Няма да спасяваме фалирали заводи с пари от бюджета!

Ще се въздържаме да влагаме пари в закъсали фирми, увери Орешарски
11 фев 2014 12:00, Надежда Бочева
67
Няма да спасяваме фалирали заводи с пари от бюджета!
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Правителството не възнамерява да прави държавна индустрия или да реанимира фалирали предприятия. Не знам защо е създадено впечатлението, че с бюджетни средства ще правим реиндустриализацията. Нито един лев от бюджета няма да отиде за придобиване на производствени активи.

Това каза премиерът Пламен Орешарски по време на Националния форум „Правителство-Бизнес”.  в отговор на въпрос как ще бъдат съживяват държавните предприятия.

Припомняме, че от страна на правителството вече беше дадена заявка, че държавата ще възстанови отдавна фалиралото предприятие „Химко“ - Враца и се опитва да откупи закъсалото „Ремотекс“ - Рандево.

Още по темата
„Говорим само за насърчаването на частните инвестиции в реалния бизнес“, уточни днес Орешарски.

Той допълни,  че през последните десетина година има доста частни инвестиции в индустрията. „Ще засилим този процес. Затова работим по рестарта на някои големи в миналото предприятия“, каза премиерът. Според него частни инвеститори имат намерение да вложат средства в съвършено нови технологии, затова вероятно ще ползват само името на стари предприятия.

Национализация или влагането на публични средства в закъсали фирми ще се въздържаме да правим, за разлика от САЩ, когато си спасяваха банковата система. Частните инвестиции гарантират ясна отговорност за риска – не можем да рискуваме публични средства, допълни министър-председателят.

Вицепремиерът Даниела Бобева потвърди, че е сформирана работна група с представители на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), академичните среди и бизнеса, която разработва национална програма за реиндустриализацията по рамка, зададена от Евросъюза. Тя припомни, че един от въпросите, които поставя редовно бизнесът, е за индустриалната инфраструктура – за наличието на пътища, депа за отпадъци и други съоръжения до промишлените зони. Това е сериозна пречка пред развитието на бизнеса, отчете Бобева.

В отговор на въпрос Орешарски каза, че, ако в един град има изоставени индустриални мощности, е по-логично те да се реновират, вместо да се правят нови. Но тъй като те обикновено са частни, местните власти се насочват към изграждането на нови технологични паркове.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че до март ще стартира нова схема към Националния гаранционен фонд в размер на 500 млн. лв., с цел да се улесни достъпът до кредити на фирми, спечелили проекти по новите оперативни програми.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Темповете на събираемостта на приходите не са удовлетворителни. Създаден е пакет от мерки за подобряване на събираемостта на данъците за приходи". Много важна част от изказването. Ако тук се оправи системата, доста повече пари ще влизат в държавната хазна.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски ако не може да стабилизира икономиката, няма кой!
56
1
 
1
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Изгнили орех ти ли не знаеш? Това го говорят твоите министри. Подавай оставката на правителството,и стига срам. Кой нормален инвеститор ще дойде при такива като вас,МАХАЙТЕ се.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА НА НЕКАДЪРНОТО МАФИОТСКО ПРАВИТЕЛСТВО!ЧЕРВЕНИ ***! АНАТЕМА ВИ!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГГАРИЯ ОТ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА!АМИН!
54
1
 
2
 
! Отговори
LoL преди 10 години
Kомунисти/дс , турци/дс ,aтакисти/дс и бандити/дс -стрижат яко овчия ни народ и ни набутат в такова путинско блато, че никой нормален инвеститор няма да погледне към територията ни.А раята им се радва,че ги тикат бързо към гробищата.БСП=БКП(кгб,дс) е безпомощна само когато е изправена пред обикновено и неконтролирано недоволство.....и....когато я обвиняват във връзки с престъпния свят...
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обущарски и шибаното му мафиотско правителст да се махат от властта немендленно...Червени миризливи,некадърни и крадливи "бивши"*** и настоящи социалистически ***!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалистическо-турското-хулиганско правителство на мафията е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
51
1
 
2
 
! Отговори
MaHeKeHa преди 10 години
Естествено че няма да спасяваш, нали трябва да папате...Ей така като гледам като се почне от 1-я и се свърши до... 250 и не знам кой си депутат. Ама не се притеснявай, тя голяма тояга идва. О да, ще ядеш народен лабут, та пушек ще се вдига...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нуждаем се от нови заводи, в които 51 проценат участие да има държавата - за автомобили, за бяла и черна техника и така нататакъ. Знаете ли хадилнииц в България се продават от полша, турция, сърбия, черан гора, МАКЕДОНИЯ,,гърция,, Русия,китай, но не и от българия. Можете ли да намерите поне един българск бойлер сред всичик балкански нации? а дени българсик автомобил?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До момента това правителство освен да рсздава пари на *** друго не прави.
48
1
 
0
 
! Отговори
акуд преди 10 години
"Не възнамеряваме обаче да правим държавна индустрия, нито да реанимираме фалирали предприятия" така е депесарски, по изгодно е да се инвестира в потомствено НЕработещи роми които вместо да внасят пари в държавата като данъци , те я ограбват чрез вземане на помощи. гОлем си орешарски
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фалиралите предприятия - на западни "инвеститори" за жълти стотинки.
46
4
 
3
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Гордея се с министър-председателя на България! Доцент Пламен Орешарски! Най-сетне компетентен специалист е начело на държавата. Успех на правилтеството!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значение има предприятието държавно ли е или частно,ако и в двата случая попадне на НЕКАДЪРНИЦИ!! Няма аналог в света-100%приватизация,нещо с което искаме да изумим света!!Предприятието,било то държавно или частно е като собствен дом!!Или се грижиш за дома си като добър стопанин и го правиш райска градина или като алкохолик продаваш всичко и го правиш пустиня само и само някой да ти осигури поредната доза алкохол!!В момента за съжаление сме АЛКОХОЛИЦИ!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Олигофренов, с Костов раздържавяваше, със Съсела ни вкара в кризата, сега ще ни разкатаеш фамилията с Мазньо и Болен. До кога бе народе, до кога ще вярваш и гласуваш за ДС агентите на БСП и ДПС!!!!
43
2
 
2
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
БОРДЪТ ПАДА, ПИЧОВЕ, ОРЕШАРСКИ ЗНАЕ ЗАЩО!!!Явлението предстои след година и половина и ще е главоломно по представите на народа, а истината е в ред показатели, за които простосмъртните нямат хоризонт - сори, бяхме хубава страна!!!Правителството ще се задържи, в различен формат, но със същите фигури, а политиката в случая няма как да не е праволинейна, дори и ГЕРБ и РБ, ще се набълбукат - кризата предстои!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Dobrite zakoni za chastno proizvodstvo vodiat do konkurentna sposobnost. Konkurenciata shte svali nekorektni i slabi proizvoditeli i shte napravi balas mejdu potrebitel i proizvoditel. samo togava tarseneto shte opredelia cenite, no triabva da ima dobri zakoni i silno proizvodstvoRABOTA SE ISKA ! NE RAZMOTAVANE, HITRUVANE I JIVOT VARHU DARJAVNITE PARI !
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 45Tvoeto mislene e nai goliamata greshka na balgarite.imahme darjavno proizvodstvo koeto veche vednaj falira.Obshtoto e nai bezstopanstveno !Obshtoto e nai lesno za kradene !Obshtoto i kuchetata ne go iskat ! NE JIVEITE S ILUSII
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо държавата не отваря държавни заводи хората да работят а ги дават на чужди фирми и разни олигарси????*** такива всичките.Съсипахте ни.на изборите ще гласувам за АТАКА
39
1
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
а след като за 24 години фалирахте и държавата поне нея ще я спасите ли ???