6 месеца уседналост за местни избори приеха депутатите

"Атака" поиска 24 месеца, но НС отхвърли предложението
Обновена: 21 фев 2014 07:08 | 21 фев 2014 07:08,
13
6 месеца уседналост за местни избори приеха депутатите
Снимка: БТА

Парламентът прие уседналост от 6 месеца при избор на органи на местна власт. Малко след 23.00 часа снощи и след спорове депутатите решиха право да бъдат избирани за общински съветници и кметове да имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели в съответното населено място най-малко през последните 6 месеца. 

Право да бъде избиран за общински съветник има и всеки гражданин на държава-член на Европейския съюз, който не е български гражданин, навършил е 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да бъде избиран в държавата-членка, на която е гражданин.

Още по темата
Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, гласува също парламентът.

Всеки гражданин на държава-член на Европейския съюз, който не е български гражданин, може да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата-членка, на която е гражданин.

Павел Шопов от "Атака" поиска право да бъдат избирани и да избират да имат лица, живели през последните 24, а не само през последните 6 месеца в съответния град или село.

Предложението беше отхвърлено от мнозинството народни представители. Мая Манолова от БСП напомни конституционно решение номер 4 от 2012 г., което казва, че не е противоконституционно наслагването на допълнителни позитивни изисквания, но прекомерно дългият срок е несъобразен с Конституцията и промени уседналостта от 24 на 6 месеца. Затова да не приемаме противоконституционни норми, призова зам.-председателят на НС.

След това гласуване заседанието на парламента, продължило повече от 14 часа, беше прекратено. Днес НС продължава да гласува на второ четене текстове от Изборния кодекс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Ниа преди 10 години
Дано това пресече извозването на електората на ДПС,както беше до сега. Ако повече хора гласуваме,ще изгоним тая напаст от българския парламент.
12
2
 
1
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Трудно се работи в българското Народно събрание като в него преобладават *** като Герб ! Тяхното безхаберие и незаинтересованост от нищо води до несериозен и забавен процес на работа .. Жалките герберуги ги мързи ,та ги боли !
11
0
 
2
 
! Отговори
Тъпун Вакуумглавски преди 10 години
Уседналост, спарени *** и седалки, и накрая една голяма нула
10
0
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Уседналоста трябва да важи и за парламентарните избори ,за велико народно събрание и президент, Явно БСП и АТАКА пак клекнаха пред ДПС защото най много гласове идват от Турция и БСП пак ще си осигури верния антибългарски партньор ДПС-ДС , Атака е отписана от парламента
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
na 3ti mart golqm boi shte gi biem vsichki rusko,tursko i angliisko govorqshti v parlamenta .... tova bylgarski parlament li e ili provodnik na globalistkata tolerastiq
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
IMA POJIZNENI DUPETATI RASSEDNALI SE V TOQ PARLAMENT.NAMALQVANE BROQT IM NA 80 I MAXIMUM DVA MANDATA DA NE SA FARAONI DOLU MAFIQTA
7
1
 
5
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Конституционно е, редно е и човешко е, този който плаща данъци в тази държава, той да има право и задължение да гласува за ВСИЧКО!! Какви идиощини отново творят ненаситните от държавната копаня? Какво ги и ме интересуват *** и Пульо, живеещи в САЩ, Турция или Франция, че видите ли имали били "БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО" Без извинение да си трият задниците с него, да си го ядат на каварма или пилаф НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ СЪС СЪДБИНИТЕ МИ И ТЕЗИ НА МОИТЕ ДЕЦА.
6
0
 
3
 
! Отговори
Свободна Монтана преди 10 години
Ние сме сигурни че ще се регистрират само в места откъдето трябва да се изберат и пак няма да е така.Всеки които е кандидат трябва да е местен а не парашутист като на парламентарните избори.А до гласуването нека всеки гражданин да има право на глас с изключение на хората който не умеят да пишат и четат или общо казано нямат основно образование.Но надали ще го направят защото няма кой да купят за гласуванетоНадявам се НАРОДА ДА Е АКТИВЕН НА ИЗБОРИ И ДА ГЛАСУВА МОЖЕ И С НЕВАЛИДНА.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо ново май - всицки които се водят двойни граждани , но живеят от много години извън страната, кракът не им е стъпвал тук , но понеже са двойни граждани и имат и тук постоянен адрес пак ще определят доста съдбини.
4
7
 
2
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ДО МИШЛЕНЦАТА ПЛЮЕЩИ АТАКА,КОИ НАПРАВИ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ?
3
0
 
7
 
! Отговори
anonymous преди 10 години
как точно ще се отчита тази уседналост? с какъв документ като се гласува с лична карта?
2
1
 
13
 
! Отговори
Аспарух преди 10 години
А който е "уседнал" повече от 8 години в парламента, да няма право да се кандидатира за държавен пост повече! АЗ КАЗАХ!
1
1
 
13
 
! Отговори
www преди 10 години
НЕ ШЕСТ МЕСЕЦА УСЕДНАЛОСТ А 25 ГОДИНИ УЛЕГНАЛОСТ ИМА В БЪЛГАРИЯ..