Няма политическо заиграване с тютюна, твърди Греков

"Държавата стои зад тях и не сме ги забравили"
Обновена: 31 яну 2014 14:13 | 31 яну 2014 09:56,
15
Няма политическо заиграване с тютюна, твърди Греков
Снимка: архив, БТА

Трябва да се направи регистър на тютюнопроизводителите, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков

„Няма политическо заиграване с тютюнопроизводителите. Това е съдбата на тези хора, те не могат да отглеждат друго. Ние правим всичко възможно, за да им дадем надежда и сигурност. Държавата стои зад тях и не сме ги забравили”. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред БНТ.

Той увери, че министерството следи отблизо проблема с изкупуването на тютюна, но призна, че въпросът не е решен напълно и изцяло. "Тютюнопроизводителите може би имат право да се съмняват в картелно споразумение. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе дали има такова споразумение”, допълни Греков.

Министърът посочи, че е нужно да бъде направен регистър на тютюнопроизводителите, за да се заличат фиктивните фирми и тези производители, които никога не са се занимавали с тютюн, но са получавали субсидии.

Греков отрече, че изкупната цена на тютюна е била завишена изкуствено само заради присъствието му по време на проверките. "Не мисля, че моето присъствие е повишило изкупната цена на тютюна“, коментира министърът.

Греков уточни, че вероятно до края на деня ще бъдат изплатени всички евросубсидии на земеделските производители, които са подали точни и коректни документи.

Ще имаме ли достатъчно агнешко за Катар?

Още през август месец миналата година стана ясно, че страната ни е започнала преговори с Катар за износ на агнешко. Целта е да се постигне износ на 100 хил. броя агнета годишно.

Тогава стана и ясно, че правителството на Катар е депозирало 50 млн. долара в Българската банка за развитие (ББР) за безлихвени заеми на овцевъдите, за да могат те да инвестират в животни, фураж и технологии.

Днес Греков уточни, че България има възможност да изнася и продава много агнешко месо, стига да има адекватен пазар.

“Моят заместник Явор Гечев бе в Катар, за да подпише този меморандум за изкупуване на агнешкото, произведено у нас. Катар иска да предоставим гаранция за произведените у нас количества, а и за тяхното качество. С пазарна икономика е трудно да се даде гаранция, но ние трябва да направим една връзка между Асоциацията на животновъдите и ако започнем навременното даване на средствата за тях, всичко ще бъде наред”, заяви министърът.

Според него можем за период от 1 до 2 години да влезем в нужния ритъм и да достигнем желаната от Катар бройка на агнетата.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ТОНИ преди 10 години
ЛЪЖЕЦ ДОЛЕН НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА САМО ГЛЕДАТЕ ДА ПРЕЦАКАТЕ НЯКОЙ ИЗТОРМОЗЕН ОТ РАБОТА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛ
13
0
 
0
 
! Отговори
силвия преди 10 години
ааа, да, да, хич няма, хайде стига сте лъгали, толкова сте долни
12
0
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Е, как ще има ?! То всичко ни е наред и за това хората протестират и се чудят как да вържат двата края, за да изкарат зимата. Много нагли!
11
0
 
1
 
! Отговори
Петрова преди 10 години
Какво заиграване, това си е чиста гавра с хорицата!
10
0
 
1
 
! Отговори
doreto преди 10 години
Политическо заиграване няма ,но политическо крадене има и то в огромни размери.Дано Греков някога дойде на положението на тютюнопроизводителите и да види дали е хубаво да откраднат и малкото което ти се полага!
9
0
 
2
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Вие представяте ли някой да каже обратното "Има политическо заиграване с тютюна" ... Политиците са утайката на обществото и винаги ще бъдат , *** които лъжат собствения си народ по нечия чужда заповед и само и само да си запазят постовете за да продължат с далаверките.
8
0
 
2
 
! Отговори
ани преди 10 години
Ухажвайте ги, другари, че лошо ви се пише. Ама, ако не са те, ще се намерят други. Не разбрахте ли, че сте нежелани!!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Печалбата на Булгартабак се е увеличила 10 пъти, въпреки цените от миналата години. За тази година колко пъти ще се увеличи при тези изкупни цени? Защо държавата трябва да е зад тютюнопроизводителите? Не държи ли Пеевски Булгартабак и той от коя партия е? Защо Булгартабак да не застане зад тези производители и да вдигне изкупните цената? Могат да си увеличат печалбата десетократно с миналогодишните цени, а с тези от тая години колко ще я вдигнат?НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТОСТАВКА
6
1
 
8
 
! Отговори
mario преди 10 години
Докато бсп са на власт не вярвам на честните им очи
5
0
 
7
 
! Отговори
Дааа преди 10 години
Вие тютюнопроизводителите отдавна сте ги подпрели отзад, всички го знаем! Само още им се чудим защо пак гласуват за вас? Явно не искат да си променят съдбата...?!
4
0
 
5
 
! Отговори
ГРЕКОВ преди 10 години
........... нЕма политическо "заиграване" с тютюна , Другарки и Другари! Има само политико-икономическо "СМУЧЕНЕ" или направо казано "ДАЛАВЕРА" с тютюна!!! Но все пак.... разберете ни и нас , Другарки и Другари.......... Нали трябва да пълним и ние политическите каси на "любимите ни партии" , както и личните си сметки в определени Банкови институции... Ама и ние деца по Швейцария и ХАмерика храним , Другарки и Другари! нЕма как ! ...........
3
0
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Е и защо да няма какво друго да произвеждат в този район ? Картофи,зелен боб,развитие на животновъдството,пчеларство,туризъм...И това ако не е заигравка ,здраве му кажи.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А-ха няма ?има още умни българи дето разбират какво става
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажете кои са фирмите изкупвачи ,къде можем да ги видим,хем сте слепи хем сте глухи ,но нагли лъжливи и крадливи сте до гроб.