Районни съвети? Безумна идея, скочи депутат от ГЕРБ

Кирилов: Районните кметове трябва да се назначават
19
Районни съвети? Безумна идея, скочи депутат от ГЕРБ
Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ настоява районните кметове трябва да се назначават, а не да се избират. Това заяви по БНР депутатът от партията  Данаил Кирилов, след като Народното събрание прие на първо четене новия Изборен кодекс, но без предложението за пряк избор на районни кметове в големите градове.

Очаква се обаче тази седмица депутати от „Коалиция за България“ да внесат предложение освен районните кметове пряко да се избират и районни съветници.

„Основният ни аргумент е, че кметът на общината следва да подбере своя управленски екип и да управлява в съгласие и районните структури в големия град“, обясни Кирилов.

Още по темата
Той определи спора за назначаването или избирането на районните кметове като опит да се внесе политическо противопоставяне във взаимоотношенията районна структура – община. Според него няма гаранции, че разнородни по политическа принадлежност и платформа кандидати за кметове ще спазват програмата за управление на общината и посочи, че досегашният опит не доказва ефективност на управлението в тази посока.

Данаил Кирилов смята, че е безумна идеята да се правят районни съвети, защото това означава, че Общинският съвет трябва да стане двукамарен парламент.

„Отдавнашна е мечтата на софийската организация на БСП да напълни районите с техни политически лица, които да получават заплата“, заяви Кирилов и допълни, че много органи не правят много демокрация, а правят много хаос.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова пък заяви, че организацията е за повече изборни позиции в местното самоуправление.

„Ние отдавна алармираме, че модел на местно самоуправление в големите градове в България все още не сме изградили. Продължава да стои и въпросът за отделен закон за управление на столицата. Лошото е, че отново няма диалог. Такъв тип промени заслужават да се извършат след сериозен и консенсусен диалог“, обяви тя.
Според Гинка Чавдарова гражданите от големите градове са ощетени от възможността да въздействат върху местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
Избора е за кмет на София.Оттам той кого ще си избере за заместник , си е негова работа.
17
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Именно ГЕРБ премахна извирането на кварталните кметове, защото искаше да наложи свои хора навсякъде само с едно превземане на общинския съвет. Като резултат квартали с население колкото един среден за България град не можеха да изберат кой да се занимава с местните проблеми а им спуснаха с парашут някой Гербаджия или сателитна на ГЕРБ мижитурка. На това трябва да се сложи край.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сериозна гушка е направил дУпетатът от "партията" ГРАБ! Дали и той не е скрито комунистче, каквито са вождовете му Боко и Цеко? Нали знаем кого назначи за районни кметове Мутрата и Фандъчка? Разносвачи на пици, учили-недоучили грандоманчета, неуспели полицаи и други, никога нищо не правили като хората, почти нищо не умеещи (освен да крадат), но верни на Вожда и Герберията. Смешен плач е вашият, синчета на комунисти, слуги на комунисти и обикновени мутри!
15
1
 
4
 
! Отговори
koko преди 10 години
Безумците сте само вие от ГЕРБ! Вредни сте за държавата, напуснете я!
14
0
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
По-нагли от герберите няма. Районните кметове трябвало да се назначават - знаем ги вече тия системи с назначенията. Още имам мил спомен за едно назначение, на една министърка на здравеопазването. Боко я срещнал на един разклон и я назначил - каква титанична мисъл само.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ е най -големият дестабилизатор в държавата.
12
8
 
3
 
! Отговори
Ников преди 10 години
Нещата са много прости-тъй като серж меките китки отдаде всички доходни служби на турския си коалиционен пратньор, червената номенклатура останаа валат и масово преминава към първанов.станишката трябва да им намери доходни местенца в държавните и общински структури, иначе е загубен.Сметката,както е известно ще плащаме ние, баламите които гласуват за турци, комунисти и атакисти.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ню йорк губернатора е най-важната личност, не можеш да станеш президнет и сенатор ако не си бил губернатор, а тази дължност е избирама, както и кмета. Главния прокурор също се избира, заседателиет са обикновени хора - те също се избират. Президента също е изборен. Премиер и правителство - НЯМА Накраток точон в САЩ имат адсик мноог избори. да не говорим че през две годин си подменят сената.
10
4
 
9
 
! Отговори
perekly преди 10 години
Чудо!Град с размерите на София има повече , избираеми или назначени кметове от град с размерите на Ню Йорк! Един кмет е напълно достатъчен. Скъпоплатени безработни има достатъчно!
9
7
 
16
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 10 години
Малоумния и много страхлив гербаджийски лакей Д.Кирилов - бивш областен управител, знае много добре, че ако не беше назначен, никой и никога нямаше да го избере и за портиер на градски ***. Същият *** отрови атмосферата в областната администрация, уволни дългогодишни служители с опит, а назначи с двойни заплати *** гербаджийски калинки, любовници на спонсори на ГРОБ и всякаква ***. За награда сега е дупетат и пръв папконосец и лакей на цецка, цецко и сие.
8
0
 
9
 
! Отговори
st преди 10 години
Най добрият и ефективен начин е като в Сащ ако знаете как си избират там кметовете всички сте гледали кампания за избор на кмет в щатски град или градче-переспективният кандидат дал за своят град направил нещо за града построил създал, но в бг на дали има такива граждани хехехехехе с 2 думи няма да има ефект от нищо в тази страна.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
повееч избори ще нашарят политечската карат и ще принудят политиците да се съобразяват повееч с гаржоданите, толкова ли сложно да се проумее това? затова герб така се съпротивляват
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв е смисълът да има минстри, когато има премиер? минстрите са специалисит в даден вид дейност и осъщетвяват връзката между премиера и хората. Същоото и с кмета - кмета има помощници. по добер е тези пощници да се избират СЪЩО от хораат , за да имаме по пълен контрол. Днес мноог хора не одобряват архитект диков, но той си идав с кмета. Ами ако избирахмеархикта на града? на практика идеята е по-голяма децентрализация.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какъв беше смивсълът когато гласувахме за районни кметове. Аз личон бях доволен. не винаги нещата достигат до центлана община а при районн кмет имаш по-добар чуваемост на проблемите. райният кмет знае състоянието на района. Фандъкова може никога да не мине по малките улички на ЛЮлин, но Районният трябав да има грижата и за тях, ако иска да го преизберат - как ще се разбере с фандъкова з бюджета на люлин си е негов проблем, но той си знае проблемиет на квартаал и той трябав да ги реши за 4 годи
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв е смисъла да има кмет на София, ако всеки районен ще се бори за собствените си цели? В един квартал ще строим в градинките и ще правим заменки (БС*П), в друг ще правим велоалеи и ще правим нови градинки и ще строим детски градини (ГЕРБ)??!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Debora преди 10 години
До АнонименMalko trudno te razbrah, no si absolutno prav.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички плачат, че нещата зависят от премиера, президента, кмеат на голеимя град и областния, ами нека да им децентрализация, това не е толкоав лошо идея, от години се говори за нея.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
доколокот си споминим и СДс навремеот ратуваше за тази идея, така че тя не е на червените. имахем си райноне кмет на Лозенец, който лично аз съм избирал и това беше добор начало, знаеш кой е той какъв е, партията която го избар проведе разясснителна кампания с листовки и е-мeйли з цялата му биография. Много добар идея е да имам самоуправление и децентрализация отколкото всичок да се решава от един Батман