Още не сме равни с другите европейските народи

Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република
Обновена: 20 фев 2014 07:28 | 19 фев 2014 19:45, Камелия Цветанова
122

Снимка: БТА

Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

По традиция тази церемония се провежда на паметника на Левски и на нея освен политици и обществените присъстват и много граждани.

Още по темата

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава.
 
„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.
 
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, настоя той.

 „Апостола ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. „Никому не се надявайте, - говореше той. - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода…“ Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, като вградиха в основите на свободната българска държава заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и „за чиста и свята република“.
 
Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля”, заяви още в словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напротив ние превъзхождаме всички развити западнали в кредити и морален упадък държави от Централна И Западна Европа.В Брюксел,Париж е пълно с наркомани, *** от африка.В най-богатите страни Австрия са най-големите из*оди серийни убийци.Наскоро една българка беше убита в Германия.Българския народ трябва да вдигне глава и да знае, че превъзхожда западните хора -лицемери, лъжци и измамници!Докога ще търпите глупаците от запад да Ви убиждат и унижават
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Дяконът беше жив, първото което би направил е да закрие тази напълно излишна и скъпоструваща длъжност наречена "Президент на Република България".
25
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само вижте какъв ни е президента - крадец офшорко. Как да имаме чиста и свята република?!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всички са равни, но някой са по-равни"Девиз на комунизма, напълно актуален и за ислямизираните народи проповядващи исляма целящи крива справедливост.Според всички описани отгоре "Убии неверника" е морално правилно.
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре, че изграждането на Чиста и Свята Република не се прави от Вас, г-н Президенте и партийните Ви другари от ГРАБ, че въобще няма да стане! Срам ме е от вашето "можене", лъжи и себелюбие! Не са виновни хората, вие сте виновни и тези, които ви избутаха на неподходящо място, с цел да ви манипулират и да се възползват от дребните ви амбициики и погрешно чуство за незаменимост и единственост. Гнуся се от Вас и Вожда Ви! Да сте живи и здрави, ама не се бутайте там, където не ви е мястото!
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сме равни с другите европейски народи заради такива номенклатурчици като теб г-н президенте. Магариите ви нямат край вече над половин век. Левски би се обърнал в гроба само при вида на снимката ти!
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е, като гледам от Костинброд какъв еврогеец ни назначиха за президент!(
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чиста и свята република се гради от хора, които не са партийно зависими и не изпълняват команди спуснати от чужбина. Тя се гради от хора, които поставят държавата на първо място преди всичко. Така, че няма да е скоро, поне не и такива като вас, г-да и г-жи депутати.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да. Не сме. Затова и на този ден политическите битки продължават. Волен Сидеров с пяна на устата не преграква, а хули всички, за които му дойде на ума. Само себе си изтъква като единствен борец за справедливост. Иска оставки. Боже, мили. Как се връзва това с екскурзиите по света с пари от богати приятели. В България всичко може. Той май се самооприличава на Апостола. Няма ни срам, ни мярка, ни спирка. Златен момент за него и той не го изпуска. Трагедия.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Левски би се отказал на 100% от съвременното населени на България.Мрънкалници без самочувствие, и с комплекси за малоценност.
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти си се изравнил по богатство,по си богат и от западноевропейците.Кажи ни как се забогатява,когато си ***?И Тиквата да ни каже,как е збогатял?И много други ,които оплячкосаха държавата?Но ние знаеме и знаеме,че няма да ви се размине,ще ви заседна!!!!!Хайвани!!!!
16
2
 
20
 
! Отговори
681 преди 10 години
0 Пълен позор!Тази вечер пред паметника на великия Левски го нямаше НАРОДЪТ! Там бяха само олигарсите, крадците народни и попщината, от която Левски се отказва, защото за него тя не дава решения на житейските проблеми на хората.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С такива като него чиста и свята България няма да има никога...
14
3
 
19
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
БЪЛГАРИ,ВИДЯХТЕ ЛИ КАКВИ *** СТОЯТ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА НИ?ТЕ НЕ ЗНАЯТ ПРОТИВ КАКВО И ЗА КАКВО Е ЗАГИНАЛ ЛЕВСКИ.ТОЗИ *** ДА СИ БЕШЕ СЛОЖИЛ ФЕСА ДА ГО ХАРЕСАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТУРЦИТЕ.П О З О Р, П О З О Р ........
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безелниците винаги са с празни джобове. Левски е единственият достоен българин!Сегашното население на БГ, е неграмотно, просто, и не се къпе.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отчитайки се пред партията, Брюксел и Вашингтон каква чиста и свята република ще правиш бе?
11
1
 
23
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Да бяхте се посветили и вие на Отечеството си ! Да бяхте работили за НАРОДА !Тогава може би щяхме да имаме и святата република ! Заради предателите Левски е проронил сълзи на бесилото ! И за Родината си !"Моли се отче не за мен,а за Отечеството БЪЛГАРИЯ!"
10
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От българите нищо не става. Живетя в мръсни жилища, с родителите си, дори и след като навършат 30 годишна възраст. Взимат пенисиите на бабите си. Мрънкат, не умеят нищо, а искат всичко наготово. Калпави са.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роска, точно ти не виждам каква чиста и свята република ще изграждаш, след като се кланяш натам, накъде задуха вятъра.
8
2
 
19
 
! Отговори
d преди 10 години
*** ,с мухльовци и крадливи предатели политици като теб, никога няма да погледнат на нас сериозно камо ли да се изравним с тях