не) правиме и докога така.
22
0
 
10
 
! Отговори
Като със съдиите... преди 10 години
И какво стана като увеличихме заплатите на съдиите ??? Да не би да спря корупцията,или започнаха да спазват законите? А боркор си е свършил работата,усвоил е парите.Това е задачата!
21
0
 
1
 
! Отговори
Krushev преди 10 години
***, tesi 10.3 miliona bg leva sa poharchili za edin mesec s 30 dni samo, a za edna godina kolko li sa prahosali?!
20
2
 
5
 
! Отговори
Кoментатор преди 10 години
Бъркате се РЕЗУЛТАТИ има пораснала е корупцията за последните 7мес.,парите са усвоени,ех тия песимисти все не могат да видят добрите практики в усвояването на лесните пари,ако искате да спрете корупцията ами спрете да им давате пари...
19
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Бай Тошо, на тези *** ли ни остави?
18
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 10 години
Откакто е създадено аз един път не съм чул БОРКОР-БОР ЧВОР нещо да е направило.тънят от години в неведение и НИЩО НЕ ПРАВЯТ. по добре да я закрият, така и така никаква работа не вършат, само пари трошат.
17
1
 
3
 
! Отговори
GEnov преди 10 години
И да допълня: От тия 10 мил. само 2,8 мил са за администрация(сгради, компютри, заплати, тоалетна хартия и т.н.). Останалите 7,2 мил. са за програмиране, покупки на софтуер и консултации т.е. първоначалните раходи това звено да работи. Големите пари там са дадени вече няма смисъл да се разтурва особено сега. Проблемът не е в БОРКОР, а в политиците на които не им изнася да приемат предложенията им. Излиза, че корумпираните трябва сами да си гласуват антикорупционните мерки......
16
0
 
12
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Еее, чак никакви резултати не е вярно, БОРКОР са с над 10 млн напред, това малко ли е?
15
0
 
9
 
! Отговори
ПРОФЕСИНАЛИСТ преди 10 години
Няма как да има професионални резултати, тъй като служителите са подбрани в съответствие с прилагания принцип у нас-"мой човек". Като цяло е сбъркана формулата и липсва експертизата, тъй като набиране на информация и изготвяне на анализи в нормалните страни е къртовски труд, на терен, а не чиновническия подход и ревностно спазване на работното време
14
2
 
7
 
! Отговори
Genov преди 10 години
Ще започна с това, че работя в частна банка и се занимавам с методология и анализи.1. БОРКОР е аналитично звено, а не нещо което "лови корумпираните". Става въпрос за организационни модели на базата на анализи, които ПРЕДОТВРАТЯВАТ или поне МИНИМИЗИРАТ възможностите за корупция. Това не е звено към ДАНС, както един по-долу е написал.2. БОРКОР са свършили огромна работа, но те могат само да препоръчват на народното събрание, какво да се промени в проектозаконите. Познайте дали някой ги слуша?
13
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
БОРКОР? Предпоследната буква не трябва ли да е "У"?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, има потенциал за прибиране на пари в джоба...
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и от Европейската комисия го разбраха,а нашите управляващи още не са.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да определено има потенциал за още харчене .... Помислете колко хора не са получили пари за лечение, за да може да се изхарчат 10 млн. лв. за нещо с изключително съмнителни цели ....
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ББ, и понеже е некадърна тази организация, нека я запазим.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ес им го каза. За нищо не ги бива смотаните калинки. Само да лапнат някой лев.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ВЯРНО ИМА ПОТЕНЦИАЛ ДА КРАДЪТ ОЩЕ
6
0
 
0
 
! Отговори
докога преди 10 години
най- кадърните са само тези двама братя в тази държава лапачи нещастни.