Още не сме равни с другите европейските народи

Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република
Обновена: 20 фев 2014 07:28 | 19 фев 2014 19:45, Камелия Цветанова
122

Снимка: БТА

Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

По традиция тази церемония се провежда на паметника на Левски и на нея освен политици и обществените присъстват и много граждани.

Още по темата

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава.
 
„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.
 
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, настоя той.

 „Апостола ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. „Никому не се надявайте, - говореше той. - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода…“ Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, като вградиха в основите на свободната българска държава заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и „за чиста и свята република“.
 
Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля”, заяви още в словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛЕВНЯ ТИ ОТ МАРС ЛИ ПАДНА? И СЛЕД 50 ГОДИНИ ПАК ЩЕЕ СЪЩОТО ПЛЕВНЯ. ЧИСТАТА И СВЯТАТА РЕПУБЛИКА С АЙДУЦИ НЕ СЕ ГРАДИ ПЛЕВНЯ. КАКВОТО ПЛЕМЕТО. ТАКИВА УПРАВНИЦИТЕ. ТАКАВА И ТЕРИТОРИЯТА. Е.АНО ПЛЕМЕ. Е.АНИ ПОЛИТИЦИ. Е.АНА ТЕРИТОРИЯ.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предлагам тест кой мин председател през последните 25 год. не е ивер,кой външен не е ивер,кой финансов не е ивер и кой шеф на централната банка не е евреин.
45
0
 
10
 
! Отговори
еоск преди 10 години
Ей, хора, стига с тоя исторически план! Били сме по-добри от тях, най-великите на тая Земя сме били, малко като макетата звучите! Имали сме, били сме, ама от колко века нямаме- не бе робство, не бе комунизъм, не бе преход, не се живее в историята, няма как да създадем нова, ако само седим на това... Не са ни виновни ни конспирации, ни планове, ни западни или източни врагове. Ние сме си виновни, че гледаме все да мине по тънко и да измамим.
44
4
 
8
 
! Отговори
Да преди 10 години
Такъв позор. Проверяваха ни в София като на нюйоркско летище след 11 септември. Отивам да почета Васил Левски, а заради БСП=ДПС ме обискираха и проверяваха все едно съм престъпник. Нямаше какво да отговоря на 4-годишната ми дъщеря освен: ОСТАВКА!
43
5
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
***! Българите бягат от българите. Махнах се от България,защото БЪЛГАРИТЕ дават ниски заплати,БЪЛГАРИТЕ МАМЯТ И КРАДАТ, защото БЪЛГАРИТЕ ГИ МЪРЗИ. 3 000 000 *** не плащат ток,вода и не работят и взимат детски.Затворите са пълни с хрантутници. 3 000 000 пенсионери гласуват за БСП за кебапче и 4,50 лв отгоре на пенсията. 1 000 000 мазохисти ги хранят. Отделно 2,2 млн. емигранти пращаме пари,щото хората с 340 лв заплата не могат да си обършат Г.Ъ.З.А . Политиците ще спасяват умрял труп!!!
42
1
 
3
 
! Отговори
Вигенин преди 10 години
Какви турци и комунисти в БГ управляват само евреи през последните 140 години.А отоманската още от Баязид плкеменика на евреина иван шишман.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e kak da sme ravni .... evrogeiskite narodi dokato zaplashtat na drugi za resursite im v hartiq ..... na nas ni davat ogrizki :)
40
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната глупост на Плевнелиев. Няма нужда да сме равни с европейските народи, защото не само че сме по-древни от тях, а на всичкото отгоре не са си мръднали пръста за нашето освобождение. Аман от тези навеждания пред Европата, Левски щеше да се отвърне от срам.
39
4
 
18
 
! Отговори
Прав е преди 10 години
В България управляват турци и комунисти,затова нито е чиста,нито е свята,нито е република.Остават роби и раи.
38
15
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Смешници. Истинските българи бяха на този паметник няколко часа преди вас въпреки Бейрута и жандармерията които бяхте струпали.Левски със сигурност не се е борил за Плевела и Местаня!
37
19
 
23
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
За последните 10 години ни вкарахте последователно в два съюза, от които няма измъкване, без да се допитате до народа си. Процесите в държавата се управляват от два белгийски града, народа няма думата за земята си, за влизането на бежанците и престоят им на тази територия. Всяко желание на народа да упражни властта си среща брадва от Брюксел. Постоянно ставаме свидетели на безпардонна чужда намеса във вътрешната политика. Хвала ви на таз чиста и свята република.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно дете каза:Днес Левски ни е нужен за да защити БЕДНИТЕ и ОНЕПРАВДАНИТЕ.Истина ли е?
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бас държа, че 60% от българите не знаят кой е Левски!
34
11
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
*** пак се изказа!
33
1
 
14
 
! Отговори
Любляна преди 10 години
Ами щом за 141 години не я изградихме ,колко трябва да минат за да я осетим тази чиста и свята Република.То с крадци,лъжци и убиици как да стане.Като се започне от Парламента, че надолу всичко е фалш.Левски е бил честен човек,къде има в обществото ни освен децата ни честни ,като видиш примера който дават депутатите как др. да останат честни.Кавото се сее ,това никне.Сееш омраза ,жънеш омраза,сееш мързел жънеш мързел и т.н.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още не сме равни с другите европейските народи. Няма и да станем равни защото водачите от БСП ДПС и Атака ни водят с всики средства към Москва и еврАзия вместо към Брюксел и Европа. Вече се изравняваме по изостаналост с Казахстан, Беларус и с матушката на комунистите Русия.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Jalko, che veche nqma takiva balgarski maje, kato Levski
30
3
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Чехлю пак се е проявил като слабоумен в изказванията си. Като си има комплекс за малоценност да си го избива в тесен кръг, а не да лепи етикети на народа. Срам ме е от тоя джоукър без капка достойнство.
29
4
 
25
 
! Отговори
Баба Тонка преди 10 години
"още не сме изградили своята чиста и свята република." Ти нали си изгради палати в Гърция и на остров Маврициус, к,во ти пука за раята.
28
5
 
15
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Чиста и Свята Република не се изгражда от червей като теб !!!