Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!

Местан: Ако сър Греъм Уотсън води листата ни, на какъв език ще говори
Обновена: 14 фев 2014 17:12 | 14 фев 2014 11:00, Анисия Иванова
460
Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!
Лютви Местан.Снимка БТА

Предизборната кампания ще се води на български език, реши парламентът, приемайки на второ четене текст от Изборния кодекс.

Днес е третият ден, в който Народното събрание разглежда и гласува на второто четене текстове от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители. Вчера депутатите докъсно спориха за това на какъв език може да се агитира у нас.

Още по темата
Днес трябваше да бъде гласувано предложението на ДПС, че в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език. Негови вносители са народните представители  Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид. След отхвърлянето на този текст обаче заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че е гласувал против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не само не защитава българския език, а откровено застрашава българския език.

"Забранявайки използване на други езици в хода на предизборни кампании, вие казахте на национални парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език.", заяви той.

„Този текст е абсурден. Ако за изборите за български представители на Европейски парламент листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията”, възмути се Местан.

"Искам да се отрази репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България”, отсече ДПС лидерът.

Вълнение в залата предизвика и изказването на друг депутат от ДПС - Хюсеин Хафъзов, който каза, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати.

Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, каза Хафъзов. Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия, допълни той.

Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган.
Докато той говореше в пленарната зала, се чуваха силни освирквания, а след неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че едно от цитираните имена е на Ахмед Давутоглу. Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност, посочи Стоилов.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори. Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори, Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи, отбеляза Хафъзов.

Той предположи, че част от депутатите не познават тази част от историята, която не е популяризирана достатъчно.

"Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне", коментира той.

След разгорещените дебати парламентът приключи работа заради липса на кворум. При направена поименната проверка се видя, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че ако не бъдат насрочени извънредни заседания, парламентът ще заседава в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
2
 
5
 
! Отговори
мтм преди 10 години
местан сам си доказва че дпс е етническа партия ,насаждаща етническа нетърпимостто тогава те е противозаконна по законите на република България
392
2
 
6
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Нов възродителен процес товa е спaсението
391
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По времето на Тодор Живков,училището беше задължително и не се сещам да е преподавано на турски език в училищата, следователно всички българи с мохамеданска вяра би трябвало да знаят много добре български език.За какво им е преводач.А питам, когато българите искат да кажат нещо на тези,които не разбират езика ни,а се кандидатират за европейски депутати да си водим преводачи ли? малко е тъпо в родината си да използваш преводач за да кажеш нещо на човека който те представя.
390
1
 
6
 
! Отговори
Националист преди 10 години
*** мръсен, щом не разбира български малоумният ти електорат, кой ще му превежда законите, правилата в тази държава и защо да има право на глас? За да има право на глас, трябва да знае езика. Щом не го знае, значи е само турист и няма право да решава каквото и да било в България!
389
1
 
7
 
! Отговори
Бай Цало преди 10 години
Пръч смрадлив, като и ти самия сричаш на Турски, за каква агитация ми говориш от трибуната.
388
1
 
3
 
! Отговори
groznojo преди 10 години
Вижше,че БСПето стояха като ущипани моми...ТЕ така са клекнале на ДПСто ,направо жална ни майййййка....По същия начин решиха и спора на границата с превозвачите.Отпуснаха квотите на Турция а сега ще водят преговори с тях...Боже .. какво ли още ни чака с тия ***....
387
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не говорете лошо за турците--те нямат нищо общо с ДПС мафията.
386
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ на български---в турция на турски.Проблем няма.
385
4
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
ха ся,гейберчетата да напишат пак за ВАНКА С ТАНКА,и да го плюят...а да хвалят пиндостанците и островитяните-***,дето подкрепят читаците на 200 процента!!
384
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За този цирк са виновни станишевци , защото за власт, пари и далавери се прегърнаха за втори път с най-големите омразници /ДПС- *** и неграмотен народ и шепа платени политици/ на българския народ .Дано тази любов излезе прескъпа на комунистите и Атака/и те са в тази сметкаджийска любов/, а не на народа. Това не е парламент с хора, които да мислят за държавата.Това наистина са ***, затова час по скоро да се махат.Дано този път българския народ ПРОУМЕЕ ИСТИНСКИТЕ ЛИЦА НА СГАНТА КОМУНИСТИ.
383
1
 
17
 
! Отговори
Крайно позната преди 10 години
Чета новините. За какво ги чета и аз не знам, като се ядосвам. И в погледа ми се наби този израз "Предизборната кампания ще се води на български език, реши парламентът, приемайки на второ четене текст от Изборния кодекс."И се замислих. Мислих, мислих. И повече от това, че в този български парламент има само *** не измислих. Що за парламент дискутира два дни на какъв език ще се водят избори в една от най-старите европейски държави. С език, признат в цял свят, език богат, език на мъдри хора, написал най-богатата история. Боже, идвай си прибирай вересиите, че хората тук ще започнат сам
382
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори в Египет забраниха партията на тези ислямски *** и башбакана им е в зандана, а в България са в Парламента.
381
0
 
9
 
! Отговори
los преди 10 години
това си е чист театър...., да покаже как Бсп, дпс и атака не са една коалиция и дпс не дърпа комците в държавицата ни.
380
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
До ...браво ,но нашите политици не гледат по -далеко от паничката си
379
1
 
20
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Майчиния език няма кой да ми забрани в която и да е държава но естествено трябва и да владея езика на държавата за да мога да си изяснявам всичко което ми се налага. Играта е ясна пилотиците искат да има етническа омраза между обществото и те да се възползват от това но аз ИМАМ ДОСТАТЪЧНО ПРИЯТЕЛИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕТНОСТИ и съм в съзнание с политическите игри така че дано всеки съвестен гражданин осъзнае това
378
7
 
6
 
! Отговори
До няма преди 10 години
В чужбина българи няма или по точно българите са в българия
377
2
 
20
 
! Отговори
НЯМА преди 10 години
В България турци няма. Турците са в турция
376
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес българските турци показаха нагледно колко са българи. Излезе наяве това което беше публична тайна. Кой взриви влака с майките? Кой провокираше производството при социализма- българските турци. Кой работеше тука , а мислеше за Турция и колкото тука беше лошо толкова за тях добро и за родината им Турция. Огромната част от тях мислят така, за тях България не им е Родина, чакат да се върне Османската империя. Доказва го и външния министър на Турция, също и изказването на Ердоган. Било случайно.
375
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Jiveq v Belgiq i u4a kato lud nederlandski s vse bylgarski turci i *** ina4e rabota i belgiisko grajdanstvo prez kriv makaron.zatui mestane ne mi se pravi na 4uk v Bylgariq bylgarski iok bylgarski mar6 u tuciq
374
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AKO SYVESTTA TI BE6E 4ISTA TI 6TE6E BEZ OXRANA DA XODI6.DA TI IMAM JIVOTA OT TUK NATATYK VE4NO 6TE SPI6 S OXRRANA I 6TE SYNUVA6 NE4ISTATA SI SYVSET