Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа"

Това обеща Искра Михайлова
2 фев 2014 11:56, Петя Славова
64
Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа"
Снимка: Булфото

Няма да допуснем неправомерно застрояване на природен парк „Странджа”, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНТ.

Тя припомни, че 70% от територията на община Царево е част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма.

Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове, посочи министърът. По думите й, по Черноморието има много общини, които от години работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях.

„Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно „Странджа” ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението”, каза министър Михайлова.

Тя посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания.

Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две. „Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги”, каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги – при доказано нарушение само първоначалната вноска е около няколко стотин милиона евро.

Въпреки проблемите, ОПОС успя да се справи със загубите, посочи министърът на околната среда. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината.

Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Министър Искра Михайлова коментира и темата за предстоящия КСНС при президента на тема европейски фондове: „Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим”, посочи тя.

2014 г. е ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет, каза още министър Михайлова. От следващата година тя трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние”, коментира екоминистърът. По думите й, това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърници преди 10 години
Той е юристът, който е водил и спечелил на първа инстанция делата срещу хора като тъста на Цонев. След като Атанасов е уволнен, тъстът на Цонев, заедно с други заинтересовани от апетитните земи, обжалват решението на съда и печелят в Окръжен съд Бургас. Това става главно след като юристите на Община Царево пропускат заседания по обжалването, казва Биволъ. А в защита на ищците действа Евгений Мосинов лидер на партийната структура на БСП в Бургас и доверен човек на Сергей Станишев. Съвсем наскоро дългогодишният директор на "Странджа" Стефан Златаров, който през годините се противопоставяше
11
1
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърници преди 10 години
Такъв наследник е тъстът на Йордан Цонев Георги Николов Якимов. Имотите на тъста на председателя на Парламентарната бюджетна комисия обаче са върнати на общината с решение на съда. В защитата на Община Царево ясно е формулирано и подкрепено с документи твърдението, че нито нечии законни наследници, нито държавата е предявявала претенции към тези имоти, които изведнъж са дадени от Поземлената комисия на изникналите претенденти без документи за собственост.След като обаче на власт в Царево идва червеният кмет Петко Арнаудов, адвокатът на общината Евгени Атанасов е уволнен, разказва Биволъ. Т
10
1
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърници преди 10 години
депутатът Йордан Цонев, който е известен и с нелицеприятния прякор Данчо Ментата, има интерес в застрояването. Днес Биволъ публикува подробности относно твърдението.Според разследващия сайт сценарият с имотите на юг от Царево е следният - наследници, припознали се за собственици на апетитни парцели на първа линия, атакуват имоти, за които няма заявления за собственост от истинските наследници и които по закон трябва да станат общински. Много от тях успяват да се сдобият с решение от Поземлената комисия, за да влязат във владение на десетки декари край Резово и Варвара.Такъв наследник е тъстъ
9
1
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърници преди 10 години
БКП_БСП_ДПС СА пряките участници техните лидери:Перипетиите около застрояването на природен парк Странджа отново влязоха на фокус за обществото след протестите на природозащитници относно разрешението на ВАС Общият устройствен план на община Царево да бъде изпълнен.Основна фигура в изготвяне на плана е архитект Калин Тихолов, който беше първи кандидат за министър на инвестиционното проектиране, но беше принуден да се оттегли заради скандала Дюнигейт.В началото на тази седмица журналистът на Биволъ Асен Йорданов заяви, че депутатът Йордан Цонев, който е известен и с нелицеприятния прякор
8
2
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Бахурът е много хубаво мезе за червено вино и не само...Не го обичам купешки, правя си го сам в къщи.Не е толково сложно както изглежда.Рецептата, по която правя моя бахур е взета от моите дядо и баба.Иначе всеки регион си има своя рецепта за бахур - на много места слагат и черен дроб в него, както и различни подправки.
7
0
 
9
 
! Отговори
ощетен преди 10 години
До данъкоплатецИскаш да кажеш Слънчев град, защото Слънчев бряг остана в доброто старо време!На Черноморието, което не става с пари - става с МНОГО ПАРИ!Виж кой печели местните избори и ще ти стане ясно!
6
0
 
1
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Честит Петльов ден на министърката, както я гледам ще празнува до късно вечерта.
5
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
Само като погледнеш физиономиата на тази "министърка" на човек му става ясно че ЛЪЖЕЕЕЕЕЕ.
4
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
"Неправомерно застрояване" в природен парк, а какво е "правомерно застрояване"?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците"Това е въпрос на инфраструктура, транспорт и т.н. Не се решава със създаването на нови бунища.
2
0
 
11
 
! Отговори
данъкоплатец преди 10 години
Вервам ви !!!... Както повервах и за Слънчев бряг и ... ****НАТА ВИ !
1
0
 
10
 
! Отговори
българина преди 10 години
Другарката Министър по завоалиран начин обясни на всички - разбирам че ще унищожим част от природата , но това е данъка който трябва всички да заплатим за да може няколко човека да станат още по-богати и алчни!!!Търсенето на баланс е начин за отлагане на инвестиционите планове за поредното застрояване.Община трябвало да се развива-да но не с бетонни комплекси , какво става с Арапя и Корал??