Военният министър се оплака от липса на пари

Планира модернизация, надява се да не остане намерение
22
Военният министър се оплака от липса на пари
Снимка: БТА

Системното разминаване между потребностите на сектора за отбрана и наличните ресурси през годините продължава да се отразява негативно върху отбранителните способности на Българската армия, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в изказването си при откриването днес на двудневната конференция на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов в София, цитиран от БТА.

Финансовият недостиг допълнително усилва натрупания през годините негативен ефект от слабости и пропуски в управлението на системата за отбрана.

Пред нас продължава да стои предизвикателството да намерим оптимален баланс между разполагаемите ресурси и планираните отбранителни способности за изпълнение на задачите на въоръжените сили, както и да повишим ефективността от изразходването на средствата, колкото и да са те, посочи Найденов.

През настоящата година ще продължи трансформацията на въоръжените сили, акцент в нея ще бъдат професионализацията им, разбирана като повишаване на професионалната подготовка на всички категории военнослужещи, както и модернизацията.

Още по темата
Сред основните приоритети Найденов посочи прегледа на структурата на въоръжените сили, който вече е в ход и ще приключи до края на юни, като цели отговор на въпроса какво е постигнато, а не да бъде съкращаван личен състав, както това е ставало преди. Намеренията са като резултат от прегледа през втората половина на 2014 г. при необходимост да бъде разработена и внесена за приемане в парламента програма за развитие на въоръжените сили, включваща основните параметри, или нов план за развитие на въоръжените сили с продължителност от 4 до 6 години. Ще бъде изготвена финансово осигурена програма за модернизация, посочи Найденов, който се надява, че тя няма да остане на нивото на инвестиционни намерения.

Найденов припомни, че съгласно с приетия пакет за "Цели на способностите 2013" "ние сме приели за изпълнение 55 цели, които трябва да реализираме до 2028 г., на обща стойност малко над 2 млрд. и 300 млн. лева. Декларираме 50 формирования за колективната отбрана на НАТО, като 35 от тях са продължение от пакета "Цели на въоръжените сили" от 2008 година. От тях 20 са преминали сертификация, но са сертифицирани с някои ограничения, което трябва да се промени.

Средата за сигурност, в която работим, не се е променила в сравнение с предишната или по-предишни години, и ако изобщо може да се забележи промяна, то тя не е към повече сигурност и стабилност", отбеляза Найденов. Остават динамиката и високата непредсказуемост, асиметричните рискове. В страната една от "светлинките в тунела" е оптимизмът в началото на годината по отношение на инвестиционната активност, национални или чуждестранни инвестиции и икономически растеж, съчетан с подобрена събираемост на държавните приходи и вземания. Ще доведе ли това до подобряване на ситуацията от социална гледна точка - трудна прогноза, но отговорът е по-скоро "да", посочи Найденов. По думите му това със сигурност ще намали напрежението в обществото и ще създаде по-благоприятна среда за реализация на намеренията и очакванията на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ КАТО ХРАНИ БЕЖАНЦИТЕ С ЯХНИЯ ОТ НАХУД, ТАКА ЩЕ Е, КОЙ МУ ТЪРСИМ В ИРАК АФГАНИСТАН И КЪДЕ ЛИ НЕ ТА НЕ СИ ПАЗИМ ГРАНИЦАТА, ТА НА ВСИЧКО ОТГОРЕ, НАШИТЕ ВОЙНИЦИ, ДА ИМ ГОТВЯТ И ХРАНЯТ БЕЖАНЦИТЕ СЪС ЗАБЕЛЕЖЕТЕ АРАБСКА КУХНЯ - ЯХНИЯ ОТ НАХУД, АБЕ ДА ПИТАМ, КОГАТО СМЕ БИЛИ ПОД 500 ГОДИШНО РОБСТВО И ТЕХНИТЕ ПРАДЕДИ МОЖЕ БИ СА КЛАЛИ НАШИТЕ В БАТАК И ПЕРУЩИЦА И БРАЦИГОВО, ДАЛИ ПРЕДИ ДА НИ КОЛЯТ СА НИ ГОЩАВАЛИ С НАША КУХНЯ
17
0
 
0
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
От три мандата насам не можем да си купим десетина изтребителя. Баси държавата дето сме.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като няма пари, да съкращава. И без това има много военни, които ходят на работа само за да си вземат заплатите. А този плач за още пари, звучи много грозно в ушите на тези, които се скъсват от работа за 400 лева. От тях ли да вземат та да дадат на ***?
15
0
 
2
 
! Отговори
strast gubek преди 10 години
da si izraboti sam parite.vij Azis v youtube ima 15 000 000 pochitateli.
14
0
 
2
 
! Отговори
sashkodg преди 10 години
И аз искам да се оплача от липса на пари.
13
0
 
1
 
! Отговори
Маю Манолов преди 10 години
Платихме заплатите за януари, разпределихме си процентите и годишния бюджет свърши.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приятели,Най-важното при съвременните сделки с оръжие е "офсета"...!!!- Чрез офсетни дделки за отбратага можем да направим Технологична революция в Икономиката!!!- Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави, чрез военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции. Да вземем като пример закупуването на НОВ универсален тактически изтребител:- Разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са по-големи и не носят никакви икономически ползи, що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)".
11
4
 
1
 
! Отговори
Силвия Кацарова преди 10 години
Потъваааа, червеният кораб потъвааа....:)))
10
1
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Ангелов,Щом:- "Финансовият недостиг допълнително усилва натрупания през годините негативен ефект от слабости и пропуски в управлението на системата за отбрана..."И щом:- Окупационния корпус в Афганистан е ной-голямата "перо" в Разходите...- Ами върнете го в България... Нарко-търговията си върви и без нашите пазванти...!!!.
9
0
 
6
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Ачка, я кажете защо тихом-мълком режете годна техника за скрап? Да ти припомня ли как само за 5 години в периода 98-*** - 2003-та, нарязахте за скрап и разпродадохте самолети с остатъчен ресурс като МиГ-23 и Су-22, или пък как за същия период ликвидирахте ракетни войски и пак разпарчатосахте всичко? Какво да кажем за закритите поделения, летища и останалата бойна техника с която въртите далавери за милиони. Единственото което можете е да си прехвърляте вината и да крадете, мизерници!
8
1
 
5
 
! Отговори
Запаса преди 10 години
Абе Манолкин, абе Марийкин, каква модернизация ти се привижда. Кого ще модернизираш, *** и турците от "Войските" на Нейко Ненов ли бре??? Само вдигаш заплатите и ревеш като *** за пари...Айде оди си да топлиш Майчето...А едно време имахме армия.............
7
1
 
9
 
! Отговори
сливналия преди 10 години
сакръщения трябва.колко хора седят по поделенията и търкат столовете и спят на работа ако знаете само!!!!!!до кога ще ги хрантутем тия ????
6
1
 
10
 
! Отговори
Старшина преди 10 години
Този измислен министър ( част от наградата за Мая Манолова по случая Костинброд) преди два дена вдигна заплатите в министерството, тъй като имал *** по бюджета. Днес реве ,че няма пари! Да си омита крушите и да сиходи в къщи вместо да се "мъчи" на ползу роду!
5
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Първото нещо заявено от министъра беше отказ да прави реформи в министерството.Сега финикийски знаци му се привиждат.Иначе *** си го харесват ,ама края няма да е хубав на филма.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама нали скоро от резерви на министерството намериха пари за увеличение на заплатите ?
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма страшно Ачо на изборите ще поправим грешката
2
1
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Ама ние войска нямаме,пари искаме за модернизация - на какво ? И с какви средства се канеше преди няколко дни да вдигаш заплатите на цивилните в армията ,като такива пари просто няма !
1
1
 
13
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Без глупости, кат не можеш да си ходиш.