Орешарски прескочи зимата

Политолози: Борисов като сапьор отвинтва главата на Цветанов
Обновена: 25 фев 2014 15:27 | 25 фев 2014 14:09, Камелия Цветанова
202
Орешарски прескочи зимата
Личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски расте Снимка: архив, Булфото

След месеци на протести през февруари положението в страната се стабилизира, но през март отново ще има напрежение, защото започва обратното броене до евроизборите. Около това мнение се обединиха политолози и социолози по време на дискусия за политическия февруари, организирана от института „Иван Хаджийски”.

„Една година страната се тресеше, а след това дойде един спокоен февруари. Орешарски прескочи зимата, личният му рейтинг расте и правителството никога не е било толкова силно, колкото след тази година на протести”, настоя доц. Андрей Райчев.

Според него ГЕРБ вече мисли как да се върне отново във властта, а целта й не е просто да събори БСП от власт.

В същото време Райчев смята, че политическата карта изключва възможността Бойко Борисов да управлява сам и той вече го знае.

Коалиция на този етап обаче може да има само с Реформаторския блок, а това пък няма как да стане, докато Цветан Цветанов е негов заместник. „И явно Борисов като сапьор отвинтва главата на Цветанов”, коментира Райчев.

Управляващото мнозинство вече зависи от една извънпарламентарна партия в лицето на „България без цензура”, която вече си има двама депутати – отцепниците от "Коалиция за България" Румен Йончев и от ГЕРБ Светлин Танчев, заяви политологът Димитър Ганев.

Припомняме, че Йончев и Танчев вече декларираха, че ще представляват Бареков в парламента, а Красимир Стефанов, който също напусна групата на ГЕРБ в НС, обяви, че ще помага като експерт на "България без цензура".

„Продължаваме да наблюдаваме нестабилен парламент и да не знаем дали ще работи или не, всеки път преди заседание този въпрос стои. Още обаче не сме видели най-лошото и то от гледна точка на факта, че до евровота „Атака” ще се опита да се разграничава максимално от управляващите с цел да трупа дивиденти”, коментира още Ганев.

Заради това активна роля ще има формацията на Николай Бареков, която без да се яви на избори, спечели двама депутати и вече се явява новият балансьор в парламента.

„Двамата независими, които минаха на страната на „България без цензура”, могат да влияят на кворума. Това утежнява положението, защото Бареков няма интерес неговите депутати да крепят кворума, защото това ще го направи патерица на управляващото мнозинство”, коментира Ганев.

Въпреки това предсрочни избори скоро няма да има, настоя колегата му Първан Симеонов.

„Февруари е преходен заради евроизборите. Голямото питане е дали нестабилността на управляващото парламентарно формирование ще доведе до предсрочни избори, а това ми се струва невъзможно вече, перспективата за предсрочни избори, макар и да седи, вече не е толкова близка, защото двата фактора, които биха имали интерес от това, са "Атака" и Бареков, а те не са готови още за тях”, обобщи Симеонов.

Според него през февруари за втори път президентът Росен Плевнелиев е минал в нападателна позиция спрямо управляващите.

За пръв път от много време насам той беше проактивен и излезе от обяснителния режим, в който се намираше, обясни политологът.

Той оцени инициативата на Плевнелиев да се проведе референдум за изборната реформа заедно с евроизборите като имиджов политически ход, защото е много популярно да се говори за допитване и така се е поставил в позицията на добрия, а пък управляващите излизат лошите. 

"Вятърът духа в платната на АБВ”, коментира  пък раздора в лявото проф. Петър-Емил Митев. 

На конгреса на БСП членовете на левицата ясно показаха, че стоят зад настоящето ръководство на Столетницата и искат то да ги заведе на евроизборите, добави Борис Попиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
11
 
3
 
! Отговори
Много сме вече преди 10 години
Ние харесваме Орешарски и вярваме в професионализма му, и не се срамуваме да го кажем!
80
1
 
2
 
! Отговори
антиОРКИ преди 10 години
***,бавите се с коментарите,за какво ви плаща Безуханова и Прокопиев?!..Я се стегнете малко и действайте по-енергично,че ще вдигна кръвно!СЛЕДЯ ВИ!
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нелиВсичко може да постигне Олигарски,само не може да си обуе панталона през главата,а щом такива *** като теб пъшкат от кеф под управлението на Доган Местан и другите ти господари,това си е психиатричен случай.Така че лекувай се и не се бутай при нормалните хора
78
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДоколенковЗа 9 месеца се залови толкова много контрабанда, колкото Герб не успяха за 2 години. И министерствата по-добре работят, и администрацията. Още много положителни резултати ни очакват
77
0
 
9
 
! Отговори
нана преди 10 години
На Райчев трябва да му бъде забранено да говори .Най нечесния и продажния от всички социолози . Нащастик комунистичиски . Орешарски ще бъде наказан от един който вежда всичко и разпоражда всекиму заслуженото.
76
0
 
7
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Най тънките презервативи, претенденти за Гинес се произвеждат в Китай.Орешарски ще е дистрибутор за БГ.Договора е сключен при официалното му посещение в Пекин.Но както вървят работите народа по бързо ще направи вноса и ще ги ползва срещу официалните
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Много смеЖалко *** колко сте?Или говориш за себе си в множествено число?Е имаше още една червена гнида като теб снощи, но вече няма да може да пише.Злополука.Така че оставаш сам Апропо именцата и адресите на жалката комуноидна *** може да получите когато поискате
74
4
 
5
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 10 години
Плевнелиев, Прокопиев, ГЕРБ - няма да ме спрете! Ще стигна докрай! А Плевнелиев да си спомни как стана президент! Пореден жалък опит на кръга Капитал и на техните благодетели от ГЕРБ за моето дискредитиране. Моето и на моето семейство. Не се притеснявам от някакви медийни публикации, оформени в папчица под формата на сигнал до Главния прокурор. Въпросните публикации, разбира се, са излезли в техните медии, изтупани са от прахта на архива им и сега ги размахват като знаме.
73
4
 
1
 
! Отговори
BRENDO преди 10 години
***,бавите се с коментарите,за какво ви плаща Прокопиев?!..Я се стегнете малко и действайте по-енергично,че ще вдигна кръвно!СЛЕДЯ ВИ!
72
8
 
5
 
! Отговори
Много сме преди 10 години
Ние харесваме Орешарски и вярваме в професионализма му, и не се срамуваме да го кажа!
71
7
 
2
 
! Отговори
OLAF преди 10 години
Всички тиквари да се преквалифицират и започват курсове за шивачки, строители, готвачи, картофопроизводители, овчари. . . Времето на стоенето и цъкането с мишката зад бюрата с календарите на ГЕРБ и снимките на Боко Тиквата вече приключи! Айде сега цъкайте минусчетата, че да ви преброя колко сте дежурните в тоя сайт
70
4
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
И ще я посрешне отново зимата.
69
7
 
3
 
! Отговори
iui преди 10 години
Докато Бойко и Цецо са в политиката, а не където им е мястото, страната ще боледува!
68
12
 
4
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Кабинетът показва, че е експертен и работи отговорно. Мафията трепери и така трябва.
67
11
 
4
 
! Отговори
г.т. преди 10 години
За 9 месеца се залови толкова много контрабанда, колкото Герб не успяха за 2 години. И министерствата по-добре работят, и администрацията. Още много положителни резултати ни очакват.
66
4
 
6
 
! Отговори
dan преди 10 години
Цялото кралско войнство се е вдигнало да брани една загубена кауза Те добре знаят че падне ли БСП всички вкупом падат от коня Станишев казва "Трудното предстои" Вярно е трудно ще слязат от коня но ще се наложи Не забравяйте че ДПС винаги е излизало "сухо" от водата Дерзайте мамини А колкото до Цветанов и вие знаете че на коча му се клатят но не падат Брулете това ще ви остане
65
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На фона на герберите това правителство е направо 5*, а ако ги нямаше като участие тиквите щеше да е 10.
64
15
 
5
 
! Отговори
Ел преди 10 години
Аз харесвам Орешарски и вярвам в професионализма му, и не се срамувам да го кажа!
63
2
 
4
 
! Отговори
Zlatin.Mladenski преди 10 години
На снимката изглежда доволен от факта :D
62
4
 
15
 
! Отговори
888 преди 10 години
Политически назначения,безработица,*** това е резултатта от управлението на Орешарски!!!Народа спи дълбок сън,като се събуди в България само *** и мутри!!!