Кунева натиска: Президентът да наложи вето на Закона за лекарствата

"ЕК може да започне наказателна процедура срещу България"
28 яну 2014 16:31, Анисия Иванова
18
Кунева натиска: Президентът да наложи вето на Закона за лекарствата
Меглена Кунева. Архив: БТА

Движение "България на гражданите“ ще сезира президента Росен Плевнелиев за Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чиито промени бяха приети на 16 януари т.г. от парламента. Целта е държавният глава да наложи вето, съобщиха от партията.

Още по темата
Документът ще бъде внесен утре в 10.00 часа от членовете на Изпълнителния съвет Настимир Ананиев, д-р Красимир Гълъбов, който ръководи и групата по здравна реформа в икономическия екип на ДБГ, и от Ива Йорданова, председател на Контролния съвет на партията.

ДБГ на своя пресконференция на 22 януари публично обяви, че оспорва §16 от внесения общ законопроект, в който се предлага приемане на нов чл. 217а с алинея трета, която гласи, че "Паралелен износ на лекарствени продукти от територията на Република България, отпускани по лекарско предписание, които се заплащат със средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването се извършва след уведомяване на ИАЛ за всеки конкретен случай."

В позицията на движението се казва, че според икономическия, юридическия и екипа по здравна реформа в ДБГ, приетите от парламента на 16 януари тази година промени, противоречат на основния принцип на ЕС за свободно движение на стоки в общия европейски пазар, на член 35 от Договора за функциониране на ЕС и Директива 2001/83/ЕО на Европейската общност.

"Поправките са и в противоречие с член 19, ал.2 от Българската конституция, гарантиращ на всички физически и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност.

Нарушаването на този принцип уж заради защита здравето на пациентите и за да не се допуска недостиг на лекарства, всъщност създават условия за дефицити чрез държавна намеса и нарушава европейски норми, е становището на юристите и икономистите на „България на гражданите“, поради което се пристъпва към искането за налагане на вето от президента", смятат от "България за гражданите".

Експертите на движение предупреждават, че приемането на Закона за лекарствените продукти в този му вид, изправя България пред риска от наказателна процедура от Европейската комисия за нарушения на правото на ЕС, пред евентуални искове на засегнатите дистрибутори срещу България за вреди, причинени от неспазени задължения на България като член на ЕС, атакуване на спорните текстове пред Конституционния съд, както и пред други потенциални вреди за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Кифла.
16
0
 
5
 
! Отговори
Буренлиев преди 10 години
Баси отвратителната жена.Гнус страшен. Абе каква е тая да иска и да казва?Не беше ли тази дето народът и го натресе целия да гледа парламента през крив макарон?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега тепърва България ще страда от това, че вече имаме най-ниските цени на лекарства в Европа. Скъпоструващи и животоспасяващи лекарства, които се внасят от чужди фирми у нас за лечение на българи, изчезват още от складовете на едро и заминават обратно в ЕС където се пласират примерно на 2 пъти по високи цени. Всичко което се прави трябва да бъде в разумни граници, а не направено по български. Фирмите вече искат да разтрогват договорите си с НЗОК заради нелоялна конкуренция от бълг. фирми.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на Кунева да се наложи вето да се показва пред хората и да се обяви за персона нон грата.
13
0
 
3
 
! Отговори
stefan преди 10 години
ABE ALLAL MU VERA NA TOZI PLASTIK-KIRURG,KOJTO RAZKRASI TAKA TETKA KUNKA....LE-LE OZABENO ZLOVESCHTO KUCHE/KA...
12
0
 
7
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
Последната кукумямка на НДСВ
11
0
 
7
 
! Отговори
unicorn875 преди 10 години
Кунева е голяма зло за страната. Тя разби а пух и прах българската енергетика и ето че още се изявява като някакъв фактор в политиката
10
0
 
2
 
! Отговори
Царя преди 10 години
Слушайте я, тя знае !!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Много съвети и акъли взе да дава тази госпожа, но истината е, че никой не я слуша и е крайно време някой да и затвори устата.
8
0
 
7
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 10 години
Защо г-жа Меглена Кунева продължава да се натиска в политиката? Какво още прави там, не осъзна ли, че народа вече иска да я изкара от властта? Според мен е крайно време да си ходи тази жена и не смятам, че има някаква работа при Реформаторите. Прави им много лоша реклама, като се изказва от тяхно име за почти всичко случващо се в държавата. Не винаги е компетентна и им изиграва много лоша шега по този начин. Нещо става там, за да я търпят...
7
0
 
3
 
! Отговори
kompot преди 10 години
Кунева няма право да се обажда, защото това не е нейна работа.
6
1
 
7
 
! Отговори
Shisho Bakshisho преди 10 години
Интересно Кунева и хората й защо не повдигаха този въпрос, когато хора на Донев бяха в здравното ведомство?! Защо тя като комисар не повдигна темата за скъпите илачи у нас и дъмпинговите практики на някои родни фирми?! Въобще какво разбира тази жена от проблемите на обикновените хора, като цял живот е расла и пасла на широко, понеже е номеклатурна снахица?!
5
2
 
6
 
! Отговори
преди 10 години
Никога няма да гласувам за реформаторите, заради тази и Радан. Ако не плюе по ГЕРБ, то ще плюе по президента, а веднъж не я чух да каже нещо срещу тройната ламя.
4
0
 
7
 
! Отговори
Катя преди 10 години
Кунева е една жалка мижитурка!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много алчна лелка, много
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На ТАЗИ МЯСТОТО И Е НА СТАДИОН ВАСИЛ ЛЕВСКИ!
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за кого ще гласувате - За герб с + или за реформаторите -