Още не сме равни с другите европейските народи

Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република
Обновена: 20 фев 2014 07:28 | 19 фев 2014 19:45, Камелия Цветанова
122

Снимка: БТА

Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

По традиция тази церемония се провежда на паметника на Левски и на нея освен политици и обществените присъстват и много граждани.

Още по темата

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава.
 
„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.
 
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, настоя той.

 „Апостола ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. „Никому не се надявайте, - говореше той. - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода…“ Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, като вградиха в основите на свободната българска държава заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и „за чиста и свята република“.
 
Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля”, заяви още в словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господи, избави България! - извикал Дякона секунди преди примката.НЕ "освободи българите" , а ИЗБАВИ България. От кого? От предателите българи, от гнилото сред българите, от духовната пустош? Къде са днес предателите, духовната гнилоч, вонящото двуличие на празнодумните лъжепатриоти-мултимилонери, ограбили и погубващи народ и държава? О, Апостоле, те са наказанието свише за нацията, която и днес не те заслужава...
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до Валери петров Извинявай но не си наредАко някой от тези мухльовци е осмели да препише без грешки еврейските закони и ги приложи в България първия доволен ще си ти.
65
3
 
13
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Хей *** ***, де си ми тръгнал бе горкия, с оръфаните дисаги, пробитите *** и куцото магаре да се правиш на юропеец?! Взеха те като слуга на Юропата, защо сега се цупиш, че не си наравно с лордове, херове и мосьота? Де я Юропа, де ти е балканския бантустан - нерде Ямбол, нерде Стамбол! Ах, горкичкия!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Република не се гради без закони и с предателство! В коалиция сте и управлявате с противоконституционна антибългарска партия.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република Не сте я изградили или не сте я разрушили ? Като нямаш какво да кажеш си замълчи !
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До info; абе по писането се различават ***, некадърник
61
1
 
1
 
! Отговори
info преди 10 години
arif agus-deputat ot dps-predzote mu goliam boliarski rod. pokrasteni v islam.po-golemi turzi ot turzite
60
2
 
4
 
! Отговори
Бог да пази България преди 10 години
"Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република"Аман от папагали, г-н Плевнелиев и Ко. господа и госпожи народни предатели.Йордан
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чете и не срича.Иначе нищо друго не може като президент.Едно недоразумение несъвместимо с чистата и свята Република на Левски."Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода.От както е президент нито веднъж не е споменал че сме освободени от Русия,за което ако не длъжни,трябва да сме благодарни и Плевнелиев трябва да го казва това на 3 март.Та достойни ли сме за свобода,щом не сме и благодарни.Още не сме били равни с другите европейски народи.Айде бе.Да беше чел малко история.Нека този комплексар да вземе да си ходи и да не говори за народа.
58
3
 
6
 
! Отговори
Да, чехльо! преди 10 години
Не сме равни и няма да бъдем равни на другите европейски народи. Бяхме донякъде равни преди 35 години. Когато правехме от кораби до компютри. Освен компотите. Правехме телефони, цветни телевизори и радиоелектроника. Може да бяха със слабо качество,но ги произвеждахме. А сега не сме равни на европейците. Защото не можем нищо да им предложим. Освен бетонираните ни плажове и алкохолен туризъм. просто тук нищо няма, тук нищо не се произвежда. С какво да бъдем, равни? И все по-зле ще става!
57
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
ami ne sme ravni s drugite narodi zaradi takiva tarikati kato tebe be carvul kradliv
56
2
 
4
 
! Отговори
кличко преди 10 години
предлагам тест кой мин председател през последните 25 год. не е ивер,кой външен не е ивер,кой финансов не е ивер и кой шеф на централната банка не е евреинХаиде националисти форумци или май всички тук сте ивери.Пак съм аз
55
2
 
3
 
! Отговори
Валери петров преди 10 години
Та ние иверите сме на всеки километър и от тук до края на света. Шалом алейким,Хава нагила Пасха идва в украйна ще ги разкручим
54
0
 
3
 
! Отговори
Валери петров преди 10 години
Защо сте толкова гадни искате да кажете че всички са евреи така ли А аз защо си смених името
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"... с другиТЕ европейскиТЕ народи".И това е системна самодоволна ганювска практика на невменяма неграмотност по всички бг медии. Е как ще си равен с Европа бе, ***, дето българският ти език е пълна скръб. Евродепутатите ни гордо говорят български като на бит пазар: "Аз съм един от хората които казвАМ, че са видЯли, пЯли, ..." И са ги яли, яли, та са до ушите в тия. А БАН спи бетер от Борован.Боже, ИЗБАВИ България!
52
0
 
0
 
! Отговори
Аладжем преди 10 години
До 59 Флаш флаг ти си ивер твар
51
3
 
4
 
! Отговори
Моше даян преди 10 години
предлагам тест кой мин председател през последните 25 год. не е ивер,кой външен не е ивер,кой финансов не е ивер и кой шеф на централната банка не е евреинХаиде националисти форумци или май всички тук сте ивери
50
1
 
2
 
! Отговори
Валери петров преди 10 години
Пак Питам многоуважавания форум кой не евреин,евреиски *** в нета от различните цигано турски еврейски комунистически платени ***
49
0
 
2
 
! Отговори
Камен Калчев преди 10 години
Няма исторически план има Из ТОРАТА. Иречек,Шкорпил,амавие не разбирате ли че цялата ни ИЗ ТОРА Е ИВЕРСКА
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да не живеем в миналото а в настоящето аконие самите не направим България по добро място за живот няма кой друг да го направи