Още не сме равни с другите европейските народи

Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република
Обновена: 20 фев 2014 07:28 | 19 фев 2014 19:45, Камелия Цветанова
122

Снимка: БТА

Виж други галерии »
Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

По традиция тази церемония се провежда на паметника на Левски и на нея освен политици и обществените присъстват и много граждани.

Още по темата

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава.
 
„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.
 
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, настоя той.

 „Апостола ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. „Никому не се надявайте, - говореше той. - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода…“ Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, като вградиха в основите на свободната българска държава заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и „за чиста и свята република“.
 
Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля”, заяви още в словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Хо-хо-хо преди 10 години
Чиии голяма -утка е тоз.Да де: женски полов орган, по културному
86
0
 
0
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Офшорко на конци, к,во речи за чиста и свята република че нещо не те разбрах?
85
4
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
Ще станем равни с другите народи,когато се появи Българският Пиночет и такива,като Вас гн Плевнелиев са разпънати на кръст или набити на кол до пътя да ви се радват хората.Друг начин няма.Вие и всички след 1989г.превърнахте България в бананова република с вносни банани.Докарахте до просешка тояга 4млн Българи а говорите за свята република апостола се е обърнал в гроба.
84
0
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
ВЗЕТА НА КОНЦЕСИЯ ЗЛАТНА МИНА ОТ ЗАПАДНА КОМПАНИЯ А ЗАЩО НЕДАВА ЗАПАДНИ ЗАПЛАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ СЛЕД КАТО ТОЛКОВА ГОВОРЯТ ЗА БОРБА С МИЗЕРИЯТА В ТРЕТИЯ СВЯТ..СЪЩОТО Е В БЪЛГАРИЯ...АФРИКА...Ю АМЕРИКА..АЗИЯСТИГА ДЕМАГОГИЯ
83
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
Днес Международният валутен фонд (МВФ) предупреди отново за рисковете пред глобалния растеж заради турбуленцията на развиващите се пазари. Фондът подчерта, че някои от държавите трябва да предприемат структурни реформи и да затегнат паричната политика.КОГА АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СПРАТ ДА ПЕЧАТАТ ХАРТИЙКИ И ДА ОБЯСНЯВАТ НА СВЕТА ЧЕ ТЕЗИ ХАРТИЙКИ СА ЦЕННИСТИГА ДЕМАГОГИЯАМЕРИКАНЦИ И ЗАПАДНЯЦИ КАТО СА ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЕДНОСТТА В СВЕТА , КАТО РАЗКРИВАТ ФИЛИАЛИ НА ФИРМИ ДА ДАВАТ И ЗАПАДНИ ЗАПЛАТИ
82
4
 
5
 
! Отговори
фен преди 10 години
По *** президент от тоя не сме имали.Както знаем нашата мила родина е пълна с невероятни таланти.
81
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Не сме били равни на другите европейски народи?!?! Не че сме някакви перфектни или поне голяма работа, ама собственият "президент" да каже подобно нещо е направо пълна тъпопростотия! Тоя май няма реч в която да не се е наакал. Така е с три мозъчни клетки. Една за смятане на офшорни парички, втора, за да яде и трета, за да не се блъска в касата на вратата като минава! По- позорен политик не сме имали от времето на... май не сме имали друг такъв. ПРЕЗИДЕНТ?!?! "Народе???" Е последното от Левски.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да не сме равни дори ги превъзхождаме по бентлита яхти и мис силиконки! Е това е да ни управлява социална партия! За някои светлото комунистическо бъдеще е настояще!
79
0
 
4
 
! Отговори
льжата преди 10 години
О,Майко моя.Родино ,мила.Защо ,тьй жално,тьй милно,плачеш?
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЯ ЖАЛЪК ПЛЪХ ЩЕ ГОВОРИ НАЗИДАТЕЛНО.ТОЯ ИЗПЕЧЕН МОШЕНИК И КРАДЕЦ.НИЩОЖЕН ***.ЧЕТЕ ОТ НЯКАКВО ЛИСТЧЕ С ПИСКЛИВИЯ СИ ПЛЪХСКИ ГЛАСЕЦ.***.
77
2
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 83Значи и дядовците ти преди столетия са били главорези, и ти днеска си главорез! Сега разбираш ли защо не сте, не сте били и никога няма да сте равни нито с юропейците, нито с азиатците. Равенството ви може да е само с танзанийските канибали!
76
0
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
41 е написал същото преди мен. Извинявам се! Прочетох коментарите след като писах.
75
0
 
7
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Качественият оратор никога не чете. Пет изречения, се учат наизуст за минути.Отделно поводът на мероприятието, предразполага да се говори със сърцето, а не нещо заучено и редактирано сто пъти.
74
0
 
2
 
! Отговори
Всекиму своето преди 10 години
Фразата е често използвана от българския революционер Васил Левски: Но и ние търсим случай да разкъсаме робските вериги, да изгоним далече от земята си турските кеседжии, да подигнем и изградим храма на първата свобода и да дадем всекиму своето[2]
73
3
 
5
 
! Отговори
Strict преди 10 години
До до 78Прав си! Шопите не са българи. Те са потомци на тюркското племе печенеги.
72
1
 
10
 
! Отговори
Strict преди 10 години
"Още не сме равни с другите европейските народи"Защо така г-н президент! Някои индивиди от територията наречена България,така се нагушиха, че европейските народи само може да им завиждат.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много българи са равни по ум и образование на европейските народи, че и ги превъзхождат, но дали българските политици са равни по защита на националните интереси с европейските си колеги?
70
1
 
2
 
! Отговори
do 80 преди 10 години
ei jid mrasen kvo delish pak horata na sofia i provincia
69
7
 
4
 
! Отговори
до 78 преди 10 години
предателите не са българи,а шопи Левски за туй е съден в софия щото там е имало по него време най-малко българщина
68
5
 
4
 
! Отговори
Такива като Плевню преди 10 години
Офшорколиев даже са ги задминали западноевропейците