БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота

Проучване на Института за модерна политика сочи паритет
Обновена: 2 фев 2014 17:02 | 2 фев 2014 15:30,
126
БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота
Снимка: архив Булфото

Ако евровотът беше днес между БСП и ГЕРБ щеше да има паритет. Това показва проучване, проведено в периода 24-31 януари на  Социологическия екип на Института за модерна политика.За левицата на евровота са декларирали подкрепа  19,4%. ГЕРБ получава 19%.

Заявеният съюз между „България без цензура“ ВМРО и Земеделски народен съюз  получава 5,5%, а Реформаторския блок и ДПС по 4%. Това са и политическите формации, които биха излъчили свои депутати в Европейския парламент, ако европейските избори се провеждаха към момента на проучването.

Проучването регистрира и  начално  електорално присъствие на формацията АБВ, създадена от президента в периода 2002-2012 Георги Първанов, която обяви, че ще излезе със самостоятелна листа в европейските избори, водена от настоящия евродепутат Ивайло Калфин.  Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за АБВ към момента на проучването е 1%. Според Социологическия екип на  ИМП все още е твърде рано да се правят изводи за потенциала на тази формация да участва успешно в европейските избори.

Ако парламентарните избори бяха днес левицата щеше да име лека преднина спрямо ГЕРБ, показва проучването. Делът на  респондентите, които дават своята подкрепа за БСП  е 20,5%, а  за ГЕРБ  –  19,8%.

На фона на сътресенията в БСП и на затихналите антиправителствени протести, данните от това изследване дават основание да се твърди, че  на този етап  все още  не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Още три формации щяха да седнат зад банките в парламента ако изборите бяха днес. „България без цензура“ с ВМРО  и Земеделския народен съюз  получава подкрепата на  5,6%. „Реформаторски блок“ получава подкрепа от 4,5%, а ДПС – 4,3%.

Делът на респондентите, които дават положителна оценка на работата на президента (16,5%) е сходен с този на оценяващите положително работата на правителството (16,7%). В същото време категоричността в неодобрението за правителството е  далеч по-отчетлива  –  48%, спрямо 35,3% неодобрение за работата на президента.

Според ИМП сравнително ниският процент на положителни оценки за президентската институция се дължи на пряката намеса на държавния глава в текущите политически процеси и вземането на страна в партийно-политическите борби.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Неформална преди 10 години
Тази статистика изглежда една идея по-правдоподобно от тази на Алфа Рисърч. Въпреки, че отново седят големи съмнения относно ГЕРБ. Как може най-мафиотската партия и то при положение, че има и следствени от нея, напуснаха една камара хора, да е на равно с управляващата? Няма логика в това.
84
0
 
3
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Добре де ! Изравнили са се в увеличените заплати...А кога ще изравняват България със другите страни от ЕС ? Добре ,че спряха да се наричат "политическа класа".........
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички изследвания покзават че Бареков има между 4,5 и 5 процента.А Боряна Димитрова наистина мноог се изхвърли стези 7 проценат наАБв, ето че става въпрос за 1 процент.
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До май Тиквата и бандата му ще са клиенти на прокурора.Не че другите са цвете , ама герберите-милиционери счупиха ***.А тези платени прогнози са пълна заблуда.
81
3
 
8
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
От снимката става ясно,че парламентарната група на ГЕРБ,прави културно-масово мероприятие-посещение на WC-по Голяма нужда.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те са изравнени не само по резултати.Разликата е само в начина по който лъжат
79
1
 
9
 
! Отговори
N-ти избирател преди 10 години
Не вярвам да са много нормалните, вярващи на такива прогнози-те са с цел запазване на статуквото и най-общо са нечистоплътни...Едно обаче е вярно, щом ДПС агресивно, несъразмерно и дразнещо *** власт, печеливши ще са партиите с така нар. "националистическа" насоченост-борещи се за електората и остатъците от електората на "Атака".Но нормалните хора, макар и малко да са, знаят, че проклятието на РОДИНАТА са БСП и ДПС - вече са осветени, те са си едно и също зло-вече 25 години!
78
0
 
14
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
Не разбирам какво се оплаква тоя народ от управниците ! Крали ги не знам си какво още ......А ВИЖТЕ ПАК КОЙ Е ИЗБРАН НА ВЪРХА ...........Не се оплаквайте че сте гладни и жадни и пари за лекарства няма ! Работете си за по 150 евро на месец и трайте ! ЩОМ ТАКА ВИ ХАРЕСВА И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ !
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ако е вярно - аз съм ангела меркел - всички "изследвания" в които барекопеевски влиза са пълен ментак=> и останалите проценти са пълен ментак...
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласувайте за хора които по някакъв начин са доказали, че имат съвест и върха на успеха в живота за тях не са парите.Такива хора едва ли ще са богати и още по-малко известни- трябва да се откриват.Докато гласувате за мултимилионерите от БСП и ГЕРБ,те ще обират всичко каквото видят,за да си напълнят джобовете.
75
3
 
10
 
! Отговори
BOBI преди 10 години
vsi4ki komonisti socialisti vsi4kata tazi 4ervena *** trqbva da se natovarat na kartoneni korabi i da se pysnat v moreto-jalko za ribata
74
2
 
7
 
! Отговори
попа преди 10 години
Ако изборите бяха днес, знам едно: Със стари *** - пардон, с БСП, ГЕРБ, ДПС, АТАКА, Барекачанов и Реформаторите, нов бардак не се прави. Нито за един от тия бих гласувал. Ще гласувам само за тоя дето обещае Велико Народно събрание и нова Конституция, насочена към българския етнос, национализация на олигархските богатства и нови правила за всички граждани.
73
1
 
19
 
! Отговори
М даа преди 10 години
ЕДВА ЛИ ИМА ДРУГ ТАКЪВ НАРОД ОТНОВО И ОТНОВО ДА ГЛАСУВА ЗА ПРОСТОТИЯТА И ТЪПОТИЯТА..
72
4
 
26
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Чудя се как може толкова прости хора. В момента Държавата потъва . Само заемите са над 4 милиарда, а се готвят още 3 милиарда външен заем. И тука позитавовските драскачи за една ракия се чудят какви глупости да пишат. Абе прости и неуки комунисти-социалисти кой ще плаща тези заеми? КОЙ........КОЙ....
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласувайте за личности,ни за партии.Само БСП и ГЕРБ ли съществуват в България?
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП и АТАКА ще бъдат най-големите губещи на изборите. Нищо не направиха, аппс само лъжи и крадене.Да не говорим, че докараха турците на власт.
69
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
43% от българите нямало да гласуват. Еми не гласувайте, има кой да гласува вместо вас-***, турците и пенсиите гласуват на 100%.После не се чудете що ни е *** държавата и сме на тоя хал.*** народ-слаба държава.
68
27
 
11
 
! Отговори
Коко преди 10 години
БСП ще бие ГЕРБ!
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко и да се пънете драги ми спинозчета, следвашщите избори ще бъдат катастрофа за БКП. Ще имате по малко гласове от ДСП които и докарахте на власт.
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко и да се пънете драги ми спинозчета, следвашщите избори ще бъдат катастрофа за БКП. Ще имате по малко гласове от БСП които и докарахте на власт.