Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа"

Това обеща Искра Михайлова
2 фев 2014 11:56, Петя Славова
64
Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа"
Снимка: Булфото

Няма да допуснем неправомерно застрояване на природен парк „Странджа”, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНТ.

Тя припомни, че 70% от територията на община Царево е част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма.

Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове, посочи министърът. По думите й, по Черноморието има много общини, които от години работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях.

„Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно „Странджа” ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението”, каза министър Михайлова.

Тя посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания.

Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две. „Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги”, каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги – при доказано нарушение само първоначалната вноска е около няколко стотин милиона евро.

Въпреки проблемите, ОПОС успя да се справи със загубите, посочи министърът на околната среда. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината.

Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Министър Искра Михайлова коментира и темата за предстоящия КСНС при президента на тема европейски фондове: „Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим”, посочи тя.

2014 г. е ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет, каза още министър Михайлова. От следващата година тя трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние”, коментира екоминистърът. По думите й, това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Robocop преди 10 години
Не вярвам нито дума на разни министърки. Ще заграбят всичко до което се доберат. Това вече го видяхме по време на тройната коалиция.За нас остава да плащаме глобите по наказателните процедури.Оставка веднага, гадове мръсни.
31
0
 
5
 
! Отговори
източвач преди 10 години
Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа" ..... А ДА ИЗТОЧИМ ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ ?????
30
4
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Еко-фашистите няма да се спрат докато не ядем кал и не живеем в пещери.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ико ша праи сега Данчо Ментата ? Тия "ливадки" и "нивички" ...
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Селата в странджа е обезлюдяват със страшни темпове, няма вече деца които да си играят лятото до късно, училищата се затварят, скоро ще останат една шепа възрастни а ако не се намери поминък до 10 години никой няма да остане, еколозите ни обричат на глад
27
0
 
5
 
! Отговори
маалии преди 10 години
Какъв класов поглед на партиен секретар има тая!..
26
0
 
4
 
! Отговори
Р преди 10 години
За Странджа ви домиля, а северозападна България че е най-бедния регион на ЕС и също се обезлюдява?
25
0
 
7
 
! Отговори
DRAGO преди 10 години
Няма да допусне нерегламентирано застрояване.... а РЕГЛАМЕНТИРАНО ЗАСТРОЯВАНЕ?!?! Без коментар...
24
1
 
5
 
! Отговори
гешев преди 10 години
сега ще си построят по една виличка, тип семейно суперграндхотелче, за да могат лично да наблюдават за незаконно застрояване!
23
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Както гледа като бик в п.......а ,така ще ви излъже.Мъжът и Копаров го съдят заедно с Мирчо *** вече десет години за окрадения резерв и си няма ни една.Земята отдавна е обещана и взета от приятелския кръг ,само,че сега се ритат и ръфат кой да строй.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко села има да пустеят в община Царево? Защо не инвестирате в пътища и селкси туризъм. С къщи за гости и постоянни линии от автобуси до черноморието? Лъжете. Лъжете. Лъжете. Защо не инвестирате в осигуряване на работни места извън сектор туризъм.
21
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Европа,България,закони,трудност,народ,правителство,въпроси,борби,време,кое,как,кога,какво?
20
0
 
4
 
! Отговори
st преди 10 години
Вие ще го направите по бг закони хехехехе кой е казал че ще е неправомерно.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мандата ви е 4 години. А може и Вие, като министър още утре да станете от министерското кресло. Как по точно ще гарантираш, че няма да допуснеш застрояване. Такива обещания дадени от човек на временен пост са за глупаците.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От всичко това губи държавата т.е.народът ,защото е лъжат ! Държавната земя, незаконно присвоена, ще се застрои и бетонира , за радост на мафиотите и олигарсите ! А природата - да върви по дяволите!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мда ще допуснат само регламентирано застрояване на приближени фирми. Нещастници. никои са си напълнили джобовете, но няма те да плащат глобите на ЕС, а всички ние дето сме с по 400 лв заплати, без здравеопазване, без нищо, родители с по 200 лв песния
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКЪВТО ВИ ЛИДЕРА ТАКАВА И ПАРТИЯТА
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ot kade namerihte tazi jena s hitro-zloben pogled. Politicheskite mushenici na na Balgaria.
14
1
 
11
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Никога БСП-ДПС-ДС не правят нарушение те строят законно , но по техните закони. Както крадоха законно през мандата на тройната коалиция.
13
1
 
6
 
! Отговори
sashkodg преди 10 години
Тази неправомерно назначена от неправомерно избрано правителство ми обещава да не са неправомерни строежите в Странджа,за което ЕС правомерно ще ни наложи правомерни глоби.Е вервам ти г-жо министър.