Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

Следващата седмица хората на Борисов внасят нов вот на недоверие
Обновена: 27 яну 2014 17:18 | 27 яну 2014 16:15, Камелия Цветанова
203
Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ
Цецка Цачева. Архив: Булфото

Задължително гласуване ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в парламента на новия Изборен кодекс. Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският дълъг на избирателите спрямо демократичния ред”.

Предложението на ГЕРБ е гласуването да е задължително, но да няма санкции при нарушение, а стимули за гласоподавателите, отишли до урната в изборния ден.

Още по темата
Идеята е да има преференция, която ще е под формата на поименни ваучери на стойност 20 лева, които да важат за административни услуги, стана ясно от думите на Кирилов.

Според него тази мярка няма да натовари държавната хазна, защото по негови разчети няма да надхвърли 12 милиона, хората няма да се възползват от ваучерите на един път, а те самите ще важат за две години.
В още 17 страни от ЕС има такова задължително гласуване без санкции, добави Кирилов, според когото това със сигурност ще е мобилизираща мярка, която ще предотврати регулирания вот.
 
През тази седмица депутатите от ГЕРБ ще внесат своите предложения за новия Изборния кодекс, който предстои да бъде окончателно приет.

Освен задължителното гласуване те ще искат да се въведе и електронното. Това ще помогне особено на българите зад граница, които редовно имат проблеми с отварянето на изборни секции и при това положение гласуването с хартиени бюлетини ще намалее рязко в чужбина, обясни Кирилов.
 
„Обмисляме и наказателна отговорност за длъжностни лица, които допуснат гласуване с прозрачни бюлетини“, добави Цецка Цачева.
 
От ГЕРБ не възразяват срещу предвиденото правило за т.нар. активна регистрация и базата данни от гласувалите на предстоящите евроизбори да е основата за установяване на публичен регистър на избиратели.
 
Според  Кирилов тази база данни няма да е всеобхватна и ще създаде трудности след това на всеки нов избирател да се заявява и да се регистрира. Така може да се изкриви вотът на избирателите и свободата на тяхното гласуване, коментира той.  

Цецка Цачева за пореден път разкритикува приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от БСП. Тя смята, че той не гарантира честни и прозрачни избори, а ако бъде приет в този вид окончателно, ще е инструмент за победи на левицата.
 
„Този кодекс може да послужи само за едно – да е сечиво на Сергей Станишев в борбата му за изораване на земята ни, на българската почва, за да може БСП да спечели всички следващи избори”, коментира тя.
 
Цачева съобщи, че най-вероятно в края на следващата седмица ГЕРБ ще внесе нов вот на недоверие, но отказа да съобщи подробности с мотива, че темата ще бъде обсъдена утре на заседание на парламентарната група.

Очаквано ГЕРБ подкрепя протестите на студентите, стана ясно от думите на Димитър Главчев. „Подкрепяме всички справедливи искания на протестиращите и се питаме защо се случва в такива форми“, коментира той окупацията на Ректората на СУ.
 
„Ако управляващите се бяха вслушали в исканията за оставка  и прозрачност, сигурно нямаше да се стигне до окупацията и не е лошо да погледнем Украйна и да не допускаме да се случва нещо такова, а най-лесният начин за това са нови избори, защото очевидно голяма част от обществото не приема това управление“, коментира Главчев.

Той обяви, че в партията се обсъжда възможността за общ опозиционен  митинг, на който всички, които са недоволни от това управление, да покажат позициите, но уточни, че това е заявка и няма конкретно решение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
4
 
! Отговори
Кирилов преди 10 години
Нека първо се въведе задължително гласуване в НС и ако се окаже сполучливо да се приложи и за електората.
174
1
 
3
 
! Отговори
. преди 10 години
Абсолютно задължително гласуване със сериозни глоби, освен ако няма основателна причина.
173
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
,нагла и цинична,погледнете се търтей такива 240 сте и искате с комунистически номера да лапате още,за да се увеличът партиините субсииди,но този път демонстрации няма да има само в софия,лапачи нагли.
172
1
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
Абе Тетке какво пак се пенявиш? Защо не свършихте това докато сте на власт?
171
1
 
3
 
! Отговори
Така излиза преди 10 години
А мизата на циганорите колко ще е ?Така излиза. На българите по 20 лв, а на *** по ??????????
170
0
 
2
 
! Отговори
гербер от БКП преди 10 години
Аз предлагам избирателната комисия по места да пуска бюлетините на не гласувалите и да взима по 20 лв на гласоподавател.Ефекта ще е същия ,и комисията ще е доволна!И още да се задължат мъжете колкото и да е грозна жена му (като на снимката например)да си изпълнява поне един път седмично задълженията.
169
0
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 10 години
Най добре ще е НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, а обратно!100% гласували 240 депутата.50% гласували-120 депутата.10% гласували за ГЕРБ от 50% от имащи право на глас-12 депутата.
168
2
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 10 години
GNUSNI KOMUNETA OT GERB NE SI PRISVOIAVAITE IDEITE I PREDLOJENIATA NA NDSV.
167
0
 
2
 
! Отговори
Burkanturist преди 10 години
hahaha - tasi godina mesetz mai tzeliat bg narod masovo se iznasyqa na ekskurzii v Zapadna Evropa - da gleda musei, galerii, parkove, futbol, tenis, box...vzemat si otpuskite horata i cao! Paris, Venecia, Milano, London, Wien, Berlin...nyakoi i do Havana ste litnat ot Hamburg...drugi do New York i Atlanta...imat daje zeleni karti...2,2 miliona balgari veche sa si napravili rezervatzii s avtobusi Man, vlakove ITC, korabi Aida, samoleti A320...
166
0
 
12
 
! Отговори
Росица преди 10 години
Ми тя Цецка каза,че новия изборен закон напълно припокривал техния. що тогава се пенят е необяснимо. най голямото престъпление на ГЕРБ е това,че отново за втори път разединиха нацията,и това,че с натрупаните пари опропастиха и поквариха млади хора и ги превърнаха в жалки лакеи.
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не а болат зЪбите кака Цеца,та зяпа като шаран на кука?
164
0
 
2
 
! Отговори
kabel1 преди 10 години
boikot na bg izborite za bg eurodeputati na 25 mai.7 godini bg v eu i bg narod s 130 euro mesechni zaplati stigat.parvo da pitame bg narod s demokratichen referendum dali iska da e chlen na eu s 130 evro mesechni zaplati. za kolko vreme - za 1,5 godini, za 10, 20, 50, 150 godini - srochen ili bezsrochen dogovor?!za kakvo ni e da vlizame v eu, nie sme si i bez drugo v Evropa - s originalno bg razbitie.sled reshenieto na tzelia bg narod - "da" ili "ne", ste vidim dali i kogo ste izbirame.
163
1
 
17
 
! Отговори
135 преди 10 години
Първо, много е добра снимката! И второ, за красавицата по-горе и подобните глас не давам, та ако ще и по 100 лева да дават. Само да попитам - Как стана така, че когато бяхте на власт и по 5 лева към пенсиите и заплатите не давахте, а сега мило и драго обещавате?
162
4
 
7
 
! Отговори
тя преди 10 години
Досега гласувах без пари ,добре ще ми дойде ако все пак ми плащат нещо за оказаното внимание. Българите също заслужаваме да бъдем уважени.
161
1
 
12
 
! Отговори
гавраил преди 10 години
ще ни плащат ,ама с пари от бюджета.а парите в бюджета идват от джобовете ни.или ,в същност искат да ни плащат със собствените ни пари за да ги изберем и да получат по голяма субсидия съответно на калпак .добре сте си направили сметката гадове.
160
2
 
19
 
! Отговори
и аз преди 10 години
стига бе!!!!!!!!! На последните избори гербовците плащаха по 50 лв на лична карта! Пак измислиха как да си спестят пари - други да плащат вместо тях
159
1
 
5
 
! Отговори
До ?? преди 10 години
Проблема е че са ***, това е проблема, и в тая държава само такива останаха вече.Няма спасение.
158
10
 
8
 
! Отговори
?? преди 10 години
Какво не ви харесва не разбрах, ако гласуваш получаваш 20 лв от държавата???Какъв е проблема тук ??? По *** народ няма!!!
157
5
 
23
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ПАРТИЯТА Г Е Р Б ИСКА ДА УЗАКОНИ ПРАКТИКАТА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ..
156
3
 
10
 
! Отговори
МАНГОО преди 10 години
А я ,че искам да си дам гласа за една заплата 340 лв!