Готвят смяна на шефа на Сметната палата с нов закон

Цонев обвинява одитния орган в неефективност
Обновена: 13 фев 2014 13:23 | 13 фев 2014 13:23,
15
Готвят смяна на шефа на Сметната палата с нов закон
Шефът на Сметната палата Валери Димитров. Снимка: архив, Булфото

Председателят на Сметната палата Валери Димитров ще бъде сменен. За целта депутати от БСП и ДПС внесоха проект за промени в Закона за Сметната палата, твърди в. "Труд".

"Връщаме старата структура на палатата и тя отново ще стане колективен орган, а съставът ще бъде сменен, ако законът бъде приет", е обяснил пред вестника Йордан Цонев, председател на Бюджетната комисия, който е сред вносителите на промените.

В момента Сметната палата се ръководи от председател - Валери Димитров, който има двама заместници. По думите на Цонев палатата вече ще се състои от председател и осем членове одитори, които заедно ще разглеждат одитните доклади и ще ги приемат с мнозинство.

Според сега действащия закон председателят се избира за срок 6 години, а заместник-председателите за срок 7 години.

В проекта на Йордан Цонев е записано, че Сметната палата става колегиален орган, като председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

В мотивите към проекта се посочва, че въпреки наличието на контролни институции все още се правят нарушения при изразходването на публични средства, в включително при обществените поръчки. Според вносителите корупцията остава основен проблем в държавното и местно управление.

За одитната институция в проекта пише, че „ролята на Сметната палата да подобри управлението на публичните средства и дейности беше съвсем неглижирана в последните години. Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство“.
Според депутатите основна част от причините за неефективното функциониране на тази институция следва да се търсят в Закона за Сметната палата.

Основен недостатък на сега действащия закон е преминаването от колегиален към едноличен одитен орган, изтъкват вносителите. Според тях в този „състав" палатата няма нито едно правомощие в областта на одита и във връзка с нейната основна функция, предвидена в Конституцията - да осъществява контрол по изпълнението на бюджета.
На практика основната одитна дейност се концентрира в едно лице и това е председателят на Сметната палата.
Обективно погледнато, едноличният модел на управление на всяка институция, особено ако е извън изпълнителната власт, създава предпоставки за лесно външно влияние, се посочва в законопроекта.

„Теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние“, допълват вносителите. Според тях функцията на заместник-председателя на Сметната палата в сега действащия закон е напълно безсмислена.

Депутатите твърдят още, че Сметната палата е изоставила основната си функция - анализ на публичния сектор чрез одит на изпълнението и се е ориентирала към инспекционния контрол и финансовия одит, които не са основна задача на одитните институции в другите страни.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
?? преди 10 години
До Анонимена хората там работят за жълти стотинки, не са като в Европейските сметки палати
12
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Наближава време Данчо ментата ,да попита Бисеров когато падне от висока слива.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 6. Браво от това по-добре не може да се каже.
10
2
 
4
 
! Отговори
сметна-смешна преди 10 години
Този е такава фирнаджийска лопата, че ви е бедна фнтазията. Оказва въздействие върху одитните екипи - ветропоказател. В прованса преди одит чакат иструктаж. За съжаление Сметната палата е направиха смешна, както направиха с Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол в 2005г., сега АДФИ там се работи само по поръчка.
9
3
 
6
 
! Отговори
аман преди 10 години
Тоя е абсолютен лйолю,как въобще е на тази отговорна позиция?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е сметна палата, а смешна палата. Най-малко, е смешно, слугата, работника, да проверява господаря, или работодателя си. Излишна, но скъпа институция. Топло местенце, с блага надница.
7
1
 
10
 
! Отговори
оооо преди 10 години
Този уникално нагъл тип, дето не си знае милионите /от икономии от заплата/ сигурно, обвинява хората наляво и на дясно. Спрете се вече! Имоти си искали,постове искали ,застрояване на "Странджа", минават всякакви граници!А,върха на гадостта е уволнението на предс. на сметната палата.
6
2
 
20
 
! Отговори
NNS преди 10 години
Ясна е работата,нали той поиска поправка в закона за партиите и за всеки разход над 100 лв да имат документ..
5
2
 
28
 
! Отговори
879 преди 10 години
Йордан Цонев обвинява шефа на Сметната палата в неефективност? Това някакъв виц ли е? Ако дойде Видов ден, този е първия кандидат за затвора или за бесилото. Ген. Танов му изкара кирливите ризи и този напълни потурите. Едно е когато човек с чин "генерал" говори факти, друго е когато човек с чин "мента" се опитва да ги опровергава.. Лошото в България е, че ментите управляват, а генералите или спят, или са послушковци, или са премахнати от властта по един или друг начин.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изглежда сме си рая покорна отвсякъде.Вижте Украйна,сами се отскубнаха от прегръдката на Русия,а ние не можем да се освободим от мафията дори и с явната помощ от Европейския съюз.Ето,сега комунистите и турските мафиоти сменят всички,а след време ще си осигурят и изборна победа,а ние ще се чудим какво е станало.
3
2
 
31
 
! Отговори
БСП вън! преди 10 години
Колко удобно Сметната да се ръководи от колективен орган, пак ще има колективна безотговорност. По - добре да е един начело и ако има гаф да му се търси персонално сметка, вкл. наказателна, а не като преди да се замазват нещата в колективността. *** червени
2
1
 
29
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Мафията съвсем се е разпищолила. Всичко, което не и е угодно се маха. Кошмар или филм на ужасите е тази държава.
1
1
 
31
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Е нормално. Към момента Сметната палата ми се струва един от много малкото органи в държавата, който общо-взето работи и не се е забърквал в някакви големи скандали. А това не може да продължи така!Що не вземат със закон да закрият съдебната система, прокуратурата, разните смешни агенции и комисии. Ама за тях няма нужда - те и без това не работят и не пречат на никой.