Ще си сътрудничим с КНДР като предишните!

Преговори за трайно уреждане на въпроса с превозвачите иска Орешарски
38
Ще си сътрудничим с КНДР като предишните!
Пламен Орешарски в Стара Загора. Снимка: БТА

„Щом е успявал предният кабинет да сътрудничи, и ние ще се опитаме по същия начин. Последният подпис е на Бойко Борисов“. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос как ще върви сътрудничеството със Северна Корея при посещението си в Стара Загора.

Както Dnes.bg писа, управляващи и опозиция си разменят задочни реплики от вчера, когато Министерският съвет реши да си сътрудничим с КНДР в областта на културата, образованието и науката.

Още снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска във Facebook оставката на кабинета. По-рано днес външният министър Кристиан Вигенин обясни в телевизионно интервю, че това са тригодишни програми, които се възобновяват и това е направило и правителството на ГЕРБ през 2010 година.

Още по темата

Днес пък Борисов заяви, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година, а депутати от ГЕРБ коментираха, че ситуацията в КНДР е доста по-различна, отколкото преди три години.

По другата проблемна тема от последните дни – блокадата на границата и спора с Турция за разрешителни, Орешарски изтъкна, че в този чисто търговски спор от самото начало правителството се е стремяло да защити интересите на нашите превозвачи, както и да поддържаме добросъседските отношения с Турция.

„Необходими са преговори до трайно уреждане на въпроса, а не да изникне следващата година отново“, смята Орешарски, цитиран от правителствената информационна служба. Премиерът отбеляза, че настояването на българската страна е да се избърза със срещата на министерско ниво и затова сме предложили тя да е на място, което турската страна определи.

Управляващите готвят по-добри регулации на търговските вериги на база на добри европейски практики. Орешарски заяви, че това няма да става по никакъв административен начин. Той изтъкна добрите търговски практики и недискриминацията на каквито и да е вносители и производители – „нещо, което се случва като че ли от време на време“.

Министър-председателят и министърът на отбраната Ангел Найденов присъстваха на тържествената церемония в Стара Загора по посрещането на военнослужещите от 25-ия контингент от въоръжените сили на България, завършил мисията си в рамките на операцията на Международните сили за поддържане на мира и сигурността в Афганистан.

Премиерът благодари на бойците за професионализма и всеотдайността при изпълнение на задачите. "Горди сме с отличните оценки, които получихме за вас от международните ни партньори, защото вие ни утвърдихте като сериозен, предвидим и желан съюзник", изтъкна Пламен Орешарски.

В България се завърнаха 431 военнослужещи. В състава на контингента има и 16 жени, като 7 от тях са изпълнявали задачи в охранителната рота на летище "Кандахар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
корейци или араби!!! преди 10 години
Със С.Корея поне има какво да се обмени взаимно - ядрена държава, развита наука, изкуство (невероятни класически музиканти). Разбирам моралните съображения, хубаво е да ги има. Hо къде са по отношение на факта че минералните извори и санаториуми са вече собственост (благодарим ти ББ) на държави в които жените нямат и паспорти? Къде е възмущението от това че масово БГ лекари се обучават в Бл. Изток как да преглеждат "правилно" новите пациенти в НАШИТЕ санаториуми, строени с народни пари!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте слугували на западната пропаганда! Ако имаме полза от сътрудничество със Корея, ДЕЙСТВАЙТЕ! Това е пазар с 50 милиона души!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алоо,много от идиотитепо-долу не знаят че България е още във война със САЩ!Ъ?
28
0
 
0
 
! Отговори
jamyl преди 10 години
nikoi ne gi iska za gosti.nikoi ne im idva na gosti.vsichki narodi sa predupredeni ot tehnite pravitelstva i poslanitzi da ne idvat v bg - ima opasnost da gi okradat, da gi ubiyat.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората затова ви искат оставката !...защото сте "като предишните".
26
2
 
2
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Айде на ново трудови лагери,рапорт даден,Белене за вицаджиите за нас пишещите изселване и тн.....
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБраво ***
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КНДР са ядрена сила и пример как трябва да си направим армията.
23
4
 
5
 
! Отговори
Браво ! преди 10 години
Трябва също така да си сътрудничим и с Южен Судан в сферата на машиностроенето и туризма. Това е наистина много важно за икономиката на страната ни. Мискини с мискините ви ...
22
5
 
3
 
! Отговори
ггтт преди 10 години
Да пратим там Бокъ. Нали си пази още партийната книжка ще го вземат веднага за свой
21
1
 
7
 
! Отговори
боли ма преди 10 години
Господа политици, стага сте дрънкали. Ne ni se слуша кой от предишните какво направил или не. Искаме да знаем, 1. Kога ще възобновите производството в БГ? 2. Кога ще има работа? 3. Кога ще натиснете малко олигарсите, че да има и за народа? Няма да ви чакаме вечно. Вас и ченгесарските ви номера.
20
3
 
15
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
До 21 Другарю,бъдещето на България е, всички Сърпове и Чукове да слезете под земята, и тогава пъзела ще бъде нареден.
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бъдещето е на евразийски съюз на България с Русия, Китай и КНДР.
18
2
 
7
 
! Отговори
Лешников преди 10 години
Абе то от време оно се поддържат такива контактии, повече на книга,но сега, след като НИКОЙ не признава това правителство и Никой не ги посещава и ги кани на посещения....то това им е хвалбата-вижте, ние с КНДР ш правим чудеса....Едва ли има някъде по света толкова жалки хорица, толкова жалко правителство, само търсят на предните кусури и ги раздухват,а в същото време да вършат огромни престъпления срещу народа..Дори предните да са сгрешили за някои неща, то са хиляди пъти по-добри от тези..
17
9
 
3
 
! Отговори
Лелее преди 10 години
И аз бях изумен, обаче се оказа, че бате Бойко, както и всички преди него също са подписвали такива сътрудничества. Освен това защо ще е изолиран Орешко? Защото Боко така казва? Боко като си правеше селфита с шокираните евролидери не беше ли изолиран, не само защото не знае и две думи на чужд език?
16
1
 
18
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
А кога ще видим Станишев, Орешарски, Местан с прически тип Kim Jong-un !?
15
0
 
8
 
! Отговори
КомуноОНАНИСТ преди 10 години
до 14 Да кирка е много добър избор, а може и пожарникарска брадва
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев също ходи в Китай.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На ореха с удоволствие бих му забил една кирка в главата! Всъщност това се отнася за 99% от бг "политиците".
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя ненормалник няма ли да го гръмне някой вече ?