Лиляна Павлова зове: Извадете багерите от дюните!

Бившата министърка видя строежи на терена "Дюнигейт"
17 фев 2014 17:09, Златко Желев
57
Лиляна Павлова зове: Извадете багерите от дюните!
Лиляна Павлова. Снимка: Булфото

Бившата регионална министърка Лиляна Павлова призова правителството и екоминистър Искра Михайлова да спрат започналото строителство на спорния терен, заради който миналата година избухна скандалът "Дюнигейт".

Dnes.bg припомня, че в началото на януари 2013 г. стана ясно как 29 дка парцел край Несебър (уж бивш горски фонд, а всъщност пясъчни дюни – бел. ред.) ще се превърнат в луксозен туристически комплекс.

Тогава Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България, а  шефът на РДНСК и главният архитект на общината бяха уволнени.

Още по темата
"На 31 декември 2012 година срещу 1 декември 2013 година имаше багери, така както ги имаше и сега, през последните дни на този терен", настоя Павлова на специално свикана за целта пресконференция.

По думите й този терен е бил удобно приготвен за урбанизиране и промяна на предназначението му още през 2008 година.

Според нея към днешна дата има пълно картиране на черноморското крайбрежие – кадастрални специализирани карти и карта на морските дюни, която показвалала, че на този терен има 90% дюни.

"Именно затова там е недопустимо и не трябва да бъде разрешено да се строи, независимо от решението на съда, което отмени спирането на строежа", категорична бе тя.

Според Павлова първите стъпки, които трябва да бъдат направени, е приемане на картите, че това са морски дюни, както и да бъде издадена заповед за биологичното разнообразие и включването на парцела в Натура 2000.

По думите й друг важен въпрос, на който отговор трябва да даде министърът на инвестиционното планиране Иван Данов, е дали РДНСК е издала отново разрешение за строеж на спорния терен.

"Разрешенията са незаконосъобразни по своя смисъл, защото няма идейни проекти, няма връзка на бъдещия ваканционен комплекс върху дюните – нито към ВиК, нито към електроразпределителната мрежа. Всичко това са много важни и много притеснителни факти", коментира Павлова.

"Призоваваме министъра и правителството да не се крият зад решенията на съда, защото, както се случи и с общия устройствен план на Царево, и с много други случаи, действията на министерствата, версията на правителството, становищата, които издават в последната секунда, предрешават решенията на съда", заключи бившата строителна министърка.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Николай Нанков попита управляващите как биха защитили обществения интерес, "ако ваш близък приятел, дори повече от приятел, е главен архитект на конкретния обект".

Тук Нанков визира неслучилия се министър на инвестиционното планиране Калин Тихолов, който бе оттеглен от премиера Пламен Орешарски, след като името на архитекта изплува от "Дюнигейт".

По думите му политиката на правителството в последните месеци е насочена към застрояване на Черноморието.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ехаа преди 7 години
Опорните точки пак са налазили коментарите..
48
3
 
2
 
! Отговори
Свиняна Прростова преди 7 години
Сега Лиленце, като ги няма Таня илева и Милка Гечева дати оближат торта как щесе защитиш, хайде чакаме данакажеш всички строителни фирми, ние оцеляхме, а Ти какси ? овца ***
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Несебър се превъща в смърдлива и воняща фекална яма! Лятно време до мелницата само с противогаз, като добавим фекалните води от "Съни бич" всичко става идеално. Това лято няма да се ходи на нашето гадно, презастроено, смрадливо, нехигиенично, бастунско, мутренско, селско, ку...венско и "так дале" море!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит ви нов комунистически бетон!
45
5
 
1
 
! Отговори
Варна преди 7 години
гадна женаизпосъбори дограмата по терасите на хората в Варна сега се свети да се застъпва за дюните
44
0
 
5
 
! Отговори
gost преди 7 години
Тук коментират само платени червени ***.
43
6
 
2
 
! Отговори
стр. инженер преди 7 години
От всяка дума на тая цоцолана лъха такова незнание и некомпетентност че направо е тъжно че е била министър а нищо не е научила за строителството
42
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
Гнусотията на червените тролове добива огромни размери.Точно тази жена, като министър спря застрояването на дюните.Червената мафия го разреши отново и днес докато дюните се застрояват,вместо червените калинки - корупционери, пак Павлова виновна.Защо, да не би тя да е на власт и да има някакво влияние върху този процес.Както обикновено, червените крадци крещят "дръжте крадеца"Първо раздадоха чрез заменки цялото северно черноморие на олигархията без пари,сега доунищожават останалото.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обърни се към кумеца на Цуцо, лилянке....
40
0
 
2
 
! Отговори
дядо преди 7 години
обади "МУ" се на Индира Ганди бе (не мога да нарека калинка тази годзила),нали ти е приятел ;)
39
0
 
2
 
! Отговори
До курч преди 7 години
Всеки има право на мнение, моето е това и не е нужно да го споделяте!
38
4
 
10
 
! Отговори
boyko_stoew преди 7 години
Поредната грешка на менъжера Борисов.Нивото на компетентност на Павлова по въпросите на строителство и регионално развитие е малко по ниско от това на Орангутан по сърдечна хирургия.Че му е вярна и го обича-добре! То моето куче ми е вярно и ме обича ,ама като не става за работа-не му възлагам!Обаче това си е Борисов,няма да се промени...Обгражда се с такива дето от нивото на ниската си компетентност се възползват от него,докато понаправят биографийка или просто докато им е удобно.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единица мярка за наглост - 1 ГЕРБ...питам КОЙ изработи ОУП, КОЙ разреши строителството и заради КОЙ въпросът отиде в съда...предрешен! Сега като има съдебно решение какво да направи правителството г-жце Борисова, пардон Павлова?
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо вика сега след като по тяхно време е врътната далаверката със земята. 2012 г., те трябваше да не разрешават това безумие. Има закон който не разрешава строенето върху дюни, а тук унищожиха всичко.
35
0
 
5
 
! Отговори
INFO NBC преди 7 години
В социалната мрежа facebook ,Лиляна Павлова, според запознати, се спряга и като Noveli Zareva. С този псевдоним от ГЕРБ пишат яростни, гнусни и цинични коментари срещу всеки, който критикува лидера им, Цветанов и партията МУ.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
движи се благодарение на едно велико откритие - КОЛЕЛОТО !!! О
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свиня!
32
2
 
7
 
! Отговори
hansa преди 7 години
Единственното, което съумя да направи Лиляна е да увеличи теглото си със 65%. Така се закръгли, че не мога да си представя, как се движи.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
актрисата от снимката си търси багерист или поне тракторист за една дълбока оран, че като я гледам къв кит е, ще трябва и брашно, тя не е дна беля
30
1
 
8
 
! Отговори
hansa преди 7 години
Багерът Лиляна също да напусне дюните! Какво прави там?