Новият закон за МВР мина на първо четене, ГЕРБ не го хареса

Предвижда се главният секретар да бъде назначаван от МС
Обновена: 27 фев 2014 13:30 | 27 фев 2014 13:30, Камелия Цветанова
37
Новият закон за МВР мина на първо четене, ГЕРБ не го хареса
Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие на първо четене новия Закон за МВР, внесен от правителството. Очаквано той беше остро критикуван от опозицията.

Новият закон, който предстои да бъде обсъден и на второ четене, предвижда висшата професионална длъжност в министерството, главният секретар, да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Досега това ставаше с указ на президента.

Друг основен момент в проекта е, че се възстановява структурата на МВР с няколко "големи" дирекции – "Пожарна", "Охранителна полиция" и "Криминална полиция".

С проекта се въвежда нов управленски модел, в който министърът ще определя политиката на МВР и ще следи за нейното изпълнение, без излишно да се намесва в конкретните оперативни разработки, а главният секретар ще носи своята професионална отговорност, защитен чрез своя мандат от отстраняване по политически причини, разясни Атанас Мерджанов от левицата, който оглавява Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

Като мярка за подобряване на противодействието срещу битовата престъпност се въвежда фигурата на "извънщатния сътрудник". Предвижда се тези хора да подпомагат полицейските органи в борбата с престъпността и опазването на обществения ред. На извънщатните сътрудници не се предоставят полицейски правомощия.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков възрази срещу редица текстове, сред които въвеждането на извънщатни сътрудници и регламентирането на техните действия чрез наредба на министъра, премахването на конкурсното начало при израстването в кариерата и разрешаването на служителите да имат друга работа, както и да развиват търговска дейност.

Вучков заяви, че през 1993 г. пак е било разрешено на полицаите да се трудят на друго място. Това обаче създало хаос и уредбата била отменена само след шест месеца.

Извънщатните служители според него щели да бъдат бивши военни и ловни дружинки, които имали оръжие, но нямало да могат да го ползват.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов упрекна мнозинството, че с новия закон залага несигурност в системата за сигурност.

„За пореден път във вашето управление се предлагат промени в сектора за сигурност, които не кореспондират с цялостната стратегия в този сектор. Винаги сте използвали системата само за политически цели. Наблюдаваме как без никакъв дебат, без концепция предлагате нов закон за МВР. Искате да обслужвате политически интереси”, заяви той.

По думите на Цветанов от 2009 г. до 2012 г. се е увеличил информационният обмен с Европол над 2 пъти и половина, а в момента информационният обмен е намалял два пъти.

„Отсъстват възлови дирекции, които са регламентирани. Кой реши това да се случи? Защо дирекция „Български документи за самоличност” не фигурира в Закона за МВР? Защо липсва дирекция „112”, дирекция „Международни проекти”, попита Цветан Цветанов.

„Оценката на ЕК в последния доклад доказа едно – че вие се провалихте в сектора, независимо че може да създадете медиен балон, който може да се спука. Отнемат се компетентности на президента на страната. Искате да затворите всичко в това задкулисие и парламентарно мнозинство, което имате”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: парламентЗакон за МВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Ушев преди 10 години
За разлика от Боко Тиквоко и хората му дето наебаха всички служители от МВР в *** без вазелин,тия сегашните поне слагат вазелеин и така е малко по-поносимо,вервайте ми
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новия закон: За всичко е виновен Бойко,когато няма виновни е виновен Герб,при акция няма виновни освен тези от Герб,полицията е новия репресивен апарат на властта.С полицията напред и всички неудобни ще се премахнат,ако не знае полицията,повтаря сто пъти опорните точки и Герб са виновни,комунистическа партия не е имало и мракобесия от нея не са вършени,всичко е фантазия и спекула,които не вярва да прочете по-горните точки,както е било в конституцията преди 20 години,предрешил се Илия се в тия.
24
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 10 години
След като Владимир Путин сви сърмите на ***,Американци и Евреи да влязат в Сирия и бе обявен за най влиятелния човек в света днес се заема да разбие мечтите на Запада и *** и за Украйна- Новини от последните минути:Путин вдигна по тревога войските край границата с УкрайнаЗапочнаха гигантски учения на армии, десантни части, ракетни съединения и космическата отбрана. Янукович от Русия : Аз съм законния Президент на Страната.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво се учудвате. Доказано е в световен мащаб, че комунистите не градят, а рушат. А се докоснат до нещо, а са го съсипали. Не може така безразборно да се отнемат прерогативи на президента, но очевидно червената мъгла не се спира пред нищо. А като добавим и турски ***, работата става "розова"...
22
4
 
15
 
! Отговори
еххх преди 10 години
Нещатен сътрудни, това новото има на агент от държавна сигурност ли е? Връщаме старите привички май? А Бийтълс мога ли да слушам?
21
1
 
13
 
! Отговори
арматуриста преди 10 години
Хайде бе Цацаров,повдигни обвинение поне на един мафиот от БСП.Какво стана с Масларова,Сергей и много други знайни и незнайни Остап Бендеровци.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека ви *** безмозъчни ***. Вместо да гласувате, вие пихте кафета по моловете. Сега си сърбайте попарката. Да ви е сладко *** нещастни, които се имахте за толкова много умни и красиви, че беше под достойнството ви да изразите мнението си чрез гласуване, а после решихте, че сте и силни и вряскахте около парламента. Отвращавате ме.
19
14
 
7
 
! Отговори
Грую преди 10 години
Дреме ми на Гую че гроберите не аресали нещо. Да *** от злоба.
18
11
 
8
 
! Отговори
уу преди 10 години
е то има ли нещо което да хареса на герб откакто не са на власт? сега чакам да свирнат на верния си пудел Роско да наложи вето
17
4
 
15
 
! Отговори
демос преди 10 години
Тия отрядници ще бъдат първите агитатори в полза на бандитите от БСП преди изборите.Всички ше са синове на бивши хрантутници "активни борци против фашизма и капитализма".По ирония на съдбата сега ще са "активни борци против демокрацията и защитници на мафията".
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що триеш бе мишок отборнаджийски?
15
2
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЖУРНАЛИСТЧЕ преди 10 години
Миллиардер Сорос призвал ЕС организовать план Маршалла для УкраиныМОСКВА, 27 фев Прайм. Миллиардер Джордж Сорос призвал лидеров Европейского Союза организовать срочный план помощи Украине после массовых беспорядков в столице страны, приведших к гибели более 80 человек, по аналогии с планом США по поддержке европейских стран после Второй мировой войны, известным как план Маршалла.
14
4
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Комунизма-това е философията на завистта и злобата от примитивния мозък на посредствената личност.Бедност,оскотяване на народа,най-бедната страна в ЕС,ДЕМОГРАФСКИ проблем.Всичко това е сътворено от бандата на комунистите-партия ,която ще унищожи майка България....Сега пак прекрояват закони в МВР удобни на тия,които обезкостиха икономиката ни.Другари,няма да ви се размине.
13
17
 
6
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Кефи ме как му ограничават правата на офшорко. На практика президентът има функциите на първа дама в държавата и дотам, тоест да прави приеми и да се снима с представителите на останалите държави :D!
12
3
 
15
 
! Отговори
faktor преди 10 години
В Испания разследват принцесите, а в България комунистическите принцове са недосегаеми Моника и Сергей Станишеви се оказаха безспорните герои на изминалата седмица. От Брюксел до Страсбург и София имената им бяха споменавани като символ на корупция и злоупотреба с политическа власт и задкулисие. Двамата родни играчи успяха даже да омажат в съмнителните си бизнес-истории и шефа на Европейския парламент Мартин Шулц. Заради семейството на лидера на БСП няколко пъти през последните дни депутати от ЕНП споменаваха името на България отново в лоша светлина. И целият скандал заради едни 60 х
11
0
 
7
 
! Отговори
Да ви еба майката преди 10 години
Отдавна неследя Политиката-негледам ТВ както и неслушам Радио.Живея в гората в малка дървена къщичка която построих през 1993 когато ме биха по главата с бухалки за да си оставя на тях малкото магазинче за храниелни стоки-тези които сега чета в нета са до Левски и Ботев...визирам сватбата на Георги Илиев- неговата метреса както цялата *** Мутри които днес имат деца вече пораснали и пак ви бият по дискотеки и улици.Имам лаптопче и само от него следя малко..аз съм като този Лазар от филма Шменти.
10
3
 
10
 
! Отговори
hagen преди 10 години
Предвижда се тези хора да подпомагат полицейските органи в борбата с престъпността и опазването на обществения ред. На извънщатните сътрудници не се предоставят полицейски правомощия.===========С една дума се връщат така наречените отрядници.Всеки един имащ зъб на някого ще може да го тероризира под чадъра на закона.Едно време тези хора бяха най мразените хора по села и градове.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кумунизма се завбръща
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Komunistite si prigajdat zakoni udobni za sebe si
7
4
 
26
 
! Отговори
ХА ХА преди 10 години
Комунистите сега орязват всички правомощия на президента, а като изберем техен президент ще започнат да реват че нямал правомощия! НАГЛИ ДЕМАГОЗИ! ВАРИ ГО ПЕЧИ ГО, КОМУНИСТА СИ Е КОМУНИСТ! ПЪРВАТА МУ ЗАДАЧА Е ДА СРУТИ ВСИЧКО НАПРАВЕНО ДОСЕГА!ОСТАВКА!!!