Електронен вот, но само за българи зад граница, иска ГЕРБ

Ако Изборният кодекс бъде приет в сегашния му вид, можело да се стигне до КС
Обновена: 3 фев 2014 17:05 | 3 фев 2014 15:54, Камелия Цветанова
185
Електронен вот, но само за българи зад граница, иска ГЕРБ
Цецка Цачева Снимка: БТА

Да се въведе електронно гласуване, но само за българите в чужбина, предлагат от ГЕРБ. Електронният вот ще става след регистрация в ЦИК и ще има мерки, които да гарантират тайната на вота, увериха депутати от партията.

Според Десислава Атанасова не е вярно твърдението на червената Мая Манолова, че има решение на Конституционния съд, което определя електронното гласуване като противоконституционно.

Освен това предложение от парламентарната опозиция ще внесат днес и останалите си искания за промени между първо и второ четене в новия Изборен кодекс.

От ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията на политическите си противници, че с инициативата си за провеждане на референдум по въпроси, свързани с изборното законодателство, президентът Росен Плевнелиев изпълнява политическа поръчка и се опитва да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс.

Зам.-председателят на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Цецка Цачева отсече, че категорично иска да разсее съмненията, че държавният глава се опитва да саботира приемането на новите изборни правила, и коментира, че различията между БСП и ДПС всъщност бавят одобряването им в парламента.

„Още днес ГЕРБ ще внесе предложения между първо и  второ четене на Изборния кодекс с конкретни искания за промяна в проекта на левицата за нов кодекс. Ако по някакъв начин работата се затруднява при изработването му, причината за това няма да е ГЕРБ, а дълбоките противоречия между БСП и ДПС, които станаха ясни от първите заседания на временната комисия, която правеше проекта на нов кодекс”, коментира тя.

Като друг пример за различия между двете партии, които официално подкрепят правителството, тя посочи и проекта АЕЦ „Белене”.

„Когато социалистите и голяма част от гражданите на Плевенска област очакват рестарт на „Белене” и хората се заблуждават, че това би могло да се случи при управлението на Пламен Орешарски, Йордан Цонев заявява, че това няма да случи, докато ДПС има думата, а тя е решаваща между двете партии, за това каква политика да има правителството”, упрекна Цецка Цачева.

Тя обаче предупреди, че ако все пак Изборният кодекс бъде приет във вида, одобрен на първо четене в парламента, не е изключено да стигне до Конституционния съд.

Според нея е рано да се каже дали това ще се случи, защото социалистката Мая Манолова „даде на заден ход”.

Иначе стана ясно, че ГЕРБ не се отказва от предложението да има 31 едномандатни избирателни района, защото по думите на депутата Красимир Ципов това сега е единственият начин да има мажоритарно избрани народни представители.

Въпреки че са в опозиция, депутатите от партията настояват да се запази досегашният ред за избор на ЦИК.

„Така се дава възможност и на партиите, представени в ЕП, да имат свои членове в ЦИК. Освен това има възможност най-голямата парламентарно представена партия да излъчи председател, така че ще настояваме ЦИК да не се избира от парламента, а да се запази назначаването й с указ на президента”, заяви Красимир Ципов.

Още по темата
Относно идеята на ГЕРБ да се въведе задължително гласуване, но да няма санкции, а ваучери на стойност 20 лева при упражняване на правото на глас, Цачева обясни, че целта е да има голяма активност на вота.

Според нея явно управляващите демонстрират страх  от по-сериозна избирателна активност, защото тогава резултатите няма да се решат от твърдите ядра на партиите, а голяма роля ще има и периферията.

„Истината е една и тя е проста - БСП и ДПС разчитат на твърдите ядра, като целта им е периферията от симпатизанти да бъдат затруднени при правото им на упражняване на вота”, коментира народният представител.

Цачева напомни и за твърда подкрепа на ГЕРБ за инициативата на президента Росен Плевнелиев да се проведе референдум заедно с евроизборите през май.

Ако има и подписка в подкрепа на искането му, това ще е силен знак и ако тя е с участието на много граждани и политически сили, не е изключено ГЕРБ не само да участва, а и да изнесе тежестта по организирането на подписка, смята тя.

Относно повторната процедура за избор на главен инспектор към ВСС след провала на първата, която се оказа, че е само с един претендент за поста, Цачева отново увери, че ГЕРБ се ангажира да подкрепи всяка кандидатура, която еднозначно е излъчена от гилдията.

„Сега само народни представители могат да внесат кандидатура и заради това ние няма да инициираме предложение,без то да ни е предложено от юридическата гилдия”, увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До специaлистТи от Германия ли ми пишеш как да се оправят нещата тук. Я по-добре недей.... Живей си там и ни оставете ние тук да си решаваме гласовете. Никакви външни или електронни вотове. Никакъв вот без средно образование. Никакъв вот под строй или масовки извозвани с бусчета и камиончета. А и най-важното избори с под 65% избирителна активност да се приемат за нелегетимни. И ДАЙТЕ ПО СВЕСТНИ КАНДИДАТИ ЗА ВОТ ДОСЕГАШНИТЕ ОТПАДАТ ПО ПРЕЗУМПЦИЯ.
86
3
 
8
 
! Отговори
Asen преди 10 години
Не е редно българите зад граница да имат повече права от мен, българин в страната. Дори по-редно е да е обратно. Все пак избираме управници на Бъгария, а те директно ми влияят за разлика от избирателит в чужбина.
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е сега комунистическия баламурняк дето преди ден-два ми обясняваше как в Русия не се подготвяло въвеждането на Новия Световен Ред чрез бавно и постепенно затягане на режима. Как ще коментира стрелбата на ученика ? Известно ли му е че това е стара практика на диктаторите в САЩ и Русия да използват психотронно оръжие срещу отделни хора с цел определени действия. Какви са тези бойни кораби в морето дето щели да пазят игрите ? От какво ще ги пазят и кой ще ги напада с балистични ракети ?
84
0
 
1
 
! Отговори
Kamen преди 10 години
Тоя филм с 31-те мажоритарни кандидати вече сме го гледали и е супер нечестен. В избирателните райони на София град 400000 души избират един мажоритарен кандидат, а в Търговище и Силистра по 120000 вкарват пак един мажоритарен кандидат. Така се получава, че гласовете на хората в различните части на България тежат различно. Мажоритарно трябва да се избират примерно половината или 1/3 от всички депутати, за да е честно между районите.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все пак,по-честно е българите,които не живеят тук да не гласуват. Защо някой,който не живее тук и не знае дали въобще ще се върне (по-често е така) ще определя кой да управлява.Ако някой толкова държи на страната си да си дойде и да гласува.Да не говорим,че в много случаи те дори не знаят български.
82
5
 
3
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До специaлисПо добре да не ги отварят. Ако толкова им се гласува самолетчето и в родината. Ама това го няма никъде да живееш на кънда в г.за, да не плащаш тук нищо, да нямаш пряк социален контакт със събитията тук и да си радетел да гласуваш. Това е недемократично някак си. Да избираш на друг робовладетеля след това дим да те няма. Какво толкова сте се закъхарили по тая чужбина за наще проблеми не ми е ясно. Някой от нас да го интересуват ваще проблеми там и да взимаме отношение...
81
3
 
3
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Пичове, другaтa истинa е, че без aдеквaтен изборен Кодекс, товa мизерно и порочно упрaвление ще продължи дa влaствa, под формaтa нa еднa, или другa " коaлиция"! Електронното глaсувaне зa нaшите бългaри нa зaпaд и гермaнскaтa смесенa, но с реaлен мaжоритaрен вот, е фaкторa, който може дa спaси Родинaтa ни! Всички беди зa нaродa ни идвaт от и след " изборите", които ни нaтрисaт вече толковa години!
80
11
 
12
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Герберите се плашат от електроно гласуване че не знаят какво е компютър.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да,а КС взема решения под диктовката на БСП и ДПС,Трябва пълен ремонт на държавата,като се започне точно от КС и се стигне до държавните чиновници на най-ниско ниво,а също и в полицията (там се започва от министъра и до последния полицай) Представяте ли си как в някоя европейска държава ще ви спре полицай и ще ви поиска 20 евро.
78
2
 
5
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
до 81Спекулирaш популисче- aтaкистче, не турските глaсове те притеснявaт, a ДЕСНИТЕ! Турците и сегa всички, които сa с Дпс глaсувaт зa тях!
77
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До специaлис / 82Много точно !
76
5
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Добро предложение !
75
6
 
14
 
! Отговори
специaлис преди 10 години
Истинaтa по въпросa е вaжнa:1. Имaме стотици хиляди бългaри, живеещи и рaботещи нa Зaпaд. Тези хорa имaт прaво нa ВОТ, имaт прaво, колкото тези, които сa тук! Проблемa е, че Бсп, Дпс и aтaкa се стрaхувaт от ВОТA НA ТЕЗИ БЪЛГAРИ. Те сa нaясно, че почти никой от чужбинa не би глaсувaл зa русофилскaтa им политикa! 2. Сегaшните " секции" в чужбинa облaгодетелствaт единствено избирaтелите нa Дпс, пребройте КОЛКО СЕКЦИИ ВИНAГИ СЕ ОТВAРЯТ В Турция и колко в ЕС И СAЩ!
74
6
 
5
 
! Отговори
ДПС преди 10 години
Само така како! Само така!Така още 200 000 наши хора в Турция ще могат да гласуват! Браво!
73
4
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
Що не се затворят с пужарникарчиту у една стая и .......!Поне 1 година там.Бога ми, ще си отпочинат хората.
72
4
 
11
 
! Отговори
Що така? преди 10 години
Тая кака като я видя......... и мъжкото ми достойнство се свива,свива !
71
3
 
7
 
! Отговори
BG преди 10 години
I KAKVA IZLEZE OT CQLATA RABOTA-4E BOIKO I CA4EVA VSYTNOST E EDIN EDIN 4OVEK
70
5
 
7
 
! Отговори
Руса тиква... преди 10 години
И само това да е възможно *** ще разбият системата и ще има изцяло фалшифициран вот. Нека не забравяме, че никой от тези умни и интелигентни не може да се сравнява по изобретателност с ***. Тези в чужбина и тези от ГЕРБ са като малки деца пред ***. Нека ГЕРБ-авите да си траят щом са прости и не знаят.
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво е това на снимката веее,....травестит от някой евроГEЙпарадна "най европейската" партия ГEЙБ?
68
4
 
10
 
! Отговори
ATAKA преди 10 години
BOIKO MAHNI PERUKATA BOIKOOO