Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!

Плевнелиев зове за референдум за мажоритарния вот и задължителното гласуване
Обновена: 29 яну 2014 23:24 | 29 яну 2014 20:11, Веселина Йорданова
350
Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев предлага на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум по въпроси, свързани с избирателната система през май заедно с евровота.

"Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум", аргументира се държавният глава в обръщение към нацията, излъчено по БНР и БНТ.

Още по темата

Президентът посочи и три конкретни въпроса за допитването: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 

Държавният глава предлага националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за евродепутати. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие, заяви президентът.

Той посочи, че в проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. По думите му това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите. Според Плевнелиев смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им.

„Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители. Участието на мажоритарни кандидати на изборите ще даде възможност на личностите да отстояват идеите си. Сред позитивите на смесената система са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система. Запазва се партийното многообразие, но се гласува и за личности“, аргументира се президентът.

Според него задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите. Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра, смята държавният глава.

Той уточни, че целта на допитването за задължителността е всеки български гражданин да се ангажира с общите дела и с начина, по който се осъществява публичната власт. "Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот.  Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове", категоричен е президентът.

По думите му електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света.  Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите.

Според президента, ако българските граждани на референдума кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. Президентът е убеден, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано бъде направена тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението.

В обръщението си към нацията президентът заяви, че демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. "Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага", призова президентът.

Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас, завърши държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
10
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
"Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"Каква част? Колко народни представители? Или и само един пак е част?
181
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Бонев ортака на петното си сложил същия ден 12 000 лв. в джобчето които Буда тиквата крадлива извадил от неговото джобче и ги дал на Йордан Бонев да има да си харчи!!!!!!!!!!! А най интересното е че обещал на Петното,Бонев и шайката около тях партията им нарекла се "СВОБОДА" да замести АТАКА в следващия парламент! Щял да ги спонсорира,да им купи гласове и да влязат в следващия парламент вместо Атака и да са патерица на ГЕРБ. Сега разбрахте ли защо сте на този хал след като Буда ни беше премиер
180
3
 
15
 
! Отговори
до БОЙКО ПРИЗНА преди 10 години
Четох статията в онзи другия сайт за признанието на Тиквун крадеца на милиарди от народните пари за срещите с Йордан Бонев,но по интересна е статията по долу където Бонев с подробности описва дома на Борисов в Банкя,къде стои многобройната му охрана платена с парите от нашите данъци......А вие наивници свървахте това петно с Барека а на кой се оказа човек а? Наистина боже колко народни пари е откраднала тази тиква за няма и 1 мандат след като раздава по половин милион и по 12 бона за джобни..
179
1
 
13
 
! Отговори
Бивш гербер преди 10 години
До 232 - БОЙКО ПРИЗНА То остави че си признава моя бивш идол Боката,но казва в по долната статия в онзи сайт СКАНДАЛНО че Йордан Бонев дясната ръка на крими- героя Петното го потърсил 1-ви и Бойко се зарадвал и му поискал телефона,после му се обадил и...ФАКТИТЕ НАТАТАЪК СА ЯСНИ- среща в Банкя,обещани половин милион на ръка,дадени същия ден 12000лв. за джобни на Бонев и т.н. Боже колко много пари е откраднал за мандата си Боко че без да му мигне окото раздава по половин милион и по 12 бона
178
3
 
11
 
! Отговори
смешник и Чехльо преди 10 години
Е що ги руча жабетата, ***! Само да поддържа огиня.... на шепата гаргамелни протестъри, изпаднали и не избрани от народа, а и да угоди на патрона си щото ГЕРП има аванта да няма нов изборен закон!!!!А е много важно да се знае, че РЕФЕРЕНДУМ СЕ ПРАВИ САМО С ЕДИН ЕДИНСТВЕН ВЪПРОС, на който да може ясно да се отговори с ДА или НЕ!!!! Като например: Нужен ли ни е такъв *** и *** за президент? ДА или НЕ!!!!
177
10
 
8
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Браво, г-н Президент!
176
1
 
6
 
! Отговори
до 231 преди 10 години
Ами преди 2 години имеше такъв въпрос и България отговори с ДА.
175
4
 
10
 
! Отговори
смешник и Чехльо преди 10 години
А друг е въпроса, че референдум се прави само с един ясен въпрос на който да може да се отговори с ДА или НЕ!!!! Като например: Нужен ли ни е такъв *** и *** за президент? ДА или НЕ!!!!
174
5
 
6
 
! Отговори
Ник преди 10 години
А ако БСП не подкрепят това предложение на всички ще стане ясно че Доган ги държи на конци. Интересно , и си правете изводите най-накрая не като овце ..
173
3
 
9
 
! Отговори
Ник преди 10 години
Браво , това е начина да махнем ДПС от управлението веднъж завинаги. Сега ми е интересно Месан какви тъпотий ще ръси. Време е българите да си решават съдбата а не *** и турци. Браво Плевневлиев!
172
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Отново несигурност и неяснота, като при успешен референдум, последната дума ще има парламента, което в края на краищата го прави безсмислен. Ако по въпрос 1 вместо част, то 50 или 75%, това е нещо реално, иначе през 2009 го имахме без особен ефект. Въпрос 2 може да бъде формулиран, като задължително гласуване с преференции или с санкции?
171
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение", а дали той щеше да влезе в парламента и дали щеше да стане Президент ако се спазваше по-горното негово твърдение. Факт е, че никой не го харесва и никой не иска да имаме такъв Президент. Срам е, че го допуснахме, защото той не е достоен. Там трябва да е човек с голямо Ч, а не мижитурка.
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реформатор. Реформи бил тръгнал да прави. Барабар Петко с мъжете.
169
1
 
10
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Я!!!, Президентшата :))))
168
10
 
14
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Браво на Плевнелиев!
167
5
 
13
 
! Отговори
опорна точка преди 10 години
Референдумът е враг номер 1 на гнойната коалиция -дуписе/бисипе/батака !
166
2
 
8
 
! Отговори
dok преди 10 години
да направете референдум включете също и въпроса с марихуаната да видите вие тогава какъв ще бъде отговора. Какви шест години какви работи за една цигара пфф...
165
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевня - що не го направите да е произволно, какъв смисъл има да гласуваме, просто пуснете една машина да избере нещо произволно няколко милиона пъти и готово. За 5 секунди работа... воля щели да изразяват хората, волятя на хората е такива като тебе да се тръшнат и умрат.
164
5
 
10
 
! Отговори
ффф преди 10 години
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ! НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТВЪРДЕНИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ ОБАЧЕ, ЧЕ: 1-мажоритарен вот =пазаруване на депутати2-електр.гласуване = тв цифровизация=провал3-задължително гласуване=противоконституционноКак ще е пазаруване на депутати като е мажоритарно, личностно и за един човек трябват хиляди хора при положение че е задължително нямат шанс *** да си вкарат тяхни хора в парламента и да крадат. В Холандия е задължително гласуването, противоконституционно е удобно извинение
163
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При задължително гласуване на последните парламентарни избори, сега в НС щяха да са само Герб, БСП и ДПС. Пухчо се чуди как да затормози гласуването през май и да обърка хората,Той не е виновен, така са му наредили! Не можаха да свалят Орешарски и беснеят.Златният пръст на Волен, всъщност е среден и още дълго ще им бърка.Хайде слагайте си дежурните минуси!