"Медиана" дава евродепутати за 6 партии, за АБВ – не

"Атака" също остава зад борда при избори, проведени днес
Обновена: 9 фев 2014 15:48 | 9 фев 2014 15:00,
235
"Медиана" дава евродепутати за 6 партии, за АБВ – не
Социологът Кольо Колев. Снимка: БТА

Ако изборите са днес, шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП (24,8%), ГЕРБ (19,3%), ДПС (9,5%), България без цензура (7,1 на сто), Реформаторски блок (6,4%) и Национален фронт за спасение на България (НФСБ) - 3,3%.

Това каза на пресконференция на тема: "Обществено-политически нагласи – февруари 2014 г." Кольо Колев, директор на социологическа агенция "Медиана".

Същите тези шест партии към момента имат възможност да излъчат и евродепутати, допълни той, представяйки данни от национално представително изследване, направено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи.

Колев коментира, че има значително нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура", като основни  "донори" на тази формация са ГЕРБ и "Атака".

"Към момента "Атака" и АБВ не дават индикации, че са в състояние да прескочат изборната бариера и да излъчат  евродепутат", заяви той.

Социологът обяви, че към момента подкрепата за АБВ е 1,9 на сто, не се потвърждават слуховете за някакъв  "дивен пробив" от 6-7-8% на формацията на Георги Първанов.

Данните от изследването показват, че съотношението на силите между управляващи и опозиция са практически изравнени - с лека доминация на управляващите.

На въпрос само наближаващите избори ли влияят на тези резултати, или има и друго, социологът коментира: "Имаме намаляване на песимизма, нещо, което не е характерно за зимните месеци. До голяма степен се дължи на изборите и на залога в тях. Големият въпрос е запазил ли е министър-председателят Пламен Орешарски доверието, или е загубил и трябва да си ходи".

По думите му обаче доверието към настоящото правителство се е покачило с 6% за два месеца, а разочарованието е спаднало с 2% .

"Логично, няма и доминираща обществена нагласа за искане на оставка на правителството. Оставка на правителството искат 34%, а желаещите то да бъде оставено и да продължи да работи, са 45%. Останалите нямат мнение. Като цяло, въпросът за властта, за оставка или продължаване на мандата, се прехвърля върху евроизборите", обясни той.

Според Кольо Колев се наблюдава картина на по-скоро предизборна ситуация, характерна не толкова за европейски избори за евродепутати, колкото за парламентарни избори.

"Поради тази причина тези избори ще бъдат натоварени с доста по-различен смисъл от тясната конкретика", настоя социологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
9
 
34
 
! Отговори
25 ??? преди 10 години
Двадесет и пет процента за БСП ??? кольо ,райчев и сие социолизи милионери с нови опорни точици . Досаждате на хората вече ,дори не ставате за смях.
189
8
 
34
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кольо дава каквото му дадат.
188
8
 
35
 
! Отговори
Бай Онзи преди 10 години
Колъо "Истината" този е прекалил с процентите повече отколкото с алкохола . ББЦ с Ники Шизофренията не 7,1 , а 0,71 немогат да постигнат . Колев е заработил солиден хонорар.
187
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дерзайте другари При тази преднина от 6% отивайте директно на предсрочни избори и после стабилно червено правителсво.Или и вие не вярвате на Червен Кольо?
186
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
197 колко си заблуден.
185
8
 
36
 
! Отговори
Щерю преди 10 години
Вижте само алкохолизираната муцуна на голфъра! Лъже или казва истината............
184
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А споредагенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ , КОИТО ДОРИ ШАРЛАТАНИНА М.КОНСТОНТИНОВ НЕ ОТРИЧА, с въпрос:- Как ще гласувате, ако БСП, ДПС и Атака премахнат плоския данък, въведат МРЗ = Обществения мин. от 562лв. и Мин. пенсия 360лв. = Жизнения мин.Се получиха резултати:- БСП - 37% - ГЕРБ - 19%- Атака 12%- ДПС - 7%- Без цензура - 6%Другите са под масата с мръвките, но В шаба на ГЕРБ след преизчисляване по метода Костинброд получили:- ГЕРБ - 25%- НФСБ 20%- БСП - 12% - ДПС - 6%- Без цензура 4%.
183
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За БСП, ГЕРБ и ДПС е ясно, че влизат ( за жалост) Ако партии като цензурката, хатака, и лъжереформатори влязат жална ни майка.
182
8
 
41
 
! Отговори
Кольо Червеното преди 10 години
Коле, ти си такъв долен комунист, че имаш перманентна червенина по лицето. Ама то е от срам, че манипулираш така явно резултатите, за да осигуриш емоционален комфорт на онези, които ти плащат.
181
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧУГУНЕНАТА КРАТУНА КОЛЮ
180
8
 
35
 
! Отговори
СМЯХХL преди 10 години
Първанов сега разбира каква червена месомелачка е БКП/БСП ! Първанов добре дошъл в реалния свят. Силно ме съмнява да пребориш тези червени ***.
179
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКАЖЕ ЧЕРВЕН КОЛЮ ЗНАМ КАКВО ЩЕ КАЖЕ !
178
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако изборите са днес, шест партии могат да преминат 4-процентната бариера""Национален фронт за спасение на България (НФСБ) - 3,3%."3,3>4?!?!?! БКП математика му се вика на това.
177
11
 
45
 
! Отговори
Винету преди 10 години
"Мъдияла" отново обслужи мафията на БСП и ДПС. И това проучване май е правено на "Позитано". Завишени % за *** и, разбира се, безумно високи за новия пудел на Пеевски - как бе, Кольо, разбра, че гласове за Кап_та се прехвърлят от ГЕРБ и Атака или така ти е поръчано?
176
9
 
43
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Ех, мамин Колю. пак се е изпразнил в червено.
175
9
 
40
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Тоя май си живее в някакъв негов свят.И той е свързан с 50 те години на миналия век.
174
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От опита си с атака, разбрах едно, никога повече да не гласувам за националисти!
173
14
 
38
 
! Отговори
Васко преди 10 години
АТака извън скалата, а ? :) Абе тия луди ли са ? Кого заблуждават, искат да кажат че истината я разбира нищожна част от населението - беше то, сега е друго. Медиана се самоубиват като агенция. Да им е сладко, както казват в сериалите по БТВ.
172
9
 
38
 
! Отговори
четящ изследвания преди 10 години
Как може да се прави анализ,когато си изследвал 1000 души?От месеци наред всеки ден излизат изследвания и мощно се обработват хората.Социол.агенции,журналисти,политици говорят за тези избори като за парламентални,а не за европейски.Всичко в България върви наопаки.Такава блюдолизщина,че да ти се повърне.Как един журналист не им скочи на тези продажници и да ги сложи на мястото им.Дано хората не се поддават на манипулациите им.
171
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гнусното е, че наистина има нужда от националистическа формация и че нещагта които казавше Атака а сега и Бареков по принцип са верни, само че по принцип те няма да се случат, защо всичики се определя от спонсора -спонсора на Атака бе КРемъл,, а на Бареков е една корпорация. И ако При сидеров имаше някакъв илюзерен шанс да тръгне срещу правилата на ЕС, то при Бареков е абсурдон да тръгне да се бие с монополите.