Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!

Орешарски се срещна с турския външен министър Ахмет Давутоглу
Обновена: 27 фев 2014 18:30 | 27 фев 2014 18:28, Красимир Ангелов
174
Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!
Снимка: МС

"Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции“, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу.

Българският министър-председател изтъкна добрите отношения между двете страни и огромните възможности в икономически план, съобщава правителствената информационна служба.

По време на разговора беше отчетена възможността стокообменът между България и Турция да нарасне два пъти. Отбелязана беше и направената крачка за решаване на проблема по отношение на превозвачите. Турският външен министър изрази надежда, че ще бъде намерено трайно решение на въпроса.

"Всяка кола, която минава през границата, създава икономическо оживление“, подчерта Давутоглу. Министър-председателят Орешарски пък изтъкна от своя страна, че българските и турските превозвачи са сред най- конкурентните в Европа и ще има по- голяма полза, ако си партнират, вместо да спорят.

Министърът на външните работи на Турция акцентира и върху значението на въздушния транспорт между двете страни.

"Гледаме на нашите отношения в перспектива като стратегическо партньорство“, заяви той. По думите му има потенциал в сфери като енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и транспорта.

Още по темата

Според турския външен министър засилването на междусъседските икономически отношения е възможност да се излезе от кризата.

В рамките на днешния ден турският външен министър се срещна с премиера Орешарски, президента Росен Плевнелиев, своя колега Кристиан Вигенин и председателя на парламента Михаил Миков.

На излизане от президентството Ахмет Давутоглу бе посрещнат с плакати от депутати от „Атака“, които гласяха "Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид”, както и "Атака" казва: „Не на Турция в ЕС".

Турският външен министър бе заграден от полицейски кордон и до инциденти не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
4
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Самият факт, че един външен министър се посреща от премиер и президент говори за факта, какви дупгедавци са нашите политици. Щом е дошъл външен министър, той се посреща само от външния министър, говорят и си тръгва. Чуждопоклонници, това ни е слабостта на нас българите.
46
1
 
6
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Във времената в които живеем,няма интерес към географски-административно териториално владение.Как изглежда на георгафската карта една държава не е от значение.ИКОНОМИЧЕСКОТО РОБСТВО,което постепенно налагат великите сили чертае НОВИТЕ ГРАНИЦИ.Политиците ни прикриват това от нас-обикновените граждани.За тях сме само електорат ,а за господарите им сме потребители и роби.Борбата не е за територии на географската карта, а за пазари...за потребители.Това е самоунищожително и когато се разбере
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хей, Орех...Играта на котка и мишка е приятна само за котката!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов и Орешарски козируват на Турция, САЩ и ЕС, а всички те казват, че в България трябва да има колкото се може повече етнически партии, да се разцепим на колкото се може повече парченца, както Косово, да разкроим границата си с Турция, да отстъпим територия, да помагаме на богатите държави, етносите да имат повече права и така нататък...
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдаааа ,ярък контраст .Политиката на мразената ТУРЦИЯ . И тая на простите руски шамандури. Все още братушки за другарките и другарите от 6 /шестата възраст и изтечен срок на годност/ .мЕЖДУ ДРУГОТО НИКОИ НА ТОЗИ СВЯТ НЕ МОЖЕШЕ ДА НИ НАКАРА ДА МРАЗИМ РУСНАЦИТЕ .ТЕ САМИ НИ НАКАРАХА . За справка външно търговското салдо между БЪЛГАРИЯ и ТУРЦИЯ .И между БЪЛГАРИЯ и русия.България няма търговски нито никакъв партниор във лицето на путинска рус.Изобщо не се знае защо потдържаме връски със тия мошенници
42
5
 
6
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
България е била фактор в Европа преди 1100 -1200 години.От тогава досега ,много вода изтече.Айде стига фалшиво самочувствие.Последния подвиг на България е през 1205 година с Балдуин,ама и тази случка е толкова преекспонирана от българските историци,че направо ме е срам.Македонците взеха да претендират ,че ЛУНАТА е земля македонска...Да не изпадаме в това положение.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опитайте се да гледате нещата обективно поне от две страни. Какво лошо виждате в това Турция да бъде граница на Европа с арабския свят? Те имат силна войска, членка е на НАТО. Защо ние трябва да поемем тази отговорност, Колкото повече Турция се приближава към цивилизования западен свят толкова по добре за нас.Представете си че днес Турция беше като Ирак, Авганистан ислямисти с обратното четмо и с бурки и *** по главите..Такива съседи аз не искамЛошото ще е ако Турция влезне и ЕС се разпадне
40
0
 
2
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
на власт са три протурски партии,дпс бсп атака ,що да няма сътрудничество
39
0
 
1
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
на власт са три протурски партии,дпс бсп атака ,що да няма сътрудничество
38
0
 
2
 
! Отговори
ха преди 10 години
потенциалът е голям - особено в областта на далаверата
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ястреба си е чист еничарин, внушил си е, че понеже турците и хунобългарите са имали сходен език и демек сме били роднини, роднини ама друг път! Осъзнай се бе, осъзнай се!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продълж. на 27България е била на 3 морета(централизирана,добре военно структурирана и дотам)Не е нужно държавата ни да е на три морета за да живеем добре в нея!И без морета можем,но без грамотност и елементарна култура сме обречени!Вече сме под робство!Поробени сме от политици и икономически субекти.Тези ПОРОБИТЕЛИ ни убеждават ,че Бълг. баба не трябва да може да продава нивата си за 2000евро/д.на чужденец, за да не разпродаваме земя-Българска и те да я изкупуват за 150 евро за декър
35
7
 
11
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Гневен българинИзвинявам се, ваше гневно величие българско, че ви досаждам с нищожното си турско присъствие! Аз още малко съм тука и след това веднагически напаускам. А междувременно мога ли да помоля вашето гневно величие бъларско за сега да отиде да си поиграе с Наполеон и Клеопатра?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Татковците са се сетили за децата си. Малко тромби, малко унижение, но помощ ще има!
33
4
 
6
 
! Отговори
Кюрдистан преди 10 години
Свобода за кюрдите! Автономия за Кюрдистан! Хелзинския комитет да се поинтересува какво се случва в Турция! Трябва ООН да предприеме действия!
32
5
 
2
 
! Отговори
няма оправия преди 10 години
много сте не ориентирани или сте пълни *** с тия коментари не вярвях че има толкова зле в БГ
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей ***, до края на тази година Таип ще ни напълни с кюрди, ако не свалим тези предатели от власт!
30
7
 
24
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Форумът под всяка новина, свързана с Турция и/или турците се превръща в изложбена зала на българската прозталащина и злоба! Един фъфлек тука пък иска 1 триллион долара от Турция! Ами, ***, ако искате да сте проспериращи, ще бачкате, а не да просите я от ЕС'то, я от Турция! Свикнали сте все някой да се грижи за вас и да ви храни - я гърци, я турци, я руснаци! Няма вече - вдигаш зи *** от стола в механата и се Фащаш за дръжката на мотиката, ***!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приятелство с тия кога изядем заедно една варена свинска глава и изпиеме една туба с вино!)
28
2
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Абе май скоро трябва да се повдигне въпроса за правата на кюрдите в ЕП, та даже да се предложи когато има избори в Турция да се водят и на кюрдски! То май даже само в няколко града в България ако се инициализира подписка може да се стигне до референдум по някои въпроси и то в целия ЕС! Но това досега никой наш политик или нпо не го е направил! Примерно да се предложи като Гео политика на ЕС - автономия за кюрдите! Ей какъв съм демократ!