Електронен вот, но само за българи зад граница, иска ГЕРБ

Ако Изборният кодекс бъде приет в сегашния му вид, можело да се стигне до КС
Обновена: 3 фев 2014 17:05 | 3 фев 2014 15:54, Камелия Цветанова
185
Електронен вот, но само за българи зад граница, иска ГЕРБ
Цецка Цачева Снимка: БТА

Да се въведе електронно гласуване, но само за българите в чужбина, предлагат от ГЕРБ. Електронният вот ще става след регистрация в ЦИК и ще има мерки, които да гарантират тайната на вота, увериха депутати от партията.

Според Десислава Атанасова не е вярно твърдението на червената Мая Манолова, че има решение на Конституционния съд, което определя електронното гласуване като противоконституционно.

Освен това предложение от парламентарната опозиция ще внесат днес и останалите си искания за промени между първо и второ четене в новия Изборен кодекс.

От ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията на политическите си противници, че с инициативата си за провеждане на референдум по въпроси, свързани с изборното законодателство, президентът Росен Плевнелиев изпълнява политическа поръчка и се опитва да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс.

Зам.-председателят на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Цецка Цачева отсече, че категорично иска да разсее съмненията, че държавният глава се опитва да саботира приемането на новите изборни правила, и коментира, че различията между БСП и ДПС всъщност бавят одобряването им в парламента.

„Още днес ГЕРБ ще внесе предложения между първо и  второ четене на Изборния кодекс с конкретни искания за промяна в проекта на левицата за нов кодекс. Ако по някакъв начин работата се затруднява при изработването му, причината за това няма да е ГЕРБ, а дълбоките противоречия между БСП и ДПС, които станаха ясни от първите заседания на временната комисия, която правеше проекта на нов кодекс”, коментира тя.

Като друг пример за различия между двете партии, които официално подкрепят правителството, тя посочи и проекта АЕЦ „Белене”.

„Когато социалистите и голяма част от гражданите на Плевенска област очакват рестарт на „Белене” и хората се заблуждават, че това би могло да се случи при управлението на Пламен Орешарски, Йордан Цонев заявява, че това няма да случи, докато ДПС има думата, а тя е решаваща между двете партии, за това каква политика да има правителството”, упрекна Цецка Цачева.

Тя обаче предупреди, че ако все пак Изборният кодекс бъде приет във вида, одобрен на първо четене в парламента, не е изключено да стигне до Конституционния съд.

Според нея е рано да се каже дали това ще се случи, защото социалистката Мая Манолова „даде на заден ход”.

Иначе стана ясно, че ГЕРБ не се отказва от предложението да има 31 едномандатни избирателни района, защото по думите на депутата Красимир Ципов това сега е единственият начин да има мажоритарно избрани народни представители.

Въпреки че са в опозиция, депутатите от партията настояват да се запази досегашният ред за избор на ЦИК.

„Така се дава възможност и на партиите, представени в ЕП, да имат свои членове в ЦИК. Освен това има възможност най-голямата парламентарно представена партия да излъчи председател, така че ще настояваме ЦИК да не се избира от парламента, а да се запази назначаването й с указ на президента”, заяви Красимир Ципов.

Още по темата
Относно идеята на ГЕРБ да се въведе задължително гласуване, но да няма санкции, а ваучери на стойност 20 лева при упражняване на правото на глас, Цачева обясни, че целта е да има голяма активност на вота.

Според нея явно управляващите демонстрират страх  от по-сериозна избирателна активност, защото тогава резултатите няма да се решат от твърдите ядра на партиите, а голяма роля ще има и периферията.

„Истината е една и тя е проста - БСП и ДПС разчитат на твърдите ядра, като целта им е периферията от симпатизанти да бъдат затруднени при правото им на упражняване на вота”, коментира народният представител.

Цачева напомни и за твърда подкрепа на ГЕРБ за инициативата на президента Росен Плевнелиев да се проведе референдум заедно с евроизборите през май.

Ако има и подписка в подкрепа на искането му, това ще е силен знак и ако тя е с участието на много граждани и политически сили, не е изключено ГЕРБ не само да участва, а и да изнесе тежестта по организирането на подписка, смята тя.

Относно повторната процедура за избор на главен инспектор към ВСС след провала на първата, която се оказа, че е само с един претендент за поста, Цачева отново увери, че ГЕРБ се ангажира да подкрепи всяка кандидатура, която еднозначно е излъчена от гилдията.

„Сега само народни представители могат да внесат кандидатура и заради това ние няма да инициираме предложение,без то да ни е предложено от юридическата гилдия”, увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Не само ГЕРБ - повечето десни партии ще разчитат на гласовете от Западна Европа и САЩ. Емигрантите знаят, че БСП-ДПС ги прокудиха.
146
0
 
4
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Мисля, че ректорът на СУ проф,Илчев каза истината с горчивина: "Шегуваме се с колегите помежду си: Обучаваме студенти за емигранти!" Причината не е в таксата за обучение, а в липсата на работа за младите хора. В чужбина работят 2,5 млн българи, които К,Нинова иска да лиши от право на глас, забранявайки електронното гласуване.
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Регистрация на лични данни при фиш за тото онлайн. Много полезно за любителите на електронното гласуване. Там също трябва да се регистрираш. Каквато и технология да се измисли, все ще има някой, който да знае как си гласувал. Особено при анулиране на гласуването ти, защото си се изхитрил да го повториш, като отидеш и до изборната секция с хартиена бюлетина.Как в реално време ще става проверката от секционните избирателни комисии дали не си цъкнал и на компютъра, никой не знае. Но да речем, че ще има във всяка от 12500 комисии по един компютърен гений. Който не е фен на никоя партия. И супе
144
3
 
2
 
! Отговори
Няма да му стане .. преди 10 години
При вида на този / или ТАЗИ / , на нормален мъж НЯМА ДА МУ СТАНЕ.
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това не е ли дискриминация, ние аборигените да не сме неграмотни?
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nema spasenie to reformatori to barekovv i tiya starite ce gde vijdate nesto svyasno nesto koeto ste raboti za nas nqma nito edin politik vse stari maistori na dumi
141
1
 
2
 
! Отговори
Що така? преди 10 години
Като видя тая кака ..... и ми се доакаааа!
140
0
 
2
 
! Отговори
garo преди 10 години
Чудесна идея! Така ще се спести ходенето до посолството, аз съм ЗА!
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо мъжът на снимката е облечен в женски дрехи ?
138
2
 
3
 
! Отговори
az преди 10 години
*** ***
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Относно електронното гласуване - Щом БСП разчита на турски вот, не виждам нищо лошо ГЕРБ да разчита на западноевропейския. :)
136
2
 
0
 
! Отговори
rai1 преди 10 години
bg narod plasta za 18 evrodeputati v Belgia poveche ot 36 miliona evro samo za mesechnite im zaplati. polzata ot tyahnata rabota za bg narod e pozor.bg narod plasta za 240 deputati v Sofia i za nationalna bg darjavna tzentralna administratzia poveche ot 790 miliona evro za mesechnite im zaplati, za razhodkite im s luksozni avtomobili i samoleti, za otoplenieto im s klimatitzi, za drehite i obuvkite im, za chantite i ochilata im. te sa dvoikadjiite v eu - bg pozor! +100% boikot na 25 mai!
135
2
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Ако искаме да намалее резултата на ДПС трябва да се спре въобще гласуването в чужбина! Ще се спестят е пари при това.
134
2
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Спонги, преди да пишеш виж резултатите до сега. В Турция 40-50 000 гласували и +2 депутата, българи в чужбина - 20 000 гласували. Дори да има гласуване по интернет, няма да са повече от 50 000. Българите в чужбина повечето дори не знаят кога има избори в България. (а и не ги интересува)За сметка на това ти гарантирам, че от Турция ще има 200 000 гласа най-малко. Турските служби ще организират нещата, те не са толкова загубени като Бойчето, дето иска да им сервирате властта на тепсия
133
2
 
3
 
! Отговори
Дрън, дрън. преди 10 години
До СпонгиИ как прецени,че са 250 000 души? Ходи в Анадола да ги броиш ли? Врели некипели. Тиквенски истории! За да дойдат на власт през задния вход на парламента са готови да ни вкарат автогол с електронното гласуване. Партии като ДПС ще спечелят най-много от това. Ама кога една Тиква е мислила преди да направи нещо? Ако можеше да мисли логично тя нямаше да бъде Тиква.
132
2
 
2
 
! Отговори
възмутително! преди 10 години
До psihologНе е никакъв психар бойко стоев. Психаря си ти,ако смяташ, че ще ти позволим да облагодетелстваш чуждата държава с данъците и своя принос и накрая имаш наглост да командваш у нас кое как да бъде. Айде скрий се! Такива *** и далавераджии не ни трябват тук. Ти ли ще решаваш вместо нас кой да ни управлява и кой не?
131
2
 
3
 
! Отговори
много умно! преди 10 години
До СпонгиЗатова пък с електронното гласуване ДПС ще стане първа политическа сила. От 1950 г досега няколко милиона турци са емигрирали от България в Турция и по света.
130
2
 
2
 
! Отговори
пфу преди 10 години
Колкото до електронния вот, нали си давате сметка, че зад компютрите седят хора. Вотът може още по-лесно да се фалшифицира. няма разнасяне на бюлетини, достатъчно е хакер, умеещ да подменя данните. Аз на нищо електронно нямам доверие. Така е, откакто открих, ще компютърът ми се следи. Ще гласувам само ако искам. Не виждам политиците да се борят за доверието ми. Виждам само как се опитват да ме принудят да гласувам. Насила.
129
3
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Едно хубаво нещо предложено от ГЕРБ.Роднините ми в Бурса много ще се зарадват че са заети хора и много пътуват.Може да се олучят в Лондон или да са в САЩ .И като на праламентарните избори не можаха да гласуват
128
2
 
4
 
! Отговори
няма преди 10 години
Няма да гласувам задължително. Гласуването е право, а не задължение.